Élet-Stílus

Világhírű karmester bukása New Yorkban

Verdi La Traviata című művének felújított előadását mutatták be New Yorkban. Leonard Slatkin karmester egyetlen előadás után távozni kényszerült.

A karmester távozásához elég volt egyetlen bukott előadás, amelyet a nézők ugyan visszafogott tapssal jutalmaztak, a kritikusok azonban egyöntetűen katasztrófaként írnak róla.

Slatkin, aki a Detroiti Szimfonikus Zenekar karmestere és művészeti vezetője, ráadásul a washingtoni Nemzeti Szimfonikusokat is vezeti, vendégművészként lépett fel az operaházban. Képviselője elmondása alapján azért döntött a visszalépés mellett, mert „alaposan kidolgozott művészi elképzelései sajnálatos módon nem találkoztak a társulat zenei felfogásával.”

Slatkin 12 éve lépett fel először a világ talán leghíresebb operaszínházában, ám a Traviatát most először dirigálta. „Először nem akartam elvállalni”, írta Slatkin a Traviata-bemutatóról a weboldalán, „de aztán arra jutottam, hogy belevágok, mivel a házban mindenki ismeri a darabot, és én sokat tanulhattam belőle.”

A premier szem- és fültanúi szerint a karmester mintha a kottát sem ismerte volna. „Soha nem hallottam a Metropolitanben ilyen rossz együttműködést a karmester és a társulat között.”, írja Anthony Tommassini operakritikus.

Marco Armiliato, a színház igazgatója megerősítette Leonard Slatkin visszalépését, és a hírek szerint a következő, április 10-i előadást Stephen White dirigálja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik