Élet-Stílus

Az e-book nem öli meg a papírkönyvet

Hamarosan indul az elektronikus könyvek első magyar terjesztőoldala, de kik vennének nálunk e-könyvet, miben más az új olvasási mód, és mi lesz a hagyományos formával?

Az e-könyvek előretörése a fejlettebb internetes piacokon megállíthatatlannak tűnik. Az Amazon internetes könyvesboltnál a karácsonyi időszakban már a hagyományos papíralapú könyvek forgalmát is meghaladta. Magyarországon is hamarosan elindul az első jelentős terjesztő.

A Bookline.hu Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. közös leányvállalataként létrejött eKönyv Magyarország Kft. egyik ügyvezetője, Weiler Péter az fn.hu-nak elmondta, hogy az e-könyv terjesztésekor is a kiadók adják majd meg a könyvek árát, amelyről azt már lehet tudni, hogy jelentősen olcsóbb lesz, mint a nyomtatott verzió. Az előzetes tervek szerint a papírra nyomtatott könyv árához képest 20-50 százalék kedvezményt adhatnak az e-könyvre. Ez nagymértékben függ attól, hogy kaphatóak-e még a nyomtatott könyvek a boltban, hogy a jogok mikor járnak le, vagy esetleg már lejártak-e.

Az előzetes kutatások szerint jelenleg 3000-5000 felhasználónak lehet e-book readere, azaz olyan kézi számítógépre emlékeztető könyvolvasója, amely nem bocsát ki szemre káros sugárzást. Ehhez hozzáadódnak a számítógépeken, laptopon, pda-kon könyveket olvasók, így jelenleg Magyarországon hozzávetőlegesen 20 ezren olvasnak e-könyvet. A cégvezető szerint az elektronikus könyvek terjedése hasonló lesz, mint az interneté, amely először az informatika iránt érdeklődő felhasználók játékszere volt, majd mára már szinte mindenki jól eligazodik benne. Ma még e-könyvet is egyelőre csak olyanok olvasnak inkább, akik tudnak fájlokat konvertálni, letölteni, szöveget formázni, de az eKönyv Kft. révén mindez adott lesz, és a vevőnek csak olvasnia kell.

Jelenleg az interneten illegális forrásból, külföldi szervereken már így is közel 30 ezer magyar könyvet lehet elérni, ezért is időszerű volt már a profi áruház megjelenése, ahol tiszta forrásból vásárolhat majd a nagyközönség. Úgy látszik a felhasználók és az ingyenes könyvek száma elérte a kritikus tömeget, amely az első magyar terjesztőt is életre hívta. Ők azt tervezik, hogy a kezdeti hosszabb kísérleti fázis után egy éven belül 5000-6000 címet tegyenek elérhetővé.

Ha valaki e-könyvet használ, akkor könyvek százait hordhatja magánál – ecsetelte az előnyöket Káldi Tamás a Magyar Olvasástársaság tagja. Bár a szervezetüknél többen idegenkednek a jelenségtől, szerinte gyakorlatilag semmi különbség nincs abban, ha valaki képernyőn vagy papírról olvas. Ráadásul az elektronikus papírral, még a szemünket sem rongáljuk, mert az e-könyvolvasók már ezt a gondot is kiküszöbölték. Káldi Tamás is rengeteg e-könyvet olvas, és egy-egy vaskos darab helyett sokkal kezelhetőbb számára a képernyő.

A világ könyvpiaci trendje szerin egyelőre a papírkönyveket nem veszélyezteti az elektronikus forma, eddig az e-könyvek csak pluszbevételt jelentettek a kiadóknak a hagyományos piac mellett, de vélhetően ez nem lesz mindig így. Persze az nem valószínű, hogy a e-könyv megöli a papírkönyveket, ahogyan a színházat sem tette tönkre a mozi. Az új generáció azonban vélhetően már a képernyőn nyomja majd a lapozás gombot, a lapozgatás pedig megmarad a különleges alkalmakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik