Élet-Stílus

Húsvét a világban

A húsvét elengedhetetlen része a sonka, a tojás és a locsolkodás - hisszük. A különböző országok azonban különböző módon ünnepelnek. Rövid körkép a húsvéti hagyományokról.

Hazánkban ételszenteléssel és a rokonok társaságában elköltött reggelivel ünnepelik a legtöbb családban a húsvét vasárnapot. Hétfőn már a locsolkodásé a főszerep.

Spanyolországban hangos jókedvvel és flamencoval feledtetik a nagyhét bánatát. A Madrid óvárosában kanyargó körmenetben vezeklők százai cipelik keresztjüket, sokan méteres vasláncot erősítenek bokájukra.

Németországban Nagypénteken letakarják a kereszteket. Húsvét vasárnapján – a szigorú böjt utáni első nagy családi ebéden – a piros tojások és a bárány alakú torta jellemző. Nem ritka a húsvéti máglyából feltörő tűz ropogása sem, amelyen a karácsonyfát égetik el, elbúcsúztatva ezzel a telet, köszöntve a tavaszt.

Rómában a húsvét előtti csütörtökön némák maradnak a harangok, és csak a feltámadás perceiben szólalnak meg újra. Vasárnap tízezrek hallgatják a római Szent Péter téren a pápa húsvéti üzenetét és az Urbi et Orbi áldását.

Szicíliában a fiatalok körbehordják Jézus és az apostolok szobrait – körmenetet tartanak -, húsvét vasárnapján pedig a templom előtti téren eljátsszák a feltámadás jelenetét.

A ciprusiak már nagypénteken elkészítik a festett tojásokat, majd körmenetre indulnak. Szombat éjszaka feldíszített fáklyákkal vonulnak az utcákra, vasárnap pedig bárányt sütnek a szabadban.

Finnországban a nagyhetet “csendes hétnek” hívják, és nevéhez méltón ünneplik. Nagypénteken nem szabad senkivel beszélgetniük és mulatniuk.

A lengyelek a magyarokhoz hasonlóan kis kosarakban viszik a sonkát, a kenyeret és a festett tojásokat a templomi szentelésre, amelyeket a vasárnapi mise után fogyasztanak el reggelire.

Bulgáriában három napig tartó táncmulatsággal ünneplik a Húsvétot, közben pedig az egészségükért imádkoznak. A hagyomány szerint egy tojást a veteményesben is el kell rejteni, hogy megvédjék a termést a jégesőtől.

Kolumbiában vasárnap szentmisére megy mindenki, ahol a lányok fehérbe öltöznek. A főterek fáit füzérek díszítik, a húsvéti asztalon pedig a kukoricából készült ételek és a banánlevélbe töltött húsos zöldségek sorakoznak.

A jeruzsálemi zarándokok – Jézushoz hasonlóan – keresztet visznek, miközben végigmennek a fájdalmak útján.

A Fülöp-szigeteken minden évben tizenegy kiválasztott férfi keresztre feszítteti magát nagypénteken. Kéz- és lábfejükön átütött szögeken lógnak órák hosszat a keresztfán a perzselő nap alatt a vezeklés jegyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik