A húsvét magyar neve rendkívül kifejező, hiszen a negyvennapos böjt után vége a hústól való tartózkodásnak. Ezért kapnak ilyenkor nagy jelentőséget a húsételek.
Itthon a húsvéti sonkát a böjt zárultával, már szombat este megkezdik, vasárnap tojással, kaláccsal, kenyérrel, borral együtt fogyasztják. A kenyér és a kalács ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi.
A tojás a termékenység és az újjászületés legősibb szimbóluma, de kifejezi a családi összetartozást is. A hagyomány szerint azért kell a család tagjainak közösen megenniük a húsvéti tojást, hogy ha netán egyszer eltévednek, hazataláljanak azokhoz, akikkel együtt elfogyasztották.
A bort Krisztus vérével azonosítják, az élet és a halhatatlanság jelképe. A keresztény húsvét jellegzetes étele a Krisztus szimbólumának számító bárány is, ám idehaza még nem vált általánosan az ünnepi menü részévé.
Ajánlott linkek:
Receptek ünnepi menühöz, váratlan alkalmakra és a mindennapokra (Polc.hu)