Élet-Stílus

Táncfórum idén is a tánc világnapja tiszteletére

A tánc világnapja tiszteletére április 17. és 29. között már tizedik alkalommal rendezik meg a Táncfórum elnevezésű fesztivált a budai Várszínházban, valamint a MÜPA Fesztivál Színházában.

A sokszínű programban felnőtteknek és gyermekeknek szóló előadások, néptánc, balett és kortárs tánc produkciók egyaránt megtalálhatók. Az elmúlt években számos új magyar mű készült el az eseményre, idén is több magyar bemutató szerepel a fesztiválon – tájékoztatta az MTI-t Nagy Orsolya PR-referens.

A Bozsik Yvette Társulat a Péter és a farkas című új gyermekelőadását mutatja be, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat pedig Répa, retek, mogyoró címmel készül friss darabbal a legfiatalabb közönség számára.

Premiert tart a Duna Művészegyüttes Barocco Rustico címmel, a Duda Éva Társulat a Faun című új produkciójával mutatkozik be a jubileumi Táncfórumon.

Az Egerházi Attila vezette Magyar Balettszínház és a South Bohemian Ballet Bumm! címen mutatja be nemzetközi programját. A fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Unisono című előadása, amelynek koreográfusa Mauro Astolfi és a társulat vezetője, Juronics Tamás.

A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, amelyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel.

Grecsó Zoltán is új produkcióval, a Pikáns történet, valamint A Hullámos és a Nimfa című darabbal érkezik a fesztiválra.

Olyan jelentős külföldi táncegyütteseket szerepeltek már a Táncfórumon, mint például a legendás Merce Cunningham Dance Company, a Shen Wei Dance Arts vagy a Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan. Követve ezt a hagyományt, a jubileumi Táncfórum vendégeként először lép fel Magyarországon egy világhírű amerikai társulat, a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo.

A tizedik Táncfórumhoz egy fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső fotográfus emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a tánc világnapján rendezett gálaest keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is: az évad legjobb férfi és női táncosának, legjobb alkotójának, legjobb végzős növendékének járó elismerést, valamint az Életműdíjat és a A Táncművészetért díjat.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete részeként működő Nemzetközi Tánctanács 1982-ben alkotta meg a tánc világnapját, melyet minden évben április 29-én, Jean-Georges Noverre-nek (1727-1810), a modern balett megalapítójának születésnapján ünnepelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik