Élet-Stílus

Végső búcsú Varga Zoltántól

Pénteken búcsúztatták el a múlt pénteken focizás közben, 65 éves korában elhunyt Varga Zoltánt.

A barátok, játékostársak, szurkolók péntek délelőtt 11 órától 15 óráig folyamatosan rótták le kegyeletüket a Szent István-bazilikában Varga Zoltán, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori kiváló labdarúgója előtt, aki éppen egy hete hunyt el.

A ravatalnál „Isten veled, Varga Zoli” feliratú drapériát helyeztek el, valamint egy fényképet. A család kérésére mindenki egy-egy szál virággal tisztelgett a kivételes technikájú futballista emléke előtt. A címvédő Debrecen elleni, péntek esti Soproni Liga-mérkőzésre készülő ferencvárosi játékosokat a sérült Balog Zoltán képviselte.

Az Aranycsapat kapusa is lerótta kegyeletét

A volt játszótársak közül többek között ott volt Albert Flórián, Szűcs Lajos és Rákosi Gyula, valamint Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa is részt vett a búcsúztatáson. A klubot Rieb György, az FTC elnöke, Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója, valamint Springer Miklós, az egyesületet alapító Springer Ferenc unokája képviselte. A szentmise délután három órakor kezdődött, amelyen a család kérésére csak az egykori futballistához legközelebb állók vehettek részt.

Focipályán halt meg

A legendás futballista egy hete, játék közben hunyt el. Társai elmondása szerint a mérkőzés elején Varga Zoltán jól kezdett, ám tíz perc elteltével cserét kért, majd a padon rosszul lett és elájult. A mentők 23 perc alatt értek a helyszínre, de sem a társai, sem ők nem tudtak segíteni Varga Zoltánon, akinek korábban már két infarktusa is volt.

GALÉRIA

GALÉRIA

Európai kupagyőztes és olimpiai bajnok volt

Varga Zoltán 1944. december 31-én született Válon (1945. január 1-jén anyakönyvezték). 1961 és 1968 között a Ferencváros színeiben 135 alkalommal lépett pályára, és 53-szor volt eredményes. Az 1967-es szezonban alapembernek számított a csapatban, és a Fradi valamennyi bajnokiján pályára lépett. Ez idő alatt négy magyar bajnoki címet nyert, és tagja volt annak a csapatnak, amely 1965-ben a Juventus otthonában elhódította az UEFA-kupa elődjének számító Vásárvárosok-kupáját (VVK).

A magyar válogatottban 12 alkalommal szerepelt, 1966-ban Dánia, 1967-ben Ausztria ellen volt eredményes. 1964-ben részt vett a Tokiói olimpián, ahol a nemzeti csapattal aranyérmet nyert, míg ugyanabban az évben a spanyolországi Eb-n bronzérmet szerzett.

A szebben is sikerülhetett volna az európai kaland

1968-ban, a mexikóvárosi olimpia alatt külföldre távozott, majd miután lejárt az eltiltása, a német Hertha BSC játékosa lett (1970-1972), majd a skót Aberdeenben folytatta.

1973-ban a Barcelonába távozó Johan Cruyff helyére igazolt az Ajax Amstardamhoz, a következő évben pedig a Borussia Dortmundhoz szegődött, ahol már játékos-edzőként tevékenykedett. 1977-ben a belga Gent csapatában fejezte be aktív karrierjét.

Edzőként tért haza

A kölni edzőképzőn végzett, civilként biztosítási ügynökként dolgozó Varga 1996-ban tér haza Magyarországra, és a Ferencváros vezetőedzőjeként bronzérmet szerzett. Kemény természetű ember volt, állandó vitákban állt a vezetőséggel, emiatt idő előtt távozott egykori nevelőegyesületétől. Ezt követően a Kispest, a Dunaferr, a Diósgyőr és a Győr csapatát irányította, majd kisebb kluboknál, valamint szakkommentátorként dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik