Élet-Stílus

Visszavonul a BL-rekorder – videó

A korábban a Deportivóban és a Bayern Münchenben is megfordult, jelenleg a Feyenoordot erősítő Roy Makaay a szezon végén befejezi a pályafutását.

„Nem csupán egy Feyenoord-futballistától veszünk búcsút, hanem olyasvalakitől, aki az elmúlt 17 esztendőben egyike volt Európa legjobb játékosainak” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón Leo Beenhakker, a rotterdami együttes technikai igazgatója.

Udvariaskodásról persze szó sincs, a búcsúra készülő Makaay valóban nyomott hagyott a futballszurkolók szívében, főleg azokéban, akik csapatinak egyikéért szorítanak – ugyanis a holland Vitesse, a spanyol Tenerife és Deportivo La Coruna, a német Bayern München és az ugyancsak holland Feyenoord színeiben összesen 253 gólt szerzett.

Trófeákkal is tele a padlás: a Deportivóval spanyol bajnok, kupa- és Szuperkupa-győztes is volt, a Bayernnel pedig német bajnoki címből és kupából is kettőt-kettőt szerzett, míg a Feyenoordnál eddig egy kupagyőzelemnek örülhetett. Ráadásul 2002/2003-as szezonban a spanyol gólkirályi cím mellé az európai aranycipőt is begyűjtötte.

Makaay nevéhez fűződik a Bajnokok Ligája leggyorsabb gólja, miután 2007-ben csak 11 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy a Bayern csatáraként bevegye a Real kapuját.

Makaay történelmi gólja

A holland válogatottban 45 mérkőzésen hat gólt szerzett. Makaay reméli, méltóképpen, azaz kupagyőzelemmel búcsúzik – igaz, ez nem lesz éppen könnyű, hiszen csapata 2-0-ás vereséget szenvedett a finálé első felvonásán az Ajax Amsterdammal szemben.

„Valóban nehéz dolgunk van, de van egy olyan érzésem, csodálatos véget ér majd a pályafutásom” – mondta a 35 éves futballista, aki a jövőben a Feyenoord ifjú csatárainak tart majd foglalkozásokat, és később komolyabb edzői feladatokat is vállalna. Azaz csak a játékos-pályafutásának vet véget – a labdarúgástól nem tud, s nem is akar elszakadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik