Élet-Stílus

Megérkezett az Inter – videó

A Barcelona ellen az Inter képes volt a lehetetlenre: nem roppant össze egygólos hátrányban, sőt, a hajrától eltekintve jobban futballozott vendégénél. Jose Mourinho kitalálta a „katalán mágia” ellenszerét, a kérdés az, hogy a recept sikeres lesz-e a Camp Nouban is?

A címvédő Barcelona 3-1-es vereséget szenvedett az Inter ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.

Milánóban telt ház, 79 ezer néző várta a csapatokat, melyek az első félidőben nagy iramú élvezetes játékot produkáltak. Mindkét együttes a támadófutballt részesítette előnyben, s eleinte úgy tűnt, ebben az olaszok lesznek az eredményesebbek. A lombardok meglepőt húztak, hisz – akárcsak a 16 között a Chelsea ellen – Jose Mourinho négy támadó szellemű játékossal esett a gránátvörös-kékeknek.

Úgy tűnt, a merész húzás beválik, hisz az első perc kósza Ibrahimovic-helyzete ellenére csak a fekete-kékek veszélyeztettek. Ám Diego Milito két óriási helyzete kimaradt, a másik oldalon pedig az első kapuralövés utat talált a hálóba. A baloldalon Maxwell tört be az alapvonal közelében, a tétovázó Cambiasso mellől meredeken visszagurított, s az érkező Pedro 13 méterről a kapuba lőtt.

Amikor még minden másképp festett - Pedro szerez vezetést a vendégeknek (MTI/EPA)

Amikor még minden másképp festett – Pedro szerez vezetést a vendégeknek (MTI/EPA)

A sakk-matt gólt követően a hazaiak egy pillanatra sem estek össze, és rohamoztak tovább, tíz perccel később pedig egyenlíteniük is sikerült. A szélen valósággal lubickoló Eto’o kapott remek labdát, a kameruni laposan középre lőtt, a két védővel viaskodó Milito továbbtette, s az érkező Sneijder 13 méterről a kapuba helyezett.

Mourinho elgondolása azonban a második félidőben ért be: a játékrész elején csapata nekiesett ellenfelének, s kevesebb mint három perc elteltével előnybe is került egy gyönyörű támadás végén. Ezúttal Milito tűnt fel a jobb oldalon, az argentintól Maicon kérte a tizenhatoson belül – s mivel megkapta, egy nehéz labdaátvétel után nemes egyszerűséggel a kapuba helyezett. Jellemző, ahogy az Inter kihasználta a Barca-védelem balszélének (Maxwell) gyengeségeit. Mindkét gól a brazil védő helyéről indult: akárcsak a harmadik.

Maicon ünnepli magát. A brazil góljával fordított az Inter (MTI/EPA)

Maicon ünnepli magát. A brazil góljával fordított az Inter (MTI/EPA)

Guardiola épp cserére készült – a feladattal láthatóan megbirkózni képtelen Maxwell mellé Abidalt küldte volna be edzője – amikor a jobb szélen kilépő Eto’o középre emelt, Sztankovics fejese nem sikerült, de így lett jó Militónak, aki közelről a hálóba továbbított. Így a francia balhátvéd már 3-1-es állásnál léphetett a gyepre.

A folytatásban a Barca játékosai egyre idegesebbé váltak, a bíró szinte minden ítéletét vitatták, támadásaik pedig rendre eredménytelenül zárultak. Eközben az Inter vezetése tudatában sem állt vissza, a középpályán továbbra is remekül szűrte a katalánok akciót, s ezekből indított rohamokat. A hajrában a Barcelona óriási energiákat mozgósított, a középhátvédből centerré avanzsáló Pique viszont két helyzetet is elrontott.

Inter-Barcelona – összefoglaló:

Ám hiába látszott, hogy az olasz bajnok játékosainak alig van jártányi erejük, a spanyolok sem álltak a helyzet magaslatán, az eredmény így már nem változott. Ezzel a – hajrában egy jogosnak tűnő büntetőt reklamáló – címvédő nagyon nehéz helyzetbe került a jövő heti visszavágó előtt.

bajnokok ligája

Elődöntő, 1. mérkőzés:

Inter (olasz)-Barcelona (spanyol) 3-1 (1-1)
Giuseppe Meazza, 79 ezer néző. Vezette: Benquerenca (portugál)
Gól: Sneijder (30), Maicon (48.), Milito (61.), illetve Pedro (19.)
Sárgalap: Eto’o (12.), Sztankovics (82.), illetve Busquets (45.), Puyol (51.), Pique (60.), Keita (68.), Daniel Alves (83.)
Inter: Julio Cesar – Maicon (Chivu, 73.), Samuel, Lúcio, Zanetti – Thiago Motta, Cambiasso, Pandev (Sztankovics, 56.) – Sneijder – Eto’o, Milito (Balotelli, 75.)
Barcelona: Valdes – Daniel Alves, Puyol, Pique, Maxwell – Xavi, Busquets, Keita – Messi, Ibrahimovic (Abidal, 62.), Pedro
Lövések: 8, illetve 11
Szögletek: 2, illetve 4
Szabálytalanságok: 18, illetve 21
Labdabirtoklás: 32%, illetve 68%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik