Élet-Stílus

Verebes József edzőakadémiát indít

admin
admin

2010. 04. 22. 14:41

A Verebes Edzőakadémia elsősorban azért jött létre, hogy feltámassza a magyar labdarúgó kultúrát és ápolja a magyar edzőlegendák szellemi örökségét - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

“Az oktatásra bárki jelentkezhet, legyen az szurkoló, játékos, újságíró vagy akár edző. Segíteni akarunk, s a résztvevők olyat hallhatnak, amit máshol nem. A kurzus elvégzése után nincs vizsga, hiszen ez nem erről szól, mindössze tudást és tapasztalatot akarunk átadni” – mondta a névadó Verebes József.

A meghirdetett kurzusokra a www.verebesedzoakadémia.hu honlapon lehet jelentkezni, s amint összegyűlt az egyes témákra a megfelelő számú jelentkező, kijelölik a többnyire egynapos előadás időpontját. A részvétel díja 900 forint/óra, a tantárgyak többsége tízórás oktatást tartalmaz. Verebes mellett Kiss László és Ferenczi Attila adja át tudását az érdeklődőknek.

“Nem a papír teszi alkalmassá az embert az edzői pályára. Éppen ezért, aki elvégzi a tanfolyamokat, nem kap olyan papírt, amellyel edző lehet egy csapatnál. Nincs is olyan tervünk, hogy megfúrjuk akár a TF, akár az UEFA edzőképzését” – nyilatkozott a Mágusnak is nevezett szakember, aki a Győrrel kétszer, az MTK-val egyszer nyert bajnokságot és szövetségi kapitányként is tevékenykedett.

Hozzátette, ugyanakkor olyan tudással és tapasztalattal gazdagodhatnak a hallgatók, amelyre máshol nem tehetnek szert. Példaként említette a kiesés elkerüléséért vagy feljutásért, esetleg bajnoki címért küzdő csapat pszichológiai felkészítését. Az edzőakadémia oktatói szerint a kurzusok a tradicionális magyar stílus, a legkorszerűbb játékelméletek, a magyar futballban szükségszerűnek tartott szemléletváltás, továbbá “a magyar gyökerekkel szinkronban lévő, a hasonló játékelveket valló brazil labdarúgó kultúra” köré épülnek. A játékelmélet Ferenczi, a tapasztalat átadása Verebes, míg a gyakorlati rész Kiss területe lesz.

A három szakember szerint a magyar futball elvesztette hagyományait és identitását, mert az 1960-as években kezdődő hanyatlás után más, éppen akkor sikeres futballkultúrákat próbált másolni. Szerintük azonban a magyar labdarúgók a tradicionális magyar stílussal lehetnek sikeresek, azt megőrizve kellene alkalmazkodni a modern futball fejlődéséhez, ahogy a brazilok is tették.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.