Élet-Stílus

A döntős Bayern az Internek szurkol

A BL-elődöntő lyoni visszavágóján simán, 3-0-ra diadalmaskodott Bayern München akár triplázhat is a szezonban. A bajorok az Intert várják a döntőbe.

„Azért szerzett három gólt, mert ő volt a legközelebb a kapuhoz” – vélekedett a Bayern München mesterhármast szerző hőséről, Ivica Olicról a bajor csapat vezetőedzője.

Louis van Gaal mondata kifejezi a lényeget, azaz a Lyonban egygólos előnnyel érkező müncheni csapat Franciaországban is jobban, veszélyesebben futballozott ellenfelénél, győzelme ilyen arányban is megérdemelt volt. Nem egyetlen, jó napot kifogó játékos, hanem a csapat aratott meggyőző és magabiztos győzelmet kedden este, Lyonban.

A számok nem hazudnak: a győzelmi kényszerben játszó Lyon hét lövésből mindössze egyszer találta el a kaput, ellenben a Bayern 14/5-ös mutatóval zárta a meccset.

Döntősök (MTI/EPA)

Döntősök (MTI/EPA)

„Nem gondoltam volna, hogy ennyire egyoldalú lesz a meccs, és így fogunk nyerni, ráadásul az én három gólommal. Egyszerűen hihetetlen! A teljes csapat szuperfutballt mutatott be, nekem roppant könnyű volt a dolgom” – mondta a BL idei kiírásában már hét gólnál járó Olic. Fantasztikusan sikerült számára ez a mérkőzés. Mint mindig, ezúttal is keményen dolgozott, és szerzett három gólt. Olic ismét bebizonyította, lehet rá számítani” – csikart ki magából néhány dicsérő szót a csapategységet mindennél többre tartó Van Gaal, aki már előre is tekintett, elmondta személyes megfontolásból az Intert szeretne ellenfélnek a május 22-én esedékes madridi döntőben, mert akkor együtt tarthatna sajtótájékoztatót José Mourihóval, aki a Barcelonában a segítője volt.

Egyébként Olic szintén az Interrel játszana a fináléban. Arjen Robben egyelőre nem foglalkozik a döntővel, a Fiorentina, a Manchester United ellen sorsdöntő gólt szerzett holland szélső, aki a Lyon elleni első meccsen ugyancsak betalált, inkább Ivica Olic méltatásával volt elfoglalva. „Hihetetlen futballista, mindig százszázalékos nyújt, annyit fut, hogy néha nekünk kell leállítani. Nagy játékos, csapatunk fontos tagja” – mondta Robben, aki nyilván aligha bánja, hogy a Bayern Münchenére cserélte a Real Madrid mezét, hiszen minden esélye meg van arra, hogy az idén triplázzon a bajorokkal.

Pedig „néhány hónapja még senki sem hitte, hogy eljuthatunk a fináléig, most megvan a lehetőségünk arra, hogy kivételes szezont zárjunk” – állítja Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München első embere, aki nem mellékesen szintén az Inter továbbjutásáért szorít.

Ma már kevesebb szó esik arról, hogy a német rekordbajnok a csoportkörben a kiesés szélén táncolt, némi szerencsére és a Girondins Bordeaux segítségére is nagy szüksége volt, és kiváltképp arra, hogy az utolsó, torinói fellépésén legyőzze a Juventust.

A „zebrákat” leterítő, Torinóból 4-1-gyel távozó Bayern éppen akkor remekelt, amikor arra a leginkább szükség volt. Firenzében és Manchesterben is forróvá vált a talaj a bajor talpak alatt, de a lábak nem remegtek meg, és mindig akadt valaki, aki helyes pályára állította a Bayernt, amelynek ereje a szervezettségben, a csapategységben van.

Elcsépelt szöveg, tudjuk, de müncheni csapat tényleg nem adja fel, továbbá játékosairól még a nehéz helyzetekben is valósággal süt az önbizalom. Az efféle hozzáállás hiányzott az elődöntőben Lyonból, amely 180 percen át egyetlen egyszer sem tudott fogást találni a Bayern München amúgy sokat kritizált védelmén, és nem is tette igazán próbára.

„Nem tehetünk mást, gratulálnunk kell a Bayernnek, mert jobb volt, és megérdemelten jutott tovább” – nyilatkozta a lefújás után Claude Puel, a franciák szakvezetője. “A német csapat fizikailag és taktikailag is nagyszerű formában van, mindig tudják, mit kell tenniük a labdával, vagy hogy kell mozogniuk labda nélkül. Csak tökéletes teljesítménnyel lehetett volna esélyünk ellene” – tette hozzá a szakvezető, aki sportszerű módon nem takarózott Chris kiállításával, pedig tény, hogy a brazil védő butasága (sárga lapja után kiprovokálta a pirosat) jelentős szerepet játszott a Lyon keddi, 0-3-as vereségében.

Más kérdés, hogy ezen legfeljebb a visszavágó ment el, a továbbjutásról más tényező döntött: a Bayern jelenleg jobb csapat. A müncheni együttes nyolcadik alkalommal jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, korábban négyszer már magasba emelhette a végső győztesnek járó ezüstserleget – utoljára 2001-ben, Milánóban.


Emlékeztetó

BL-elődöntő, visszavágó:


Olympique Lyon (francia)-Bayern (német) 0-3 (0-1)

Stade Gerland, 39 414 néző. Vezette: Busacca (svájci)

Gól: Olic (26., 66., 77.)

Kiállítva: Cris (59.)

Sárga lap: Gonalons (23.), Cris (59.), ill. Altintop (24.)

Lyon: Lloris – Réveillére, Cris, Boumsong, Cissokho (Gomis, 46.) – Gonalons, Makoun – Govou, Delgado (Pjanic, 67.), Bastos – Lisandro Lopez (Ederson, 78.)

Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten (Demichelis, 46.), Badstuber, Contento – Robben (Klose, 76.), Van Bommel, Schweinsteiger (Alaba, 77.), Hamit Altintop – Müller, Olic

Lövések (kapura): 7 (1), ill. 14 (5)

Szögletek: 2, ill. 6

Szabálytalanságok: 16, ill. 7

Labdabirtoklás: 43%, ill. 57%

Továbbjutott: a Bayern, 4-0-s összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik