Élet-Stílus

Hangoljunk!

Mindannyian gyógyító erőt hordozunk magunkban, csupán elfelejtettük, hogyan alkalmazhatjuk. Ez a holisztikus gyógyító technikák posztulátuma. A közreműködő terapeutának komoly szerepe van öngyógyító képességünk előcsalogatásában.

Aki még nem vett részt az együttesen alkalmazott Aquatherics és Watsu holisztikus szemléletű vízi terápiás kezelésen, aligha értheti, hogy miről beszélnek azok, akik már megtapasztalták a 36 fokos vízben zajló 50 perces shiatsu (ujjnyomás) masszázsterápián alapuló kezelés során átélt különleges élményt. E gyógymódot akkor érdemes kipróbálni, ha valamilyen pszichés gond (például a stressz) áll a háttérben, akut bajoknál azonban nem hatásos. A kezelés leginkább vízben, víz alatt zajlik, közben folyamatos és dinamikus áramlást lehet érezni, mindez különleges szabadságérzéssel párosul, így kapnak teret a testben felszabaduló belső energiák.

Hangoljunk! 1

Ebben a tudatállapotban lenni már önmagában is egyenlő az öngyógyítással. „Lebegés Ég és Föld között, mintha az egész világ egybefolyna. Mintha egy köztes létben táncolna az ember, egyszerre válik gyönyörű sellővé és védtelen kisgyermekké. Megszűnik a külvilág, elmondhatatlan boldogságérzet és könnyedség leng körül. Az összes görcs és blokk feloldódik. Már az sem számít, hogy korábban vízfóbiám volt. A múlt semmissé válik, a jövő nem létezik, csak a most van. Nehéz a visszatérés ebből a földöntúli állapotból.” Aldea Benedek, a Napsugár Életházban működő watsu központ watsu és shiatshu terapeutája az elsők között tanulta meg Magyarországon a módszert. Úgy mondja, a meleg víz olyan közeg, ahol sejt szinten indul meg az emlékezés a magzati tudatállapotra, azaz lényünk egységállapotára, de a hétköznapi életben sajnos nem tudunk ehhez az emlékhez kapcsolódni. Ez a tapasztalat épül be a test-lélek-szellem egységébe, s tölti fel új energiával az egyént.

A kezelés a gyógyító terapeuta részéről olyan tudatállapotot igényel, ahol a feltételek nélküli teljes elfogadás és az ego „nem léte” segíti, hogy energetikailag „kívül maradhasson”, de segítőként részt vehessen. „Sikerrel enyhítettünk már különböző lelki traumákat, felszabadítottunk blokkolt területeket. A módszert kisgyermekeknél is alkalmaztuk már, akik valamilyen traumát éltek át, esetleg a szülők válásával járó megpróbáltatást viselték nehezen, de igazolhatóan sikeres technikának bizonyult hiperaktivitás esetén is. Kismamáknál a gerinc tehermentesítésében tudtunk segíteni, illetve a babával való szorosabb kapcsolat erősítésében. Párkapcsolati konfliktusok enyhítésében is eredményesen vetettük be. Ilyenkor a párok együtt lebegnek a medencében a segítők közreműködésével. A páros kezelés esetében az egymásra találást vagy éppen a könnyebb elválást lehet támogatni” – sorolja Aldea Benedek. A keleti mozgás- és masszázsterápiák filozófiai hátterét a taoizmus (a kínai természetszemlélet, a hagyományos kínai orvoslás emberképe), a buddhizmus (a reinkarnáció tana, a négy főbűn, mint a betegségek gyökere) és a hinduizmus (az ajurvédikus orvoslás emberképe, egészségképe, betegségképe) adja.

Technikák ábécében

Aquatherics
Gyakorta a watsu terápiával
együttesen alkalmazott holisztikus szemléletű vízi terápiás kezelés,
amelyet Theri Thomas egészségfejlesztő terapeuta dolgozott ki az
Egyesült Államokban. Az elnevezés egyik alkotóeleme, az „etherics”
(éteri) arra utal, hogy többről van szó, mint csupán a fizikai sík
felszabadításáról. Ez a terápiás forma a fizikai test felszabadításán
túl, egyben a tiszta, éteri dimenziók megtapasztalásában nyújt
lehetőségeket. A kezelés részben víz alatt folyik. Folyamatosan áramló,
lágy dinamizmusban nyilvánulnak meg a technikák, a kezelt személy teljes
szabadságot él meg. A módszer a légzés, a test és a tudat együttes
felszabadulása, és lehetőség a valódi tudatosság megélésére.

Megelőző, gyógyító és rehabilitáló vízi terápia.

Chi-Kung
Belső
út, amely a tao tanításait és a hagyományos kínai orvoslást (az öt elem
– tűz, föld, fém, víz és levegő – tanát) veszi alapul. Gyakorlatok
sorozata, amelynek keretében a lélek erejét felhasználva különböző
testtartásokat, mozdulatsorozatokat, légzéstechnikákat és meditációt
alkalmaznak. Az energia tudatos alkalmazása segít az egyensúly állapotát
megteremteni és fenntartani. Az energia (csi) áramoltatása a
meridiánokban (energia csatornák), eljuttatva azt minden szervbe, minden
apró sejtbe. Gyakorlása közben megszabadulunk a stressz okozta
terheinktől, szabaddá válunk a finom információk befogadására.

Megelőző, gyógyító és rehabilitáló mozgásterápia.

Léböjtkúra
Több
mint egyszerű ivókúra. A testi-lelki problémák megszüntetésének, a
feltöltődésnek és megújulásnak egyik leghatásosabb módszere. A
méreganyagok nem csak a testből távoznak, a lélek is megtisztul a régi
sérelmektől, fájó dolgoktól. Fontos, hogy a böjt alatt felszabaduló
gondolatokkal, álmokkal és érzelmekkel szakértő bevonásával mélyen
foglalkozzunk. A kreatív, kézműves tevékenységek segítik a szellem
megnyílását. Hatékony a böjt alatt a jóga és a gyaloglás. A meditáció
fokozza a böjt salaktalanító hatását.
• Kizárólag szakértői
felügyelettel, böjtben jártas orvossal történt előzetes konzultáció után
fogjunk a terápiába!

Peter Hess-féle hangmasszázs
A
hangmeditáció lényege, hogy hangokon keresztül élje meg a páciens az
ellazultságot, amelynek révén visszajut igazi önvalójához. A kezelések
lehetőséget adnak a magzati nyugalom újraátéléséhez, a hangok segítenek
feloldani az érzelmi blokkokat, a kellemetlen tapasztalatokat és
gondolatokat. A hangok az aura rétegeibe eljutva azonnal hatnak. Peter
Hess német fizikus energetikai kutatásokat végzett, majd Nepálban,
Tibetben és Indiában vizsgálta az orientális zenék, hangok emberi
szervezetre gyakorolt gyógyító hatásait. A módszer segíti a test
öngyógyulási mechanizmusát, az energiamezőben keletkezett zavarok
helyreállítását és támogatja az immunrendszer felerősödését.

Tökéletes kiegészítője más természetgyógyászati terápiáknak is. Gyógyító
és rehabilitáló hangterápia.

Zen shiatsu
A tradicionális keleti
gyógyászat alapelvei szerint működő holisztikus gyógyászati módszer shiatsu. A metodikája szerint az egészség feltétele, hogy az emberi test
mindegyik dimenziójában, energetikai pályáin a különböző
energiaminőségek szabadon áramoljanak. Az energiapályák, meridiánok
mentén speciális mélyreható érintéssel és nyomásokkal állítja helyre az
energia egyensúlyát és áramlását, ezzel elindítva a szervezet öngyógyító
mechanizmusát.
• Megelőző, gyógyító és rehabilitáló
nyomás-masszázsterápia.

Kineziológia
Alternatív,
pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-

és személyiségfejlesztő módszer. A kineziológus feladata az oldások
során, hogy a különböző korrekciók, technikák alkalmazásával
megszüntesse az energetikai gátat, segítse az energia szabad áramlását
az egész testben. Az energetikai kiegyenlítéssel a testi, lelki és
szellemi kiegyensúlyozottság jön létre. Oldás után a szükséges
megerősítő gyakorlatokat a kliens otthon, a számára letesztelt módon
végzi el.
• Gyógyító és rehabilitáló energetikai terápia.

SZABADÍTÓ ZENE.
A tánc, a zene és a hangok terápiája is ősi energiákat kelt életre. Ha gyógyító eszközként alkalmazzuk ezeket, segítségükkel fel lehet venni a kapcsolatot a spirituális létünkkel – vallják e terápiák hívei. Szent gyakorlat, rituálé ez úgymond, amely képes áthangolni „elfáradt” rezgéseinket. A táncterápia is kiválóan alkalmazható mély lelki blokkok oldására. Nem véletlen, hogy minden kultúrában megtalálható, hiszen a mozgás és a zene segítségével a lélek „kiemelkedik” a testből és megújulva tud „visszatérni”. Amikor az egyén átadja magát a ritmusnak, az agy fokozatosan eltávolodik az egótól. Ez a fajta eltávolodás azonban nem tart örökké, csupán átmeneti, de más holisztikus terápiákhoz hasonlóan tartós eredményt lehet elérni a tudatállapot ilyen irányú átállításával.

Sokan vélik úgy, hogy az új évezred legkiválóbb gyógymódja a hanggal gyógyítás lesz. Történelmi kutatások során kiderült, hogy az aztékok, az egyiptomiak, a görögök, a kínaiak, a japánok, a tibetiek, az ausztráliai bennszülöttek már alkalmazták gyógyászati rendszerükben a hanggal keltett rezgéseket, hogy elősegítsék az energia szabad áramlását. A hangok és a meditatív zene hatására ugyanis a test finoman rezegni kezd – állítják –, és ezzel a rezgéssel lehet saját belső öngyógyító energiát felszabadítani. (A hangterápiáról még lásd keretes írásunkat.) Nagyon sok blokk ugyanis régi, „hozott mintából” táplálkozik, ha sikerül ezeket áthangolnunk, elindíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Hangoljunk! 1

A módszer igazán általánosnak mondató: ki ne tudná, hogy a kicsi gyermeket altatódallal ringatják álomba vagy ringatva nyugtatják meg? A hang áldásos hatású: azonnal enyhít, pihentet, ellazít. Ezt a génekben tárolt tudást kell előcsalogatni és használni a gyógyulásunk érdekében.

A testi-lelki problémák megszüntetésének, a feltöltődésnek és megújulásnak további hatásos módszere a léböjtkúra. Borbényi Erika, a Napsugár Életház onkológus orvosa szerint a kúra során a méreganyagok nemcsak a testből távoznak, hanem a lélek is megtisztul olyan fájdalmas élményektől, amelyek fizikai tüneteket okozhatnak és beárnyékolhatják mindennapjainkat, anélkül, hogy tudnánk róla.

A lelki megtisztuláshoz elengedhetetlen a teljes nyugalom, a befelé fordulás. És nagyon fontos, hogy szakember is jelen legyen, aki választ adhat kérdéseinkre, „amelyek feldolgozásánál kell egy segítő társ”.

A léböjt kiváló az életmódváltás megkezdésére is. „Ha tudatosan figyelünk arra, hogy minél tovább tiszta maradjon testünk-lelkünk, energiáink megsokszorozódnak, teljesítőképességünk kiegyensúlyozott, életünk pedig sok tekintetben harmonikusabb, boldogabb lesz” – sorolja Borbényi Erika.

A TERAPEUTA SZEREPE.
Idős emberek számára már maga az érintés is felér egy gyógyító kúrával, de az érintés hatása a kisbabáktól kezdve, a kamasz- és felnőttkoron át, mindenki számára hasznos terápia. A masszőr bizonyos értelemben „orvos” is, aki az izmokba „égett” lelki sérüléseket gyógyítja, „operálja”.

Hangoljunk! 1

A terapeuta több mint gyógyító, mert egyben bölcs tanító és mester is. Tudnia kell megállni, ha úgy alakul. Ismernie kell a saját és mások határait. Nem nyomhatja mélyebbre a pácienst, aki éppen most tárta fel lelkében dúló traumáit. Egy felkészületlen terapeuta komoly károkat tud okozni.

Nagyon fontos, hogy aki segítővé válik, előbb magát „tegye rendbe”, mert különben könnyen átadhatja másoknak saját lelki sérüléseit. Több szakértő is elmondta, hogy az igazi gyógyítók először meditatív állapotban, különböző gyakorlatok segítségével megtisztítják magukat, és csak ez után fognak bele mások gyógyításába.

A gyógyító munka alapja mindenképpen a gyógyítani akarás. A gyógyítás képessége, illetve a gyógyulni vágyó kiszolgáltatottsága óhatatlanul hatalommal ruházza fel az orvosokat, gyógyítókat, terapeutákat és segítőket. A hiteles gyógyítók „el tudják engedni” ezt a hatalmat, és nem élnek vissza vele.

Csengőhang szénanátha ellen

Sajátos
terápiát ígér a Japan Ringing Tone Laboratory: mobilon küldi az allergia
enyhítését szolgáló „szert”. A gyógyulni vágyók egy mobilkód
segítségével letölthetik az orrüregük méretéhez igazított csengőhangot,
ezek után már csak annyi a teendőjük, hogy amikor hívás érkezik, az
orrukhoz emelik a telefont. A speciális hanghullámok állítólag kisöprik
az orrból a polleneket. A terápiás csengőhangokat forgalmazó
tartalomszolgáltató elismeri, hogy a módszert nem támasztják alá
tudományos bizonyítékok, de a letöltések nagy számából azt a
következtetést szűrte le, hogy mégiscsak működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik