Élet-Stílus

BL: rutin a becsvágy ellen

A korábbi négyszeres győztes, nem utolsósorban remek formában lévő Bayern München az ezen a szinten tapasztalatlannak számító Lyonnal találkozik a BL elődöntőjében.

A két csapat hagyományait, eredményeit és a pillanatnyi formát tekintve a Bayern tűnik esélyesebbnek, ugyanakkor a Lyon aligha félvállról vehető ellenfél, a Real korábbi kiejtése mindenesetre figyelmeztető jel lehet a bajor együttesnek, amely szintén földre vitt már egy nagycsapatot – jelesül a Mancheser United skalpjával büszkélkedhet.

No és persze azzal is, hogy a hétvégi főpróbán hét góllal rukkolt elő a Hannover kárára, miközben a Lyon a legutóbbi három meccsén nyeretlen maradt, szombaton éppen a negyeddöntőben búcsúztatott Bordeaux-val osztozott meg a bajnoki pontokon.

Varázsolnának a bajorok (MTI/EPA)

Varázsolnának a bajorok (MTI/EPA)

A Lyon ráadásul ezen a szinten tapasztalannak tűnik, hiszen első alkalommal jutott ilyen messzire a legrangosabb európai kupasorozatban, amelyben leendő ellenfele már négyszer is diadalmaskodott, emellett 12 elődöntő és 7 döntő van a háta mögött.

A soraiban pedig olyan játékosokat tudhat, mint a vezér szerepén megosztozó Arjen Robben és Franck Ribéry. A francia középpályást ugyan kisebb sérülés miatt le kellett cserélni szombaton, ennek ellenére szerdán este bizonyosan ott lesz a pályán.

„Elővigyázatosságból cseréltem le, mert egy kicsit merev volt az izomzata, de hiszem, hogy készen áll a játékra” – nyilatkozta Louis van Gaal, a Bayern holland edzője, aki gyomorontásából kigyógyuló Miroslav Kloséra is számíthat, ellenben az eltiltott Mark van Bommelt és Holger Badstubert kénytelen lesz nélkülözni az elődöntő odavágóján.

„Egy gól nélküli döntetlen, vagy egy 1-0-s győzelem sokkal többet érne számunkra, mint például egy 2-1-es siker” – tette hozzá a hollandus, amely korábban a Barcelonával és az Ajaxsszal eljutott a BL-elődöntőjéig, utóbbival 1995-ben meg is nyerte a sorozatot.

A Lyon tovább írhatja a sikersztorit (MTI/EPA)

A Lyon tovább írhatja a sikersztorit (MTI/EPA)

Kollégája, nem szólt arról, milyen eredményt szeretne, Claude Puel „nagyon nehéz” meccsre számít a Bayern ellen. „A németek mindig veszélyesek a nagy mérkőzéseken, ráadásul az elődöntőben a Manchester Unitedet győzték le. Ott van nekik Arjen Robben és Franck Ribéry, akiktől tudjuk, mit várhatunk” – tette hozzá a Lyon vezetőedzője, aki a sérült Jean Makounnal, Jean-Alain Boumsonggal és Mathieu Bodmerrel nem számolhat.

A Lyon hétfőn, az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérár miatt busszal indult el Münchenbe, Stuttgartban töltötte az éjszakát, majd kedd reggel érkezett meg a mérkőzés helyszínére. „Gyerekkoromban zötykölődtem ennyit” – viccelődött a buszról lekászálódó Cris. „Ez mindenkinek nagyon nehéz volt, de kell feledkeznünk a hosszú és fárasztó utazásról, és csakis a mérkőzésre szabad koncentrálnunk. Készen állunk a feladatra, a klub egyik legfontosabb találkozójára” – tette hozzá a franciák védője.

A Lyon egyébként kétszer már legyőzte a Bayernt, igaz, két döntetlen mellett ugyanennyiszer ki is kapott tőle. A legutóbbi kiírás csoportkörében, Münchenben 1-1-re végzett a két csapat, Lyonban pedig 3-2-re nyert a Bayern München úgy, hogy 37 perc elteltével 3-0-ra vezetett. A folytatás szerda este következik – a tét a BL-döntő…

Bajnokok Ligája, elődöntő:
Bayern München (német)-Olympique Lyon (francia), 20:45
A várható kezdőcsapatok
Bayern: Butt – Lahm, Demichelis, Van Buyten, Danijen Pranjic – Ribéry, Schweinsteiger, Robben – T. Müller, Olic, Gomez
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Toulalan, Cissokho – Pjanic, Ka:llström, Gonalons – Bastos, Delgado, Lisandro Lopez

—-Statisztika—-

Egymás elleni mérleg:
Bayern-győzelem: 2
Lyon-győzelem: 2
Döntetlen: 2
Dólok: Bayern 7, Lyon 9

Eddigi európai szereplés
Bayern:
BEK/BL: 12 elődöntő, 7 döntő, 4 végső győzelem
Minden európai kupa: 20 elődöntő, 9 döntő, 6 végső győzelem

Lyon:
BEK/BL: 0 elődöntő, 0 döntő, 0 végső győzelem
Minden európai kupa: 1 elődöntő

Mérleg a BL 2009/10-es idényében
Bayern:
10 meccs, 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség (17-13)

Legtöbbet szerepelt játékosok:
Badstuber, Butt, Gomez, Lahm 10-10

Legtöbb gól:
Ivica Olic 4
Arjen Robben 3

Lyon:
10 meccs, 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség (17-6)

Legtöbbet szerepelt játékosok:
Cissokho, Cris, Källström, Lloris, Pjanic 10-10

Legtöbb gól:
Pjanic 4, Lisandro Lopez 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik