Élet-Stílus

Elhunyt Rubin Szilárd

admin
admin

2010. 04. 15. 18:33

Életének 83. évében, hosszas betegség után elhunyt Rubin Szilárd író. A Magvető Kiadó csütörtökön közölte a hírt.

Rubin Szilárd 1927. szeptember 6-án Budapesten született, 1945-től két évet hallgatott a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarának angol-magyar szakán. Irodalmi pályáját költőként kezdte, az Újhold köréhez tartozott, majd az ötvenes évektől regényeket publikált a Szépirodalmi Kiadónál (Földobott kő, 1952; Partizánok a szigeten, 1953; Szélvert porták, 1956), és később a Magvetőnél (Csirkejáték, 1963; Mulatság a farkasveremben, 1973; Római Egyes, 1985).

Pályafutása során dolgozott korrektorként, kiadói lektorként. A Családi Lap munkatársa, a Központi Sajtószolgálat rovatvezetője, az Interpress Könyvkiadó olvasószerkesztője volt.
Rubin Szilárdot számos kortársa, köztük Pilinszky János és Szentkuthy Miklós ígéretes tehetségnek tartotta, és Esterházy Péter is többször felhívta rá a figyelmet. A Csirkejáték 2004-es harmadik kiadását követően a regényt németül 2009-ben jelentette meg a Rowohlt Kiadó; a könyv Németországban az év egyik irodalmi sikere volt, a kritika Alain-Fournier és F. Scott Fitzgerald műveinek jelentőségéhez hasonlította.

Mint a Magvető közölte, idén adták ki újra Rubin Szilárd Római Egyes című regényét, melyet az író még kézbe vehetett, de a mű szeptemberre tervezett német kiadását már nem érhette meg. Rubin Szilárdot a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.