Élet-Stílus

A világjáró gyerekekre másféle betegségek veszélyesek

A külföldre utazó gyerekek érzékenyebbek lehetnek a fertőzésekre és sérülésekre, de ritkábban jutnak orvoshoz az utazás előtt, mint a felnőttek.

A gyerekek számára a legtöbb kellemetlen percet egy külföldi utazás során a hasmenés, a bőrsérülések – ezen belül a csípések, paraziták által okozott kiütések – illetve a láz és néhány légúti fertőzés okozta. Egy most közzétett elemzés során 34 ezer külföldön járt ember adatait vizsgálták meg, és megállapították, hogy egyes problémák kifejezetten gyakran fordultak elő gyerekeknél és ők többször szorultak kórházi ellátásra is, mint a felnőttek. Elgondolkodtató, hogy ennek ellenére a gyerekek ritkábban kaptak orvosi tanácsokat az utazás előtt.

A gyerekeknek 49%-a, míg a felnőttek 59%-a kapott orvosi utasításokat, ezért a kutatók az eredmény közlése mellett felhívják a figyelmet arra, hogy hosszú, külföldi utazás során a szülők fontos kötelessége elvinni a gyerekeket az orvoshoz. A szakértők szerint az ideális az lenne, ha 6 héttel az utazás előtt sor kerülhetne a konzultációra, így még időben megkaphatják a szükséges oltásokat és gyógyszereket is. A szülőket emellett hasznos tanácsokat kapnának arról, hogy kezeljék a felmerülő problémákat, és miként ismerik majd fel, ha a gyerekek tünetei komollyá válnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik