Élet-Stílus

Nem csökkentek a lakástámogatások

Alig mérséklődik a lakástámogatásokra fordított összeg a központi költségvetésen belül, így az új kormánynak szűk marad a mozgástere a jelenleg hatályos szabályozás módosításánál – írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Pénzügyminisztérium adatai alapján.

Még tavaly is csaknem kétszázmilliárd forintot költött el lakástámogatás címén a költségvetés, ez még meg is haladja az egy évvel korábbi szintet, és alig marad el az előző években megszokottól.

A kiadások stabilan magas szintje nem meglepő: a 2001-es lakástámogatási rendelet megjelenését követően ugrásszerű növekedésnek indult a kamattámogatott forinthitelek kihelyezett mennyisége: az első, 2003-as szigorítást megelőző csúcsidőszakban még havonta csaknem 100 milliárd forintnyi ilyen kölcsönt helyeztek ki a bankok – írja a lap.

A feltételek szigorításával, illetve a devizaalapú kölcsönök előretörésével ugyanakkor a havonta kihelyezett mennyiség a töredékére esett vissza, ám ezzel együtt a régi feltételű támogatott lakáshitelekre kifizetendő pénz még évekre több tízmilliárdos nagyságrendű kiadásokat determinál a költségvetésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik