Élet-Stílus

BL: Barcelona pokollá változik

A Bajnokok Ligája történetének első címvédésére hajtó Barcelona kétgólos hátrányból próbálja meg kiharcolni a döntőbe jutást az Interrel szemben.

Az előjeleket illetően akár optimistán és bizakodva is várhatná a Barcelona az Inter elleni BL-elődöntő visszavágóját, ha két héttel ezelőtt nem szedett volna össze kétgólos hátrányt a milánói San Siróban. A statisztika ugyanis a katalán csapat mellett szól.

Az eddigi hét randevú során két vereség és három döntetlen mellett négyszer már legyőzte az Intert, mostani sorozat csoportkörében 2-0-ra. Ez az eredmény szerdán is elég lenne az üdvösséghez, csakhogy a milánói csapat jó formában van, az előző 13 mérkőzésén mindig szerzett legalább egy gólt, az utolsó három fellépésén nyolcat.

Nehéz feladat előtt a címvédő (MTI/EPA)

Nehéz feladat előtt a címvédő (MTI/EPA)

„Annyi gólt kell lőnünk, amennyit csak lehet, mivel az Inter is bármikor betalálhat” – reagált a fentiekre Gerard Piqué, a Barca válogatott védője, aki szerint a barcelonai közönségnek döntő szerepe lehet a mérkőzésen. „Olyannak szeretném látni a Camp Nou-t, mint még soha az előtt, és azt akarom, hogy az Inter futballistái gyűlöljék a munkájukat kilencven percen át. Amúgy nem emlékszem arra, hogy a rajongóik ilyen biztosak lettek volna korábban abban, hogy képesek vagyunk megfelelni az adott feladatnak. Az utóbbi évek legfontosabb mérkőzése következik” – tette hozzá Piqué.

Az Inter is történelmi találkozó előtt, hiszen a korábbi kétszeres győztes 1972 óta nem jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe. A madridi fináléhoz Barcelonán át vezet az út, egyébként aligha valószínű, hogy a nagy közönséghez szokott Inter zavarba jön majd a katalán pokolban. José Mourinhónak, az olaszok edzőjének biztosan nem lesz szokatlan a 100 ezer nézővel „megtöltött” Camp Nou, egyrészt a Chelsea-vel és az Interrel is járt már ott, másfelől pedig korábban a Barcelona pályaedzője volt.

A portugál taktikus Milánóban kiválóan „sakkozott”, olyan taktikát eszelt ki, amellyel alaposan elrontotta a Barcelona játékát, és bár részleteket nem árult el, azt azért elmondta, hogy tökéletesen tudja, csapatának mit majd kell tennie a Barcelonában.

Az első mérkőzés összefoglalója: Inter-Barcelona 3-1

„Történelmi pillanat előtt állunk, mindent bele kell adnunk” – mondta az Inter védője, Chivu. A találkozón eltiltás miatt nem játszhat a katalánok csapatkapitánya, Carles Puyol, míg az Interben Dejan Sztankovics nem léphet pályára lapjai miatt.

Viszont a milánói meccsen elmaradt „testvérháború” a Nou Campban bekövetkezhet, mivel ezúttal jó eséllyel játszik, sőt alighanem már a kezdőcsapatban helyet kap a Barca védője, Gabriel Milito, aki nem kerülheti el a párbajt Inter-csatár fivérével, Diegóval.

Végezetül: a címvédő Barcelona nehéz feladat előtt áll, de helyzete nem reménytelen. Az ukrán Dinamo Kijev és az angol Chelsea ellen egyaránt 3-1-re kapott ki a Bajnokok Ligája 1993/1994-es, illetve az 1999/2000-es idényben, de a visszavágón mindkétszer elegendő különbséggel nyert 4-1-re, illetve 5-1 -re. Vajon ez az Inter ellen is összejön?!

BL-elődöntő, visszavágó:
Barcelona (spanyol)-Inter (olasz), 20:45
Barcelona, Camp Nou, v.: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok
Barcelona: Victor Valdes – Daniel Alves, Piqué, G. Milito, Abidal – Busquets, Xavi, Yaya Touré – Messi, Ibrahimovic, Pedro
Inter: Julio Cesar – Maicon, Samuel, Lúcio, J. Zanetti – Cambiasso, Thiago Motta, Muntari – Eto’o, D. Milito, Pandev

—-Statisztika—-

Egymás elleni mérleg
Barcelona-győzelem 4
Inter-győzelem: 2
Döntetlen: 3
Gól: Barcelona 16, Inter 8

Az eddigi európai szereplés
Inter:
BL: 2 elődöntő, 0 döntő, 0 végső győzelem
BEK és BL: 8 elődöntő, 4 döntő, 2 győzelem
Minden európai kupa: 17 elődöntő, 8 döntő, 5 győzelem

Barcelona:
BL: 7 elődöntő, 3 döntő, 2 végső győzelem
BEK és BL: 12 elődöntő, 6 döntő, 3 győzelem
Minden európai kupa: 26 elődöntő, 16 döntő, 10 győzelem

Mérleg a BL 2009/2010-es idényében
Inter:
11 meccs, 7 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség (15-8)

Legtöbb meccs:
Eto’o, Julio Cesar, Maicon, Samuel, Sztankovic, Zanetti 11-11

Legtöbb gól:
Milito 4, Sneijder 3, Eto’o, Dejan Stankovic 2-2

Barcelona:
11 meccs, 5 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség (19-10)

Legtöbb meccs:
Valdés 11 mérkőzés, Alves, Messi, Piqué, Xavi 10-10

Legtöbb gól:
Messi 8, Ibrahimovic, Pedro 4-4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik