Élet-Stílus

Benzintúra hétvégére

Jó ideje, régiós összehasonlításban hazánkban a legdrágább az üzemanyag. A többséget az korántsem vigasztalja, hogy most Ukrajnában is történelmi magaslatokba emelkedett.

Már régóta nem csak Ukrajnába érdemes átkirándulni tankolásért. Az osztrák határhoz közeli területekről a Kisalföld napilap például úgy számolt be, hogy a határ menti töltőállomáson a vevőknek már a kétharmada magyar.
Miközben a többi országhoz hasonlóan a hazai üzemanyagár reagál a nemzetközi árszínvonalra, a kimutatható különbséget mégis a magyarországi adóemelések rontották. Az áfát tavaly év közben emelték, a jövedéki adót ugyancsak tavaly és ez év elején is emelte a kormányzat. (A jövedéki adó a gázolaj esetében literenként 97,35 forintra nőtt, míg a benziné 120 forintra).

Benzintúra hétvégére 1

A holtankoljak.hu vezetője Vultur Csaba a jövő hétre nem valószínűsített áremelést az fn.hu-nak nyilatkozva, ennek oka pedig, hogy a héten nem változtak a kőolaj jegyzésárak, és a forint sem gyengült az amerikai dollárral szemben.

Ugyanakkor vészesen közeledik a nyári szezon, ami hosszú évek tapasztalata szerint minden évben a legmagasabb árakat hozza a benzinpiacon. Azt is megemlítette, azonban, hogy jelentősen növekedik a kereslet a dízelüzemanyag iránt, amelynek legfontosabb piaca az áruforgalom, amely ezen logika mentén az ipar valamelyes magához térését jelenti – mondta el Vultur Csaba.

Mindez az első negyedévi jelentések rossz eredményei ellenére szinten tarthatja a fogyasztást. Az első negyedévben ugyanis 12 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a GKI Energiakutató Kft. adatai alapján. A visszaesés leginkább a 98-as benzint érintette, amelyből 42,3 százalékkal fogyott kevesebb az első negyedévben, míg a 95-ös benzinnél 14 százalékos, a gázolajnál 9,1 százalékos volt a visszaesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik