Élet-Stílus

Menjen biztosra kényelmesen!

A hideg és hosszú tél után most különösen vonzó formája a rekreációnak az utazás. Vízpart, hegyvidék vagy „csak” egy hosszú hétvége egy idegen városban? Tanácsaink azoknak szólnak, akik a kalandot és a biztonságot együtt szeretik.

Ma időt rabló luxus személyesen elmenni a biztosítók ajánlataiért, szállást foglalni, beszerezni az utazási irodák katalógusait. E kiadványokat végigböngészni majd összehasonlítani is nehéz, mert felépítésük eltér egymástól. Egyre többen otthonról, maguk szervezik meg utazásukat.

Menjen biztosra kényelmesen! 1

SZÖRFÖZVE KÖNNYEBB.
Az Egészségtudatos Utazásért Program megbízásából készült online felmérésből kiderül, hogy a magyar utazók leginkább a neten keresnek információt: 84 százalékuk szörfözik a világhálón. A webes gyűjtőoldalak, foglalási rendszerek segítségével könnyebben lehet döntést hozni. Mindenekelőtt érdemes felkeresni a legnagyobb linkgyűjteményt, a Startlapot, amelyen többféle bontásban és úton is könnyedén eljuthatunk bármely téma szinte minden fontos linkjéhez.

Sok esetben csak azt tudjuk, hogy melyik országba, területre szeretnénk utazni. A weboldalak támpontot nyújthatnak képes, szöveges katalógusok segítségével a látnivalókról, az adott területen található szálláshelyekről, vendéglátó egységekről. „A gyűjtőoldalak segítségével, amilyen például a www.c-travel.hu is, igen széles választékból tud igényeinek és elképzeléseinek megfelelő szálláshelyet választani az utazó az internet segítségével anélkül, hogy egy utazási irodába be kellene mennie” – mondja Csanádi András, a CEMP-csoport tagjaként a Confhotel-Net Kft., a C-Travel.hu és Ongo.hu oldalakat működtető cég ügyvezetője.

A legtöbb foglalási és gyűjtőoldalon egyből le is foglalhatjuk a nekünk tetsző szálláshelyet, erről azonnal visszaigazolást kapunk. „Fontos lehet az utazó számára az is, hogy ezeken az oldalakon nemcsak napi szállodai árakat talál, hanem különböző csomagajánlatokat. Így pluszszolgáltatásokat is le tud foglalni pár klikkelés segítségével” – kecsegtet Csanádi András. A foglalási oldalak többsége garanciát vállal a nála publikált árakért.

Menjen biztosra kényelmesen! 1

Az online utazástervezés hasznos kiegészítői az olyan „webkettes” szolgáltatások, ahol úti élménybeszámolókat, képeket, videókat tölthetnek fel és oszthatnak meg a felhasználók. A tartalmat tehát teljes egészében ők generálják. A hazai piacon elsőként az Ongo.hu közösségépítő oldal kínált ilyesmit a látogatóinak.

VALUTÁTÓL IDŐJÁRÁSIG.
A külföldi utazás önálló előkészítése során sok hasznos és egyúttal érdekes információt be lehet gyűjteni. Az említett felmérés szerint a legtöbben az árfolyamokat, valamint a látnivalókat, a lehetséges szállásokat, a repülőjegyeket és az akciós utakat nézik a világhálón. Az ebben segítő linkekhez is elvezet a Vista.hu oldal; egyebek mellett a világ legkedveltebb valutaváltó oldalához, ez az Xe.com.

Nem ennyire népszerű az online biztosítás, pedig sok előnye van. Az Utasbiztosítás.hu vezető biztosítók ajánlatát kínálja egy helyen, közülük némelyik online kedvezményt is ad. A potenciális biztosítottnak sehová sem kell elmennie, díjmentesen intézik biztosítását, árgaranciával.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a kedvelt mediterrán területek egy része, például a marokkói Casablanca vagy a törökországi Isztambul más időzónába tartozik, mint Budapest. Ezért érdemes felkeresni a Timeanddate.com/worldclock oldalt, ahol a napok nevét magyarul adják meg. Akinek hiányos az idegennyelvtudása, de nem akar szótárat cipelni az útra, az internethez viszont hozzáfér, az kattintson a magyar web legkedveltebb ingyenes szótárszolgáltatására, a Szotár.sztaki.hu vagy a Webfordítás.hu oldalra.

Utazási célpontunk kiválasztásánál jól használhatjuk a legismertebb nemzetközi időjárásoldalakat, hiszen fontos, hogy az év melyik szakában érdemes felkeresni az adott helyet, illetve az érkezés és ott-tartózkodás időpontjában milyen időjárásra számíthatunk. Ilyen oldalak a Weather.com és a Wunderground.com. Előbbi csak angolul érhető el, és a legtöbb funkció az Egyesült Államokra vonatkozik, de az általános időjárás-jelentés kiterjed az egész világra. Funkciójában új aloldal a Destination Guides. Ez praktikus tanácsokat ad az utazóknak, ha például valamelyik európai országba indulnak. Ezért Amerikánál közelebbi célpontok esetén is haszonnal böngészhetjük.

Menjen biztosra kényelmesen! 1

A Wunderground nyelve szintén az angol, de részben magyarul is olvasható. Itt is elérhető az interaktív térkép segítségével a radar és a webkamera funkció, akár élőben is megnézhetjük úti célunk időjárását a Google Satellite támogatásával. Útvonaltervező funkciója a Wunderground.com/roadtrip aloldalon érhető el.

A felmérés szerint a magyar nyaralók nagy része, 51 százaléka autóval indul útnak. Az útvonaltervező oldalak főként számukra hasznosak. A legismertebb külföldiek a Viamichelin.com, a Map24.com és a Mappy.com. A Viamichelinnek magyar nyelvű site-ja nincs, de magyarországi útvonalak (is) megtervezhetők rajta. Emellett kínál térkép- és útiköny-funkciókat, van rajta egy egyszerűsített időjárás-jelentés aloldal, továbbá kiegészül szálloda- és étteremkereső funkcióval is. A Map24 elsősorban útvonaltervező funkciót kínál az Egyesült Királyságban, Európában és az Egyesült Államokban, továbbá 120 ezer hotelben ajánl foglalási lehetőséget. Amennyiben a név elé bepötyögjük a hu.-t, magyarul is olvashatjuk a site-ot. A szolgáltatásait Európára szűkítő Mappy „anyanyelve” a francia, de néhány nyugat-európai országban a helyi nyelveken is elérhető a térképet, útvonaltervezést, újabban pedig hotelfoglalást is felkínáló oldal.

MIVEL MENJÜNK?
Útra kelhetünk persze vonaton, autóbuszon vagy repülőn is. Bécsbe kétóránként közlekednek modern railjet szerelvények, a menetidő alig 3 óra. Párizsba legkényelmesebben müncheni átszállással lehet eljutni, az utazási idő 15 óra. Londonba két átszállással érhetünk el, vonattal a menetidő 19 és fél óra. Autóbusszal a menetidő Bécsbe 3 óra, Párizsba és Londonba viszont hosszabb, mint vasúton.

Rajongók és csiripelők

Sajátjuk után a második helyen a barátok, ismerősök véleményére adnak
leginkább a hazai internetező társadalom tagjai vásárlási döntéseik
meghozatala során, ez alól nem kivétel az utazás sem – derült ki az NCR
Piackutató Intézet 2009-es vizsgálatából. Egyre több légitársaság,
utazási iroda, autókölcsönző, szálloda szólítja meg potenciális vevőit,
hogy legyen „rajongója” a Facebookon vagy „követője” a Twitteren. A
közösségi site-okon való megjelenés a keresőkben jobb helyet eredményez
részére, illetve lehetővé teszi a személyesebb, közvetlenebb kapcsolatot
a vásárlóval, a reklámokra már érzéketlen fogyasztókat újfajta
marketingeszközökkel lehet elérni.

Bécsnél nagyobb távolságra érdemes repülővel utazni. A Budapest Airport becslése szerint 2010-ben a hagyományos, a fapados és a charter légitársaságok utaslétszámának megoszlása 70–25–5 százalék lesz. „Érthető, hiszen a hagyományos légitársaságok mellett több érv is szól” – mondja erről Hegedűs Ádám, a Malév kommunikációs vezetője. Hozzáfűzi, hogy utasaik központi repülőterekre érkeznek, ahol nagy infrastruktúra áll rendelkezésükre, ezért könnyen és gyorsan elérhetik a belvárost. Díjmentesek a fedélzeti szolgáltatások, vagyis az étel- és italszerviz, 23 kilogrammig pedig a feladott poggyászért sem kell díjat fizetni.

Aki sokat utazik, élvezheti a törzsutasprogram előnyeit. A Malév.hu oldalon szinte teljes körűen tudjuk az utazással kapcsolatos teendőinket elintézni. Többek között felajánlja az online check-in lehetőségét, ezzel elkerülhetjük a hosszú repülőtéri sorokat. A légitársaságok többsége hasonló, illetve fejlettebb megoldásokat is kínál.
A fapados légitársaságok továbbra is rendkívül népszerűek, bizonyos esetekben rendkívül olcsó jegyeket kínálnak. Ennek ellenére az elmúlt években több is csődvédelmet kért, vagy már meg is szüntette működését.

Amennyiben a Budapestet is érintő fapadosok honlapjára szeretnénk rákeresni, nem árt többféle módon próbálkoznunk. Például ha a Norwegian mögé .hu-t pötyögünk, egy magyarországi vállalkozást dob ki, a .com végződés viszont már a légitársasághoz vezet. A Germanwings a .hu végződéssel a www.7a.hu/utazas/fapados oldalra visz, a .com végződéssel viszont a low cost légitársasághoz. Egyszerű dolgunk van ilyen szempontból az EasyJettel és a Wizz Airrel is, akár a .hu, akár a .com végződéseket írjuk be. Utóbbi társaságnál 2010 áprilisától csak az internetes utasfelvétel ingyenes. A foglaláskor megvásárolt repülőtéri utasfelvétel 5 euróba, míg az indulás napján megvásárolt 10 euróba kerül. Ugyancsak áprilistól a Wizz Air eltörölte a súlytöbbletre vonatkozó díjait. Ezentúl egyszeri díjat számít fel egy feladott poggyászra, függetlenül annak súlyától, poggyászonként 32 kilóig. A foglaláskor megváltva a poggyász díja darabonként 15 euró, a repülőtéren 30 euró.

A Wizz Air egyébként új járatokat is indított, illetve indít az idén: Turkuba, Forli/Bologna repülőterére és Pisába, továbbá Palma de Mallorcára és Weeze/Düsseldorfba. Nyári úti célja lesz június 12-től Burgasz és Korfu. A többi, Magyarországra közlekedő fapados légitársaság esetében csak kisebb változások történtek: főként a nyári menetrendben sűrítették a járataikat.

HAZAI UTAKON.
Honfitársaink egyre nagyobb számban pihennek itthon, ám az internetet nekik is érdemes használniuk. „Felhasználóink már korábban is megkerestek, hogy szeretnének egészségesen kikapcsolódni, ezért gyógy- és wellness szállodák ajánlataira kíváncsiak” – mondja Pilling Róbert, a Házipatika.com főszerkesztője. Szerinte nem is az ajánlataik fontosak, hanem a www.hazipatika.com/szallasok oldalon felajánlott keresési lehetőségek. Bőséges szűrön lehet beállítani, hogy milyen besorolású és milyen típusú szálláson szeretnénk pihenni. Így arra is rákereshetünk, hogy melyik helyszín bababarát, hol vannak családi-baráti rendezvények, továbbá hol, milyen kártyát fogadnak el, vagy milyen környezetben található az adott szállás.

Érdekes szállás- és utazási portál az Útisúgó.hu, mert az adatbázisa külföldi utazásokat és belföldi szálláshelyeket, szállásajánlatokat, gasztronómiai- és programajánlatokat, illetve további, utazással kapcsolatos információkat egyaránt tartalmaz. A Mindigbalaton.hu oldalon balatoni hírek, programok és szállások között böngészhetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik