Élet-Stílus

Otthonok

Masszázskád, szaunakabin, víz- és levegőszűrők, speciális falfesték, talpat stimuláló padlóburkolat... Csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt, ha minden tekintetben egészséges lakásra vágyunk.

Nem csupán a színek, formák, funkciók harmóniájáról szól a lakberendezés. Idehaza is egyre többen szeretnék, hogy az otthonuk ne csak a lelküknek, hanem a testüknek is a maximumot nyújtsa. „Az egészségtudatos lakberendezést csak most tanuljuk, ebben a témában a szakirodalom sem valami bőséges” – mondja Horváth Tamás, a Lakberendezés.hu főszerkesztője. „Egy lakás sokféleképpen óvhatja lakói egészségét, a gépészettől a megfelelő színek, burkolatok, bútorok kiválasztásán át a beépített wellness-szaniterekig. Igazából csak pénz kérdése, hogy meddig mehetünk el.”

ALAPVETŐ SZABÁLYOK.
A szakemberek szerint a helyiségeket nem elég funkciójuknak megfelelően berendezni; ezen túlmenően még néhány alapvető szabályt is helyes betartani. A nappaliban például ügyeljünk arra, hogy a tévé és a kanapé között legalább 2–2,5 méter távolság legyen. A kép minősége pedig akkor a legélvezhetőbb, ha a készüléket 1,5 méter magasság alatt helyezzük el.

Otthonok 1

Amennyiben lehetőségünk van rá, ne tegyük be az étkezőasztalt a nappaliba. Ha mégis ott van, amikor köré ül a család, akkor kapcsoljuk ki a tévét. Egy kutatás ugyanis arra az eredményre jutott, hogy tévézés közben 70 százalékkal többet eszünk. Ez pedig köztudottan egyenes út a fölös kilókhoz…

A hálószobából is ajánlatos száműznünk a tévét és az egyéb zajkeltő eszközöket, ellenkező esetben nem tudjuk magunkat maradéktalanul kipihenni. Márpedig a kialvatlanság ugyancsak összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével és számos pszichikai kórral, mint például a depresszió vagy a szorongás. Ugyanilyen fontos a megfelelő ágy: ne spóroljunk a matracon, hiszen életünk harmadát itt töltjük.

Beteg épület szindróma

Tökéletes szigetelés okozhatja a beteg épület szindrómát (sick building
syndrome – SBS), mely kórt 1986 óta tartják nyilván az Egészségügyi
Világszervezetnél (WHO). Az SBS-t elsősorban az okozza, hogy az épületen
belül nem alakul ki a szükséges légmozgás. Ennek következtében a
levegőben elszaporodnak a baktériumok, poratkák, gombák, továbbá azok a
káros vegyületek, amelyek a szigetelésekből, ragasztóanyagokból
szabadulnak fel. A szimptómák sokfélesége (szemirritáció, orr- és
torokszárazság, bőrpír, fáradtság, szellemi kimerültség, fejfájás,
szédülés) miatt nehéz eldönteni, hogy valóban SBS vagy egyéb betegség
áll-e a háttérben. A tüneteket nem csak a „beteg épületekben”
észlelhetjük: sokszor nagyon is egyértelmű, hogy mi a kiváltó ok. Ilyen
például a klímaberendezés, amelynek elterjedése óta gyakorlatilag az év
bármely szakában fennáll a megfázás lehetősége. A légkondicionálók
ezenkívül közvetett módon okozhatják bizonyos fül-orr-gégészeti
betegségek kialakulását, amelyek közül a két leggyakoribb az allergia és
az arcüreggyulladás. De legtöbbször a sajgó ízületek, az este
fájdogáló, reggelre lemerevedett nyak, derék, az állandósuló idegi
eredetű fájdalmak is a klimatizálás számlájára írhatók.

A dolgozószobába, munkasarokba szerezzünk be egy jó széket. Ha szakboltban vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy ergonómiailag megfelelő terméket kapunk a pénzünkért. A székhez vegyünk lábtámaszt is, így lesz igazán kényelmes a munka.

Ugyanilyen fontos ebből a szempontból a megfelelő ágy. A jó matracon tökéletesen ellazulhatunk, mert izommunka nélkül is lehetővé teszi számunkra a kényelmes testhelyzetet. A hálóban ne legyen túl erős a világítás, és ha van rá mód, az olvasólámpát ne a fejünk fölött helyezzük el, mert fénye gátolja a melatonin nevű hormon kiválasztását. Ez a hormon készíti fel a szervezetet az alvásra.

A dolgozószobába, munkasarokba szerezzünk be egy jó széket, amely a gerinc alsó szakaszát támasztja meg. Legyen szabad hely (legalább 5 centiméter) a térdhajlat és a szék ülésének széle között. A lábfejünket mindig támasszuk alá, hogy a széken ülve a combok vízszintesek legyenek.

Otthonok 1

Mivel ételeink a konyhában készülnek, fontos, hogy oda megkülönböztetett figyelemmel válasszuk ki a berendezést. Kerüljük a furnérozott, lakkozott bútorokat, munkafelületeket, válasszuk inkább a keményfából készült darabokat, amelyeket lenolajjal, viasszal kezelhetünk, biofestékkel lefesthetünk. Munkafelületnek ideális a gránit. De ha tökéletesen higiénikus pultot szeretnénk, akkor döntsünk a rozsdamentes acél mellett.

A vízcsapra érdemes szűrőberendezést szereltetni, vagy lecserélni beépített víztisztítós csapra. Ezekből nagyon sokféle létezik. Válasszunk olyan típust, amely az ásványi anyagokat nem, csupán a mikroorganizmusokat, vegyszereket, nehézfémeket, piszkot szűri ki.

A színterápia feltételezése szerint a színek elektromágneses rezgései jó
hatással vannak a test atomjainak rezgésére. Segítségükkel
visszaállítható a szervezet egyensúlya.

Jóllehet, itthon egyelőre kevesen ismerik, létezik úgynevezett forróvíz-csap is. Ennek lényege, hogy egy kiegészítő szerkezet a csapvizet előbb 110 Celsius fokra melegítve sterilizálja, majd a gőz a csap végére érve forráspontra „hűlve” folyik ki biztonságos nyomással. Ez nagyon kényelmes megoldás is, mert nem kell a vízforralóval bajlódni, amikor szeretnénk meginni egy csésze teát, és a tésztafőzés ideje szintén lerövidül. A forró víz gyors fertőtlenítésre is alkalmas.

LUXUS A FÜRDŐSZOBÁBAN.
Mozgásszervi, emésztőrendszeri és ízületi panaszok, visszérproblémák esetén hasznos lehet otthon egy hidromasszázs-kád. A víz és a levegő keveréke, valamint a meleg víz hatására az erek kitágulnak, a vérkeringés felgyorsul, az izmok és a szövetek pedig ellazulnak. Néhány évvel ezelőtt csak a tehetősek engedhették meg maguknak ezt a fajta kényeztetést, ma már 40 ezer forint körüli összegért hozzá lehet jutni egy ilyen kádhoz. Persze a csúcskategóriás készülékek ennél jóval drágábbak, áruk akár 2 millió forintra is rúghat.

A penészes lakás elbutít?

Összefüggést feltételez a lakásban elhatalmasodó penész és a depresszió
között Edmond Shenassa, az amerikai Brown University epidemiológusa. A
kutató és csapata az eddigi vizsgálódások alapján arra jutottak, hogy
penészgombák mérgezőek, és hatással lehetnek az idegrendszerre:
megakadályozhatják a homloklebeny egészséges működését, márpedig ez az
agynak az a része, amely szerepet játszik egyebek mellett az ingerek, a
memória, a problémamegoldás vagy a szocializáció szabályozásában.

Aki nem szeret fürdeni, de vágyik egy jó kis dögönyözésre, szereltessen fel a már meglévő zuhanyfülkébe – vagy a kád fölé – zuhanypanelt. A fúvókákból nagy nyomással kiáramló vízsugár ugyanolyan hatást fejt ki a test bőrfelületén, mint a hidromasszázskádak.

Készen is vásárolhatunk zuhanyboxot. Ennek egyik nagy előnye, hogy tökéletesen szigetelt, így akár a hálóban is fel lehet állítani. (Természetesen ott is szükséges hozzá hideg-melegvíz csatlakozó és lefolyó.) A zuhanybox felső beömlőnyílásán rendkívül intenzív vízsugár zubog a vállra és a nyakszirtre, egyes kabinokban esőt utánzó funkció is van. Aki nagyon erős immunrendszerre és feszes bőrre vágyik, annak ajánlott a skótzuhanyos funkció is: ebben az esetben váltakozva (is) érkezik a zuhanyrózsából a hideg és a meleg víz.

A házi gyógymódok közül a gőzkabinná fejlesztett zuhanyfülke biológiai hatása a legkedvezőbb. A magas hőmérsékletű gőz növeli a szervezet ellenállóképességét, jótékonyan hat a légutak egészséges működésére. Növényi illatesszenciák hozzáadásával aromaterápiás kezelésre is alkalmas. Az alapmodell ára nagyjából 200 ezer forintnál kezdődik.

Körülbelül ugyanennyit kérnek el egy egyszerű, kétszemélyes infraszaunáért is, amely akár panellakásba is telepíthető. Az infraszaunában csak a test melegszik fel, a kamra levegője nem. A bőr alá hatoló infrasugarak hatására a 30–40 fokos hőmérsékletet 70–80 fokosnak érezzük. A vérkeringés ez esetben is fokozódik, és a test is izzad. Az infraszauna hívei továbbá esküsznek rá, hogy a hagyományos típusokkal ellentétben ez nagyobb mértékben serkenti az anyagcserét, így a szervezetből hatékonyabban távoznak a méreganyagok.
Az otthoni wellness-készülékekről nem árt tudni, hogy üzemeltetésükhöz rengeteg energia kell. A környezettudatos lakberendezők, belsőépítészek ezért nem ajánlják ilyenek beépítését.

Otthonok 1

SZÍNRE SZÍNT.
Nemcsak a bennünket körülvevő tárgyak, hanem a színek is hatnak egészségi állapotunkra – állítja Horváth Tamás. Ő maga évek óta foglalkozik ezzel a témával. Azt mondja, egy jó lakberendező a megrendelő lelki és testi egészségét is figyelembe veszi, amikor megtervezi a lakás színvilágát.

A színterápia lényege az a feltételezés, hogy a színek elektromágneses rezgései jó hatással vannak a test atomjainak rezgésére, ha az utóbbi például egy betegség miatt megváltozott. Meghatározott frekvenciájú színek segítségével eszerint visszaállítható a szervezet egyensúlya. A meleg, stimuláló színek (piros, vörös, bordó) csökkentik a fáradtságérzetet, gyógyítják a megfázást, jó hatással vannak a depresszióra, az ízületi gyulladásra, és állítólag hatékonyak a cellulitisz és a pattanásos arcbőr kezelésében is. Mivel ezek a színek élénkítenek, a hozzáértők szerint nem valók hálószobába, sokkal inkább étkezőbe, konyhába.

A meleg, mediterrán tónusok (narancs, sárga, okker) növelik az agyba jutó oxigén mennyiségét. A színterápiában a sárgát a máj, az idegrendszer, a gyomor gyógyítására, erősítésére használják, de a bőrre is jó hatással van.
A kék megnyugtat, viszont rossz hatással van az étvágyra, így a konyhába válasszunk mást színt. Mivel segíti a koncentrációt, kiváló a dolgozószobába. A színterápia hívei szerint egyébként a kék vérnyomás- és lázcsökkentő, és bevethető gyulladások, illetve fertőzések ellen is.

A zöld a szem számára a legpihentetőbb szín. Ennél fogva segít a lelki egyensúly megteremtésében. A lila ezzel szemben nyugtalanító hatású lehet, így depresszióra hajlamosaknak nem ajánlatos. A színterápiában a zöldet megfázás, fejfájás, szem- és szívbetegségek gyógyítására, a lilát pedig hormonális eredetű bajok, daganatos megbetegedések kezelésére is használják.

A szín mellett az sem mellékes, milyen minőségű festék kerül a falra. Ma már léteznek úgynevezett egészségbarát beltéri festékek. Van, amelyik a fehér pigmentek segítségével, a fényenergiát felhasználva lebontja a szerves részecskéket, így megtisztítja a levegőt az allergén anyagoktól, mikroorganizmusoktól, de még a kellemetlen szagoktól is. Ebből a festékből 90 négyzetméternyi területet 30 ezer forintból kenhetünk le.

Kapható kifejezetten nagy tisztaságú, környezetbarátnak hirdetett falfesték is. Ilyet alkalmazva semmilyen káros anyaggal nem terheljük a beltéri levegőt, ezért kifejezetten ajánlott az allergiában szenvedőknek.

A gyártók tényleg mindenre gondolnak: még az elektromágneses sugárzás hatásainak kiszűrésére is kifejlesztettek speciális falfestéket. Ez tulajdonképpen nem más, mint folyékony állapotban felvitt fémbevonat a falon, amelyet megfelelő földeléssel kell ellátni. Az így kialakult „fémkalitka” útját állja a szobába bejutó elektromágneses sugaraknak, nyugodtabb pihenést ígérve az erre érzékeny embereknek.

A meleg, stimuláló színek csökkentik a fáradtságérzetet, jó hatással
vannak a depresszióra.

BÖRTÖNMORZE HELYETT.
A lakás belső terének kialakításánál mindenképpen figyelembe kell venni a zajszennyezés mértékét is. Egy rosszul beállított mosógép, a víz- és fűtőcsövek csaphibája, a kemény burkolatok mind potenciális forrásai a zajszennyezésnek. Távfűtéses lakásokban ismert jelenség az úgynevezett börtönmorze: ebben az esetben a távoli, kopogó zajokat a fűtéscsövek nemcsak szállítják, de még fel is erősítik. Úsztatott fa- vagy esztrik szigetelésű melegpadlókkal, parafaburkolattal védekezhetünk e zajok ellen. „Egy olyan szoba, ahol csupa kemény burkolat, kő- vagy fapadló és kevés bútor van, visszhangozni fog, de ez kivédhető függönyökkel, süppedős szőnyegekkel, puha kárpitos bútorokkal” – mond egy egyszerű ellenszert Horváth Tamás.

Jó megoldás lehet a kavicspadló is, amely finom kavicsszemek és műgyanta keverékéből áll (négyzetméterára 15–20 ezer forint). Járás közben kellemes meleg érzést kelt, a tömörített kavicsszemek pedig észrevétlenül stimulálják a talpon található akupresszúrás pontokat, így javítva közérzetünket. A kavicspadló megköti a szálló port, az allergiásoknak tökéletes megoldás.

Száraz a nyálkahártyája, feszül a bőre, égnek a szemei? Gyakran köhög, fáradt, fáj a feje, és ingerlékeny? E tüneteket a túl száraz levegő is okozhatja, ezért mérje meg lakása relatív páratartalmát. Optimális esetben ez az érték 50–60 százalék, ám télen a fűtés, nyáron a klíma elvonja a nedvességet a levegőből.

TISZTA A LEVEGŐ?
Jó és olcsó megoldás, ha minél több zöld növénnyel vesszük körül magunkat. A növények csökkentik a levegő szén-dioxid-, illetve károsanyag-koncentrációját: kutatások bizonyítják, hogy a zöldike (Clorophytum), az anyósnyelv (Sansavieria) vagy a törpepálma (Chamaerops humilis) a légszennyezésből adódó ártalmas anyagokat is képes megkötni. A vízigényes növények akár 10–15 százalékkal is megnövelik környezetük páratartalmát, ráadásul jó hangelnyelők. A zöldellő lakás ugyanakkor pozitív hatással van a kreativitásra és koncentrációra is. Ha nem elegendőek a házi praktikák, szerezzünk be otthonunkba párásítót. Akik ilyet keresnek, mostanában az ultrahangos hidegpárásítókat részesítik előnyben.

A lakás levegője párán kívül porrészecskéket is tartalmaz. Egy köbméter úgy 10 milliót. Ahol nem takarítanak rendszeresen, ott ez a szám az egymilliárdot is elérheti. Ez a lebegő por pollent, penészspórát, elhalt bőrhámsejtet, rovarürüléket is tartalmaz. Ezek kiszűrésére ma már számtalan fajtájú és felszereltségű légtisztító készülék közül lehet válogatni. Akad olyan, amely párásító is, mások kiszűrik a kellemetlen szagokat, a levegőben lévő vírusokat, míg a legdrágább, légkondicionálóval kombinált típusokról azt állítja a gyártó, hogy az aktív oxigén mennyiségét is szabályozzák – bármit jelentsen is ez.

Mindenesetre: mielőtt a plafontól a padlóig csírátlanítanánk az otthonunkat, legyünk tisztában azzal, hogy a teljesen steril környezet sem tesz jót a szervezetnek. Mint az élet legtöbb területén, itt is az arany középút elve követendő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik