Élet-Stílus

Nehéz győzelem Dél-Korea ellen

A magyar jégkorong-válogatott a Koreai Köztársaság elleni vártnál nehezebb, 4-2-es győzelemmel kezdte szereplését a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. Az ázsiaiak szereztek vezetést a második harmad elején, de utána gyorsan lőtt hármat a magyar együttes. A záróharmadban 1-1 gól esett.

A találkozón elvileg az előző idényben még a világ élvonalában játszó magyarok számítottak esélyesnek, azonban a dél-koreaiak mindenkit meglepve remekül játszottak, és alaposan megnehezítették a rivális dolgát.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött a légiszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfő hétvégi temetése miatt.

A magyaroknak elvileg semmi félni valójuk nem volt az ázsiai csapattól, a két együttes egymás elleni párharcában soha nem nyertek a dél-koreaiak, akik a bennmaradás kiharcolásáért érkeztek. Csakhogy az elején rögtön megizzadt Ted Sator együttese, mivel két kiállítás után dupla emberelőnybe került a rivális. A folytatásban, a harmad derekán enyhe mezőnyfölényt harcolt ki a magyar együttes, Vas János és Kovács került helyzetbe, ám nem rezdült a háló.

A második húsz perc elején, a 36. másodpercben olyan gólt szerzett Kim Ki Szung, hogy csak a videóbíró mutatta meg, hogy a korong teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon. Ettől egycsapásra felébredt a Sator-csapat, és a következő tíz percben háromszor is eredményes volt. A kapu elé robbanó Holéczy, majd a kapu mögül passzt kapó Vas János, aztán utóbbi passzából Peterdi mattolta Eunt, aki később – kisebb sérülése miatt – cserét kért. A magyarok annyira támadtak, hogy közben emberelőnyben elfeledkeztek Park Vu Szangról, aki kiugrás után a felsőlécet találta el. A játékrészt Szélig kiállítása és három veszélyes dél-koreai lövés zárta.

A pihenő után emberhátrányban avatta fel Park Szung Je tartalékkapust Kovács Csaba. A nagy hátrány ellenére a folytatásban felgyorsították az iramot a dél-koreaik, s tíz perccel a vége előtt, emberelőnyből Kim bődületesen nagy góljával faragtak a hátrányukon. A hajrában Hetényinek volt dolga, ráadásul Kovács kiállítása után, a kapusuk helyett mezőnyjátékost becserélő ázsiai együttes kettős előnyben is rohamozhatott, de újabb gól már nem esett.

Vasárnap 16:30-kor már sokkal nehezebb lesz a helyzet, mert a feljutásra szintén esélyesnek tartott lengyelek következnek.

Ted Sator, a magyar válogatott szövetségi kapitánya így nyilatkozott a találkozó végén: “Ha ez egy pisztolypárbaj lett volna, azt mondhatnám, hogy sikeresen elhajoltunk a lövés elől. Ez a dél-koreai csapat sokkal de sokkal jobb, mint amit bárki várt. Az elején gyengén játszottunk, de szerencsére váltottunk, és hoztuk a győzelmet. A folytatásban ennél több kell.”

Hetényi Zoltán, aki először volt a magyar válogatott elsőszámú kapusa vb-n csatlakozott a kapitányhoz: “Pfu, nagyon nehéz meccs volt! Zsákba macska volt ez a dél-koreai válogatott, senki nem tudta, mire számíthat. Nagyon ránk jöttek, sokszor törtek be a kapu elé, és én hiába szóltam, ordítottam a hátvédeknek, hogy figyeljenek a berobbanókra, a nagy hangzavarban nem igazán hallottak meg. A meccs elején nagyon rosszak voltunk, és kellett egy pofon, hogy felébredjünk. Szerencsére gyorsan visszajöttünk a meccsbe, és Kovács emberhátrányos gólja is fontos volt. A végén megint jók voltak a koreaiak, és sokkal nehezebben nyertünk, mint ahogyan gondolni lehetett. A lengyelek ellen ez a játék kevés lesz.”

Végezetül Vas János, aki gólt és gólpasszt is szerzett: “Nagyon megleptek minket a koreaiak, igazi modern hokit játszanak. Beviszik szélen a korongot, két csatár meg robog be a kapu elé zavarni, a kipattanót keresni. Ráadásul okosan is játszottak. Mi az elején nagyon gyengék voltunk, de a bekapott gól után magunkhoz tértünk. Szerintem, a dél-koreaiak ezzel a játékkal még a többi csapat dolgát is megnehezíthetik.”

Divízió I-es világbajnokság, 1. forduló:
Magyarország-Koreai Köztársaság 4-2 (0-0, 3-1, 1-1)
Gól: Holéczy (24.), Vas J. (29.), Peterdi (32.), Kovács (42.), illetve Kim Ki Szung (21., 50.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik