Élet-Stílus

Mediawave nélkül marad Győr

admin
admin

2010. 04. 21. 06:40

Új városban, új alapítványi elnökkel, de a régi nagy sikerű szignállal fut idén Szombathelyen a Mediawave fesztivál, ahol idén is a bőség zavarával küzdhetünk majd.

A fesztivál ugyan a civilkezdeményezésre indult, mégis rendkívül erősen függ a politikától. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató az fn.hu-nak elmondta, hogy annak ellenére, hogy a Mediawave idén már húsz éves, a politika mégis tudja még rángatni. Ez elsősorban a támogatásban, illetve annak elmaradásában jelentkezik, amelyet a város adhat nekik.

Miután Győr már nem mutatta jelét annak, hogy a külföldön is elismert rendezvény mellett állna, Szombathelyre vitték azt. Jelenleg így Szombathely forrásaitól függenek, amelynek képviselőtestülete 18 igen és 2 nem szavazattal támogatta őket. Ez különösen figyelemre méltó egy szocialista vezetésű városban, amelyben egy héttel korábban még le akarták váltani a polgármestert. Ha pozitív tapasztalatai lesznek a városnak, akkor akár még egy politikai fordulat után is folytatódhat Szombathely és a rendezvény kapcsolata. Korábban arról is volt szó, hogy a Révkomáromba és Komáromba költözzenek, de miután a két egyébként magyar vezetésű város külön-külön megszavazta volna, együtt valahogy mégsem tudtak közös nevezőre jutni.

A lényeg, hogy a Mediawave történetében két nagy változás lesz idén. Egyrészt Győrből Szombathelyre költözik, másrészt az alapítvány élére Durst György helyére Sranger László lépett. Durst György ugyanis a Magyar Mozgókép Közalapítvány tagja lett, így a két poszt összeférhetetlen lett volna.

A keddi sajtótájékoztatón még egy fontos dolog kiderült. Idén végre újra az eredeti zenéjével hallható a fesztivál szignálja. Ehhez ugyanis korábban a zeneszerző Wim Mertens csak igen drágán adta volna el a szerzői jogot, de idén a 20 éves jubileumra való tekintettel megenyhült. A szignált mi is megkaptuk, így most mindenki megnézheti a megrázóan erős, néhol egészen felemelő képekkel operáló kis klipet.

A hiphop keresztapja is érkezik

A Mediawave programját tekintve idén is a bőség és a sokszínűség zavara okozhatja majd a legnagyobb gondot. A fesztivált három hétvégét felölelően 2010. április 30. és május 8. között Szombathelyen, valamint május 13 – 16 között az Őrségben (Őriszentpéter) és Burgenlandban (Rudersdorf), továbbá a hármashatárnál (zárónap) rendezik meg.

A zenei program a választékot és a minőséget tekintve semmit sem változott, továbbra is etno, jazz, népzene és underground zenék mentén halad. A legnagyobb durranás a szervezők szerint Gil Scott-Heron, amerikai költő, énekes, zongorista május 7.-i, Fő téri, ingyenes fellépése lesz. A hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus soul-funk előadója, a hiphop keresztapjaként tisztelt előadó 16 év hallgatás után idén új albummal jelentkezett, amit máris az új évtized legnagyobb hatású albumai közt tart számon a sajtó. Gil Scott-Heron hosszú évek után tér vissza a rivaldafénybe, első európai turnéjának Szombathely az egyetlen kelet-európai állomása.

A tavalyi évben kezdte a fesztivál meghonosítani a lengyel Thanks Jimi Fesztivál ötletét, melynek lényege hogy a május elsejei egész napos rendezvény csúcspontjaként színpadra áll a nap összes fellépője és a közönség bevonásával együtt gitározzák el Hendrix „Hey Joe” számát.
Videónk a tavalyi gitározásról

Az est fő fellépője egy igazi all star zenekar, melyet Stevei Salas amerikai gitáros vezet. Az énekesi poszton a Rolling Stones elsőszámú vokalistája Bernard Fowler lesz, aki 20 éve kíséri Jaggeréket minden albumon és turnén, a dobok mögött a kultikus Pearl Jam kilencvenes évekbeli dobosa, Dave Abbruzzese fog ülni.

A jubileumra való tekintettel néhány klasszikus Mediawave fellépő is tiszteletét teszi a fesztiválon, és az elmúlt évek nagysikerű zenekaraiból is válogattak néhányat a szervezők. A cseh-morva Iva Bittová a kétezres évek környékén több alkalommal töltötte meg a győri Zsinagóga omladozó falait, a portugál „afro-latin bomba” Terrakota zenekar 2007-ben járt Győrben.

A fesztivál további fellépői közt található Isztambul kultikus oreintal-dub zenekara, a Baba Zula, a Szardínia szigetéről érkező katalán énekesnő Franca Masu, és Szentpétervár hírhedt surf-psychobilly bandája, a Messer Chups is. Az itthon már jól ismert örmény zenészek alkotta Deti Picasso Grencsó Istvánnal áll majd színpadra, a hazai színeket az Anima Sound Sytem egyedi fellépése, továbbá Harcsa Veronika új formációja a Bin-Jip, a The Qualitons, Volkova Sisters, Tóth Viktor Tercett, Sonny And His Wild Cows és további zenekarok koncertje színesíti.

Greenaway, Kaurismaki és Adjani filmjei jönnek

A filmes programra 81 országból érkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került versenyprogramba. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilmeket a tavalyi fődíjas Viszlát, hogy vagy? című dokumentumfilm rendezője, Boris Mitic, Radu Igazság animációs filmrendező és Peter Lataster értékeli majd, aki 2006-ban a legjobb táncfilmnek járó díjat vehette át a Mediawave-en Születés-nap című filmjéért. A kisjáték- és játékfilmes zsűriben pedig az Oscar-díjas vágót, Alan Heimt, Pálfi Györgyöt, a szlovák első nagyjátékfilmes Mira Fornay-t és a holland Jos Stellinget köszönthetjük majd, aki olyan örökzöldekkel lopta be magát a Mediawave közönségének szívébe, mint A váróterem vagy A benzinkút.

Az Oscar-díjas Logoramát is bemutatják

Számos filmfesztivált nyert alkotás, két a 2010-es Oscarra jelölt és egy Oscart nyert film, Peter Greenaway kísérleti mozija és Mika Kaurismaki új játékfilmje, valamint egy Isabella Adjani főszereplésével készült darab fog többek közt versengeni majd egymással.

Az idén 20. születésnapját ünneplő fesztiválon nosztalgiázhatnak is az érdeklődők: a Mediawave 20 korábbi zsűritagjának javaslata alapján készült 20 filmből álló válogatás az elmúlt húsz év legkiválóbb alkotásaiba nyújt betekintést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.