Élet-Stílus

Búcsú a példaképtől

admin
admin

2010. 04. 16. 13:32

Tetszik vagy sem, ő mérce volt. Egy időben divat volt őt leszólni, mert az értékrendje nem mindenkinek volt szimpatikus. Maradjunk annyiban: irigyelték. Mert a szó legigazabb módján polihisztor volt. Nemcsak a magas homloka mögött megbúvó tekervény milliárdok okán, hanem mert mindaz, amit belőlük előcsalt, briliáns volt.

Egyszer szexuálpszichológiai fakultációt tartott az egyetemen, s az évfolyamból valaki lefitymálóan megjegyezte, már ehhez is ért? Azután ő bánhatta a legjobban, hogy nem jött el. Csodálatos mélységeit, váratlan összefüggéseit tárta fel a tanár úr – hát mi másnak, persze hogy a szerelemnek. Töprengés nélkül idézett ókori klasszikusoktól és legújabbkori gondolkodóktól, irodalmi óriásoktól és kevesek által ismert fontos irodalmároktól.

Diákjai rajongtak érte. Mindenki a barátja szeretett volna lenni. Előadásain itták a szavait – emlékszik még erre az állapotra valaki? Minden gondolatáradata katartikus hatással bírt, anélkül, hogy ezt ő akarta volna. A szellem nagysága hozta ezt létre, amely előhullámzott belőle.

De sziporkázó is volt. Úgy bánt a közönségével, mint Chipolla: elvarázsolta őket. Persze, nem is igaz, hogy örökre elment. Életműve itt lobog majd lángoló fáklyaként közöttünk. Tőle tanultuk meg ezeket a sorokat is, egyik kedvenc költőjétől, bizonyos J.A.-tól: „Magamban bíztam eleitől fogva, ha semmije nincs, nem is kerül sokba ez az embernek.”

Úgy kalauzolt minket saját belső útjainkon, fogva a kezünket, mint a kisgyereknek, hogy el ne tévedhessünk ebben a rengetegben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.