Élet-Stílus

Gera döntőbe lőtte a Fulhamet

Megtörtént a csoda, a kiscsapat Európa Liga finálét játszhat. A Fulham a hamburgi 0-0 után Londonban hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a jobb játékerőt képviselő Hamburgot, az angolok fennállásuk legnagyobb sikerét elkönyvelve, bejutottak a kupa döntőjébe. Videó.

Az első félidő kiegyenlített harcot hozott, a hazaiak birtokolták többet a labdát, ám az ellentámadásokra spekuláló a németek rendre veszélyesebbnek bizonyultak.

A 22. percben aztán az észak-németek megszerezték a vezetést: Petric végezhetett el szabadrúgást, s 25 méteres ravaszul csavart lövése Schwarzer kapujának jobb felső sarkában kötött ki.

Gera hatodik gólját szerezte a sorozatban (MTI/EPA)

Gera hatodik gólját szerezte a sorozatban (MTI/EPA)

Térfélcsere után magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a házigazda, s miközben a hamburgiak elsősorban a remek Pitroipa révén többször gondot okoztak a hazai kapu előtt, a Fulham szép lassan kezébe vette az irányítást. Időközben súlyos veszteség érte az angolokat, hisz kisebb sérülése miatt Zamora lekocogott a pályáról.

A hajrában viszont egyenlített a Fulham. Murphy indította a középen Demellel a nyakán meglóduló Daviest, a szélső előbb sarokkal maga elé tette a labdát (ezzel átverte védőjét), majd hét méterről legyőzte Rostot. Hét perccel később Gera került reflektorfénybe: jobboldali szöglet után ismét Demel hibázott, a kapunak háttal álló magyar egy laza mozdulattal kapura fordult, és kilenc méterről megszerezte a vezetést.

Fulham-Hamburg – Gera gólja:

A hajrában a Hamburg mindent egy lapra téve támadott, a héten kinevezett holland Ricardo Moniz szakvezető még a frissiben harcba vetett Rincont is lehozta egy csatár – Guerrero – kedvéért, ám a németek csak nagy helyzetekig jutottak, gólig nem. A 92. percben Van Nistelrooy óriási ziccerben hibázott – a HSV kiesett, s utazhat haza, ahova nemsokára a Fulham is követi, a döntő helyszínére.

Liverpoolban az FC már az első félidőben ledolgozta hátrányát, a 44. percben Aquilani Benajun jobboldali beadása után talált De Gea kapujába. A folytatásban az Atlético is megmutatta, miért jutott négy közé, ám – miközben a hazaiak kulcsemberei (Carragher, Gerrard, Aquilani) besárgultak, a hajrában Agüero és Forlán is hibázott.

A hosszabbításban egy Gerrardtól kiinduló akció végén Benajun növelte a különbséget, ám nyolc perccel később Reyes jobboldalról hiba nélkül kanyarintott a hosszú sarok felé, s az érkező Forlán jobbal immár az Atléticót juttatta jobb helyzetbe. A ráadás második félidejében a spanyolok már ügyesen tördelték a játékot, s végül idegenben szerzett találatuknak köszönhetően kiverték esélyesebb vendéglátójukat.

európa liga

Elődöntő, visszavágók:

Fulham (angol)-Hamburg (német) 2-1 (0-1)
Craven Cottage, 22 500 néző. Vezette: Cakir (török)
Gól: Davies (69.), Gera (76.), illetve Petric (22.)
Fulham: Schwarzer – Paintsil (Nevland, 75.), A. Hughes, Hangeland, Konchesky – D. Duff, Dan. Murphy, Etuhu, S. Davies – Gera – Zamora (Dempsey, 57.)
Hamburg: Rost – Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo – Jarolim (Rozehnal, 91.), Zé Roberto – Tesche (Rincon, 56., Guerrero, 79.), Pitroipa – Petric, Van Nistelrooy
Az első mérkőzésen: 0-0
Továbbjutott: a Fulham, 2-1-es összesítéssel.

Liverpool (angol)-Atlético (spanyol) 2-1 (1-0) – hosszabbítás
Anfield Stadium, 42 ezer néző. Vezette: Hauge (norvég)
Gól: Aquilani (44.), Banajun (95.), illetve Forlán (102.)
Liverpool: Reina – Mascherano (Degen, 110.), Carragher, Agger, G. Johnson – Aquilani (El Zsar, 90.), Lucas – Benajun (Pacheco, 114.), Babel – Gerrard – Kuyt
Atlético: De Gea – Valera, Alvaro Dominguez, Perea, Antonio Lopez – Raul Garcia, Paulo Assuncao (Jurado, 99.) – Reyes, Simao – Agüero (Salvio, 121.) – Forlán (Camacho, 117.)
Az első mérkőzésen: 1-0 az Atlético javára.
Továbbjutott: az Atlético, 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.
A május 12-i hamburgi döntőben a Fulham és az Atlético találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik