Élet-Stílus

Meghalt a Madách Színház meghatározó rendezője

82 évesen meghalt Ádám Ottó, a Madách Színház volt főrendezője és igazgatója. Többször kapott Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjjal és Táncsics Mihány-életműdíjjal is kitüntették.

82 éves volt a rendező, akinek a nevéhez fűződik a Madách Színház aranykora – tudatta a Madách Színház, ahol az egykori igazgató temetéséről is hamarosan intézkednek.

Ádám Ottó 1928. október 17-én született Kolozsvárott, tanulmányait az ottani Orvostudományi Egyetemen, majd a Színművészeti Főiskolán végezte. 1952-ben és 1953-ban a Madách, majd két éven át a szegedi Nemzeti Színház rendezője. 1956-ban visszatért a Madách Színházba, ahol rendező, főrendező, 1972 és 1989 között pedig igazgató volt. 1959-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított, és évtizedeken keresztül vezette az egyetem színész tanszakát, közben 1964-ben rektorhelyettes volt, végül 2000 és 2003 között emeritus professzor.

Ádám Ottó 1952 februári miskolci vizsgarendezése – Kornyejcsuk Ukrajna sztyeppéin című szovjet vígjátéka – fergeteges sikert aratott. Utolsó rendezése Csehov Cseresnyéskertje volt 1987 februárjában. Az 1989-es visszavonulásáig eltelt 37 évben kiemelkedő volt rendezői, társulatépítési, színházvezetői, pedagógiai munkája. Nevéhez fűződött a Madách Színház úgynevezett aranykora. Fő feladatának tekintette a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását.

Meghalt a Madách Színház meghatározó rendezője 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik