Élet-Stílus

Mobil gáttal védenék Szentendrét

Egyedülálló mobil árvízvédelmi fallal kívánja megvédeni Szentendre történelmi részét a Duna gyakori áradásának következményeitől a város vezetése. Az uniós pályázaton igényelt közel egymilliárd forintból a jelenlegi védművet is megerősítenék - közölte az önkormányzat kommunikációs munkatársa.

Seres Nikolett elmondta, hogy a fejlesztés első szakaszához kapott 40 millió forintból 2009-ben elkészült tervek alapján két „lépcsőben” folyna az árvízvédelmi beruházás. Először a jelenlegi gátat erősítenék meg, majd – 300 méter hosszan – egy úgynevezett mobil falat állítanának fel, amely szükség szerint szétszedhető, illetve újra összeszerelhető, felállítható. A hazánkban egyedülálló mobil gát (melyhez hasonlót legközelebb Párkányban találni) tulajdonképpen egy háromszögletű lemezekből álló, összecsukható fémszerkezet – magyarázta az önkormányzat kommunikációs munkatársa.

Hozzátette: az önkormányzat a pályázat sikeres első fordulóján túljutva jelenleg szakértői egyeztetéseket folytat, hogy biztosan hozzáférhessen a fejlesztéshez szükséges közel egymilliárdos uniós támogatáshoz. A projekt megvalósulása révén nemcsak Szentendre lakosságának és az óváros történelmi emlékeinek védelmét biztosítanák, hanem a teljes közép-magyarországi régió árvízi kiadásait is csökkentenék. A beruházás átadása a tervek szerint 2011. elejére várható – közölte Seres Nikolett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik