Élet-Stílus

Visszatekintve újul meg a Mediawave

Több szempontból is különleges lesz az idei Mediawave Fesztivál. Egyrészt Győrből Szombathelyre kerül a rendezvény, másrészt 20 éves szülinapja alkalmából visszatekinthetünk az elmúlt két évtized legfontosabb filmjeire, irodalmi programjaira.

Az idén tehát Szombathelyen, április 30. és május 8. között megrendezett „Fényírók Fesztiválja” jubileumi filmprogramja, a ‘20 ÉV – 20 FILM A 20 000-BŐL’, a korábbi fesztiválokon többször részt vevő és a versenyprogramok filmjeit értékelő, kiváló művészekből álló húsz zsűritag javaslatai alapján készült. A húsz játék-, kisjáték-, animációs-, és dokumentumfilmből álló válogatás igazi filmcsemegéket nyújt a Mediawave elmúlt húsz évének terítékéről. Találunk köztük finom erotikával átszőtt, humoros kisjátékfilmeket, és szemet gyönyörködtető képi megoldásokkal készült, gondolatébresztő dokumentumfilmeket. A különös hangulatú és képi világú animációkra pedig a humor, az irónia és az erős társadalomkritika a jellemző. A programban szereplő egyetlen egész estés, többszörösen díjazott nagyjátékfilm, a Tuvalu, pedig annak bizonyítéka, hogy a mozgókép szöveg nélkül is fergetegesen szórakoztathat. A húsz film a fesztivál során folyamatosan megtekinthető a szombathelyi Savaria mozi termeiben.

A fesztivál két fő irányvonala, a film és a zene mellet mindig fontos volt a költészethez, irodalomhoz való kapcsolódás bemutatása is. Az évforduló alkalmából a fesztiválhoz szorosabban kötődő, irodalommal foglalkozó barátaikat arra kérték a szervezők, hogy ezen alkalomra írjanak valamilyen szöveget, illetve vegyék elő a korábbiakat, alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket, emlékképeiket a fesztiválról avagy saját köteteikből válasszanak az alkalomhoz illő írásokat. Ezen alkotások nyilvános felolvasásával köszöntenénk a jubileumot május 7-én pénteken délután négykor Szombathely neves szülöttének, az Ulysses-ből ismert Leopold Bloomnak házában.

A jubileumi eseményen felolvasnak: Tolnai Ottó, Parti Nagy Lajos, Kőrösi Zoltán, Balázs Attila, Lábass Endre, Bošco Krstič, Villányi László, Jász Attila, Varga Mátyás, Danyi Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik