Élet-Stílus

Ismét Művészetek Völgye!

Lesz Művészetek Hölgye, különleges színházi sátor, a Magyar Nemzeti Galéria díszvendégsége és több jubileumi pályázat is.

Idén is a korábbi hét Balaton-felvidéki falu, Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Öcs, Pula, Monostorapáti és Nagyvázsony ad otthont a programsorozatnak – mondta pénteken a fesztivál főszervezője az MTI-nek.

A Művészetek Völgyét 1989-ben elindító Márta István felidézte, hogy az elégtelen finanszírozás miatt 2008-ban már Kapolcsi Bűvészeti Napok néven, kevesebb rendezvénnyel nyílt meg a Völgy, tavaly pedig a falvak önállóan szerveztek kisebb programokat július és augusztus fordulójára. Márta szerint azonban a finanszírozási problémák rendeződni látszanak.

“Sok újítással készülünk a hagyományos rendezvények mellett” – emelte ki a főszervező. Idén bevezetik a Művészetek Hölgye címet, melyet első alkalommal Palya Bea kap meg. Az énekesnő tíz napig a Völgybe költözik, hogy ott koncertezzen, vendégül lássa művész barátait, tanítson, kirándulásokat, sétákat vezessen.

A klasszikus és kortárszenei szekció gazdája Rácz Zoltán, az Amadinda ütősegyüttes vezetője lesz.

A békéscsabai Jókai Színház Pula határában állít fel egy ötszáz személyes sátrat, amelyben többek között a debreceni Csokonai Színház, a beregszászi Illyés Gyula Színház és a budapesti Új Színház előadásait is vendégül látja.

Már egy héttel a fesztivál kezdete előtt a Völgybe költözik a KoMa Társulat, hogy interjúkkal, anyaggyűjtéssel készülhessenek fel a Művészetek Völgye idejére tervezett helyszínspecifikus, performance-jellegű produkciójukra.

A kiállítási szekció fő vendége a raktáraiban hatalmas mennyiségű értékes műtárgyat őrző Magyar Nemzeti Galéria lesz: a múzeum hét-nyolc kiállítóhelyen mutatja majd be gyűjteményének az állandó tárlatokon nem látható – arra alkalmas – darabjait, többek között szobrokat, érméket, plasztikákat.

Nagyszabású gálán mutatkozhatnak be idén a völgytelepülések műkedvelő együttesei is, professzionális zenészekkel közösen.

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet jelenteti meg Ladányi András Kapolcsi vízimalmok című, 400 oldalas kötetét.

A húszéves jubileumhoz kapcsolódva, a “völgynosztalgia” jegyében négy pályázatot írnak ki – számolt be másik kezdeményezésükről Márta István. Az április 8-án kezdődő, többfordulós pályázatra völgyfilm, fotó, irodalom és kultikus emléktárgy kategóriában lehet nevezni, utóbbiakhoz személyes történeteket is várnak a szervezők.

Egy kulturális portállal összefogva indult el csütörtökön a Virtuális Völgy – mondta a főszervező az ezentúl rendszeresen jelentkező internetes adásról. Az érdeklődők alkalmanként egy-egy órában követhetik nyomon és kérdezhetik a stúdióban ülő szervezőket, fellépőket, meghívott vendégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik