Élet-Stílus

4 milliárd értékű Matisse-kép árverésen

Henri Matisse 18-25 millió dollárt érő Bouquet pour le 14 Juillet 1919 (Virágcsokor 1919. július 14-re) című képét árverezik el a Sotheby's aukciósháznál május 5-én.

A látványos mű az impresszionista és modern művészet remekeiből rendezett aukción kerül kalapács alá. “A művész az I. világháború befejezése utáni első július 14-e (a Bastille lerombolásának évfordulója) alkalmából festette a képet” – mondta el az aukciósház képviselője.

A kép a művész visszatérő optimizmusát sugározza, Matisse ugyanis 1919 előtt pályafutása nehéz időszakán ment keresztül – tette hozzá a szóvivő. Nehezen tudta eladni alkotásait, a kubizmussal és az absztrakt művészettel is hadakozott, ezen túl pedig családi gondok is gyötörték, lánya súlyos beteg volt.

A 116-szor 89 centiméteres festményt Matisse a Bernheim-Jeune műgyűjtő családnak adta el, ők a nyolcvanas években értékesítették. Az elmúlt negyed évszázadban magángyűjtő kezében volt. A 18-25 millió dollárra (3,5-4,9 milliárd forintra) becsült képet az árverést megelőzően Hongkongban, Londonban és New Yorkban is bemutatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik