Élet-Stílus

Nem tudjuk mire való az antibiotikum?

Úgy tűnik szélesebb körű tájékoztatásra van szükség az uniós tagországokban arról, mire jó az antibiotikum és mire nem. Az átlagnál kevesebben tudják ugyanis, hogy vírusok ellen nem használ.

Az Európai Bizottság, pénteken kiadott jelentéséből az derül ki, hogy az uniós lakosság 53%-a osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat. John Dalli az egészségügyi biztos rámutatott, hogy ezek a tévhitek adott esetben veszélyesek is lehetnek: túladagoláshoz, téves használathoz vezethetnek, így csökkentve a szerek hatékonyságát.

A felmérések azt mutatták, hogy elsősorban fiatalok körében terjedt el a nézet, hogy az antibiotikumok nemcsak a baktériumok ellen veszik fel sikerrel a harcot, de a vírusok ellen is: 36%-uk válaszolt igennek az ehhez kapcsolódó körkérdésre. A felmérésben résztvevő országok között Magyarország nincs kiemelkedő helyen, átlag alatti, 27% azok aránya, akik tudják mire jó az antibiotikum. Az Unióban Svédországban a legtájékozottabbak, ott a lakosság 73% – a válaszolt helyesen, míg a legkevesebben, mintegy 14%, Romániában tudták a jó választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik