Élet-Stílus

Háború a Szépművészeti körül

admin
admin

2010. 04. 07. 10:46

A tiltakozó aláírásgyűjtők miatt nem lehet bejáratot vágni a Szépművészeti lépcsőjébe, de akkor mégis hogyan lehet majd bejutni a múzeumba? A tervező az fn.hu-nak beszélt a lehetséges megoldásokról.

Jelenleg az építésszakmán belül aláírásgyűjtő háború alakult ki arról, hogy a Szépművészeti Múzeum térszint alatti építkezése, és az ehhez kapcsolódó lépcsősorba vágott bejárat mennyire bontaná meg, vagy „robbantaná szét” a klasszikus egységet. A tiltakozás miatt Baán László főigazgató az átépítést jegyző Karácsony Tamástól végül azt kérte, hogy dolgozzon ki másik megoldást, hogy ne kelljen belevágni a lépcsőbe.

Jelenleg két és fél megoldás látszik körvonalazódni, hogy hogyan lehetne megoldani a helyzetet – mondta el az fn.hu-nak Karácsony Tamás építész. Szóba került az a lehetőség is, hogy a lépcsősor oldalából nyíljon majd az új főbejárat, de ezt már elvetették, mert egy ilyen oldalbejáratnak nem lehetne olyan hangsúlyos szerepet adni, amelyet megérdemelne.

Bár a tervező továbbra is állítja, hogy a lépcsőbe vágott változat rengeteg előnnyel járna, amelyet nem lenne érdemes ilyen gyorsan elvetni, de ha ez már nem jöhet szóba, és az oldalbejárat sem, akkor szinte csak a másik tervezett bejárat, a Dózsa György útra tervezett úgynevezett üvegtorony átpozícionálása lehet a megoldás.

A két és fél változat

Eredetileg azért terveztek két bejáratot, hogy aki az ide tervezett koncertterembe, moziba vagy múzeumi boltba érkezne, annak ne kelljen feltétlenül a múzeumi lépcsőn érkeznie. Ezért ezt szándékosan távolabb helyezték az épülettől. Az eredeti üvegtornyot ráadásul azóta már kisebbre és légiesebbre tervezték át, hogy elegánsabban simuljon a Hősök terébe. (Az átépítésről megjelent videón ez a Szépművészeti Múzeum épületére reflektáló kőépítmény szerepel)

Ha a lépcsőt érintetlenként kell kezelni, akkor ezt a távolabbi bejáratot kell majd átpozícionálni főbejárattá. Az építész által két és fél lehetőségként említett megoldások között szerepel az eredeti üvegtorony, annak egy kisebb változata és félként ugyanannak az elfektetett verziója.

Karácsony Tamás a tervét övező vitáról elmondta, hogy örül a kritikáknak, mert elindult egy párbeszéd. A jogos érvek megváltoztathatják a tervet, az ésszerűtleneket pedig vissza lehet utasítani. Egy ilyen párbeszédre a szerdán nyitó kiállításon is lesz lehetőség az N&N Galériában.

A múzeum sajtószóvivője szerint a módosítások egyébként nem veszélyeztetik a határidőket. Így a napokban meghirdetik a kivitelezési tendert, melynek májusban meglesz a nyertese, és a tervek szerint június elején megkezdődhet az építkezés.

Hol itt a kortárs építészet?

Az fn.hu építészeti blogján, a palléron a szerző szerint a jelenlegi terveket hiába védik azzal, hogy azok a kortárs magyar építészetet képviselik, mert szerinte nincs kortárs magyar építészet. „Ha itt valaki igazán tökös, kortárs megoldásra vágyik, az:

1. bontsa el ezt az egész múzeumot és építsen oda egy XXI. sz-i épületet, aláépítve a teljes Hősők terét is persze

2. Posztmodern módon oldja meg és vágjon bele keményen a lépcsőbe, a porticusba és a timpanonba egy üveg-fém-mittudomén mivel. Azon számon lehet kérni a kortárs magyar építészetet.”

Bővebben >>

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.