Élet-Stílus

A skót whiskyt orral könnyebb kiismerni

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 04. 28. 13:20

A skótok szerint whiskyt érkezéskor búcsúzáskor, no és a kettő között eltelő időben érdemes fogyasztani.

A skótoknál a whisky a dudához és a szoknyához hasonlóan nemzeti jellegzetesség. Az országban az ital neve „uisge beatha”, ami magyarul annyit tesz, hogy az élet vize. A nemzeti italt kis lepárlóüzemek készítik. A skót whisky semmivel sem összetéveszthető, markáns ízét a hozzávalókban kell keresni. A füstös ízt a maláta szárításakor, megfüstölésénél használt tőzegtől kapja.

A skót whisky már csak azért is utánozhatatlan, mert a desztillálás után legalább három évig fahordókban érlelődik, melyek „lélegeznek”, így az ital a környező vidék jellegzetes levegőjének zamatát is megkapja. A whisky-mesterei az orrukkal dolgoznak, ők kísérletezik ki a legjobb formulát, mindeközben pedig nagyon vigyáznak, hogy az ital nehogy egy parányit is eltérjen a korábban piacra dobottól. Azt, hogy mennyire értékes a szaktudásuk jellemzi, hogy a mesterek nem utazhatnak sosem egyazon repülőgépen, hiszen baleset esetén óriási veszteség érné az adott üzemet.

Ajánlott linkek:

Minden, ami whisky (WhiskyNET)
Whisky-blog (angol)
Tudj meg többet a whisky-ről (Polc.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.