Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes?

Péntek, április 16.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált. A csütörtökön kezdődő négynapos rendezvényen délelőttönként és délutánonként neves előadók tartanak mesterkurzusokat, esténként pedig az egyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Termében és a Millenniumi Kávéházban koncerteznek. A fesztivál sztárvendége Botos József és Botos Gyula, akik Botos Fusion Project néven koncerteznek majd. A színpadra lép még a több nemzetközi versenyt nyert fiatal spanyol gitárvirtuóz, Andrea Gonzalez és az egy hónapja Újvidéken megrendezett klasszikusgitár világversenyen első helyezést elért Seres Borbála is.

„Főzzük körbe a várat gyulai kolbásszal és pálinkával!” – hangzik a XI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Kiállítás szlogenje. Péntektől vasárnapig lehet Gyulán a kolbász, a pálinka és a koncertek háromszögében hódolni kulturális és kulináris élvezeteknek. A rendezvény ad otthont Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenynek, melynek győztesét, Magyarország Legjobb Pálinkáját, mint megőrzendő nemzeti kincset 2010. decemberében, a budapesti Pálinka Ünnepen helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba.

Pénetek este igazi fergeteges kelet-európai hangulat várható az A38-on. A berlini RotFront este 9-től húzza a talpalávalót. A zenekarban sok vendég és zenész megfordult az elmúlt pár évben, de egyvalami változatlan maradt: az eklektikus, ám mindig remekül táncolható muzsika. Ukrán, orosz, magyar, német, angol szövegek vidám kavalkádja és jóformán minden zenei stílus megtalálható dalaikban, és nem mellékesen Gryllus Dorka az énekesnőjük.

Ifj. Fogarasi Lászlót a kilencvenes évek derekán annyira lenyűgözte William Gibson sci-fi könyvének, a Neurománcnak az egyik szereplője, egy Panther Modern nevű titokzatos banda vezetője, hogy megfogadta, ő bizony felveszi ennek a karakternek a nevét. Ma már világszerte ezen a néven ismerik. Yonderboi azonban évek óta hiányzik a budapesti éjszakából, állítólag azért, mert a világtól elzárva dolgozik harmadik albumán. Péntek este azonban mégis találkozhatunk vele a Merlin Színházban, ahol francia DJ hölgyek társaságában keveri majd a zenét.

—- Szombat, április 17. —-

A medvehagyma magyar elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból. De nem csak az állatokra van jótékony hatással, hanem az emberekre is, mert kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást, és tisztítja a vért. Éppen ezért megér néhány órás kirándulást Bakonybél környékére, ahol ebben az időszakban valóságos medvehagyma tenger borítja az erdőt! Szervezett túra keretében várják az érdeklődőket 10 órakor Bakonybélben, a Pápai utcai buszmegállóban közös medvehagyma szedésre. Az aktív séta után receptismertető, medvehagymás ételek bemutatója és kóstolója mellett pihenhetik ki a kedves vendégek kirándulás fáradalmait.

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes? 1

Critical Mass inspirálta a Fonó vezetőit, mikor kitalálták, hogy egy héttel a nagy biciklis felvonulás előtt, átértelmezve a mozgalom üzenetét a „művészetet ültetik fel két kerékre. A Critical Fest nevet viselő rendezvényen, a program már napközben elkezdődik, a Néprajzi Múzeumnál szabadtéri, napfényműtermes bringás fotózás 500 képes anyagát vetítik, bringanaptárt árusítanak, de lesz sodronyzár tesztelés, szimulált kerékpárlopással, és ingyenes kerékpár átvizsgálás. Este koncertek lesznek, ahová a zenészek, természetesen biciklin érkeznek. A Béla Műhely konkrétan biciklikből épített hangszereken játszik, a Syntax Orchestra bicajos filmekből összevágott, ezáltal önálló mozivá lett bringás film alá muzsikál (ősbemutató!), majd levezetésként a Béla Műhellyel együtt is zenélnek egyet. Végül a Fókatelep játszik egy elszállós, ambientes, pszichedelikus folk-rockot.

Sokan nemes egyszerűséggel a világ legnagyobb rockabilly bandájának aposztrofálják a most 30. születésnapját ünneplő Stray Cats zenekart. A magyar zenészek sem akarnak lemaradni az ünneplésről, és egy fergeteges party keretében emlékeznek zenekarra a Dürer kertben este 8 órától. A The Prison Band, Gorilla, Tom Stormy és a Csík zenekar értelmezik újra a legendás rock banda nagy slágereit, és mutatják be, hogy szól az igazi rock ’n roll 2010-ben.

—- Vasárnap, április 18. —-

1984-ben az olaszok szerették volna a gyönyörű, de zsúfolt és lassan lakhatatlanná váló történelmi városaik lakóit ráébreszteni lakóhelyük értékeire, úgy hogy valami egészséges körítést találjanak hozzá. Így született meg egy futóverseny ötlete, ahol a gyakorlott futók mellett a hobbisportolók is jól érezhetik magukat, és együtt ünnepelhetik a mozgást és a várost. Innen a verseny neve is: Vivicittá – éljen a város, szeresd a várost!
Magyarországon immár 25. alkalommal rendezik meg ezt a versenyt, amelyen ezúttal is mindenki megtalálhatja a felkészültségének megfelelő távot, akár futni, akár gyalogolni szeretne.

Sokaknak megdobban a szíve egy 75 éves Jaguár, egy 40 éves Opel Manta vagy éppen a 30 éves Audi Quattro láttán. Nekik kihagyhatatlan hétvégén a budapesti Oldtimer Expo. Autós és motoros legendák adnak találkozót egymásnak a Vasúttörténeti Parkban, ahol nemcsak a fedett csarnokban, de szabadtéren is várják a kíváncsiskodókat a múlt nagy képviselői. Szombaton rendezik a már hagyományosnak számító Oldtimer Sokadalmat: ekkor a veterán autók, motorok, kerékpárok tulajdonosai látványos felvonulással ünnepelnek, és csinálnak igazi fesztiválhangulatot főváros-szerte. Idén először a “Bogarasok” híres tavaszi rajzása is csatlakozik a programhoz, illetve a Vasúttörténeti Parkba szombaton és vasárnap közlekedik Oldtimer buszjárat a Duna Plázánál lévő Gyöngyösi utcából, természetesen ingyen.

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes? 1

Tavaly indult útjára hagyományteremtő céllal a hazánk műemlékeinek népszerűsítését célzó új turisztikai akciónap, a Műemléki Világnap. Idén április 17-18-án a világnap alkalmából országszerte mintegy 200 műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit díjmentesen, vagy 110Ft/fő kedvezményes belépődíjjal a látogatók előtt, A fővárosi műemlékfürdők – a Lukács, a Gellért, a Széchenyi és a Rudas – is bekapcsolódnak az akciónapba: ezekben a fürdőkben idegenvezetők kalauzolásával indulhatunk esti sétákra.
Részletes lista a helyszínekről

—-Mozi, tévé—-

Vasárnapig még tart a Titanic Filmfesztivál, de péntektől a hazai filmek kedvelőinek sem kell otthon maradnia. A 41. Budapesti Függetlenfilm Szemlén pénteken és szombaton vetítik a versenyfilmeket. A fővárosi és Pest megyei rendezők alkotásait a DocuArt Kocsiszínben láthatják az érdeklődők.

Tévé

Péntek április 16.
M1
21:40

Rosemary gyermeke

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes? 3

Pénteken kihagyhatatlan filmcsemegét kínál nekünk a közszolgálati televízió. Roman Polanski 1968-as remekén nem fogott az idő, a mai napig kellemetlen borzongással tölti el a nézőket. A történet főszereplői Rosemary és Gus fiatal házasok, akik beköltöznek új New York-i otthonukba, egy kellemes, Central Park melletti társasházba. Szomszédaik barátságosak, bár nagyon titokzatosak. Mikor Rosemary megtudja, hogy gyermeket vár, boldogsága nem ismer határokat, de az öröm nem tart sokáig. Egyre tisztábban rémlik fel előtte egy borzasztó álom emléke – mintha egy sátáni bestia erőszakolta volna meg. Hasán titokzatos karmolás nyomai jelennek meg, és a szomszédból – ahová munkanélküli férje egyre gyakrabban jár át – különös hangok szűrődnek át. Külön érdekessége a filmnek, hogy a forgatás jórészt abban a New York-i épületben – a Dakota házban – zajlott, amelyben néhány évvel később John Lennon lakott, és amely előtt az egykori Beatles-tagot meggyilkolták.

Szombat április 17.
Duna Televízió
19:30

Katyn

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes? 3

Andrzej Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt – köztük Wajda édesapját – ölték meg egy erdőben. Az 1940-ben meggyilkolt emberek holttesteit rejtő tömegsírokat a német hadsereg fedezte fel 1943-ban. Bár a Szovjetunió sokáig tagadta a tömeggyilkosságot, és a németekre hárította a felelősséget, de idén Putyin orosz és Donald Tusk lengyel miniszterelnök együtt rótta le kegyeletét a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn). Azon a héten pedig az orosz Kultúra tévécsatorna bemutatta Wajda filmjét. Az pedig külön hangsúlyt adhatott a történelmi tragédiának, hogy a repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő is a katinyi erdőbe látogatott volna, hogy lerója kegyeletét.

Vasárnap április 18.
RTL Klub
23:20

Sherlock Holmes és a kolostor rémes titka

Menjek vagy maradjak – Yonderboi vagy Sherlock Holmes? 3

Sir Arthur Conan Doyle nem is álmodta volna, hogy nyomozója nem csak a könyvek lapjain él majd tovább, hanem a filmvásznon is hosszú ideig elkápráztatja majd nyomozói bravúrjaival a detektívtörténetek kedvelőit. Számos adaptációt láthattunk már (legutóbb Guy Richie értelmezésében), ezúttal egy kanadai feldolgozást nézhetünk. A történet szerint egy szerzetest titokzatos harapásnyomokkal a torkán holtan találnak egy apátságban. Hittestvérei Sherlock Holmes-t kérik fel a furcsa haláleset felderítésére. A haláleset egy időben történt a Hasfelmetsző Jack által elkövetett gyilkosságokkal, olyan bizarr körülmények közepette, melyek megkérdőjelezik Sherlock Holmes szilárd, a logikába vetett hitét. Az elszánt detektív azonban kitartóan keresi a gyilkost, aki a szerzetesek szerint nem más, mint a legendák vámpírdémona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik