Élet-Stílus

Dínók között jártunk – videó!

5-6 éves gyerekekkel kell menni, mert ők jobban fogják élvezni a show-t, mint egy felnőtt – állapítottam meg a Séta a dinoszauruszok között című előadás főpróbáján, amelynek első felvonására az fn.hu is bejutott. Indiana Jonesnak öltözött narrátor és 22 méteres dínók a Papp László Sportarénában. Videó!

Gyerekeknek készült a show, nem vitás. Ezt már a narrátor első mondataiból le lehetett szűrni: „Kapcsoljátok ki a mobiltelefonotokat, nem lesz rá szükség, hiszen 165 millió évvel ezelőtt úgysem volt térerő”. Ezután kezdetét vette a régészeti és földrajzi tananyaggal teletűzdelt virtuális időutazás, amelyről a Küzdőtér közepére vetített lábnyomok, hol (a villámlástól) lekonyuló és hol (az esőtől) újraéledő pálmafák, no meg persze az előadás sztárjai, az életnagyságú, üvöltő-morgó dinoszauruszok gondoskodtak.

A 22 méteres Brachioszauruszok

A paleontológust megformáló narrátor – aki nem más, mint Indiana Jones bőrébe bújtatott Jóbarátok Ross-sza – a triásztól kezdve végigkalauzol minket az egyes földtörténeti korokon, bemutatva az adott időszakra jellemző dínókat és éghajlatot. Bár az első percekben színre lépő Utahraptornál túl feltűnő, hogy egy embert rejt, mert csupán lábának külső részét fedi dínóbőr, a nagyobb méretű állatoknál azonban nincs ilyen probléma. Idővel meg lehet szokni a lábuk közötti, „mozgást koordináló” fatengelyt.

Ugyan a közel másfél órás show-nak csak a felét láthattam, ám ezalatt egyszerre volt Jurassic Park – a hangeffektektől még a szék is berezonált, ahogy a filmben a T-Rex lépéseitől az asztalon lévő pohár víz -, és Styrassic Park (osztrák dínópark) érzésem. Mindenesetre a kisebbek biztos odáig lesznek a tüskés farkát is életszerűen mozgató Stegoszaurusztól és társaitól, míg a nagyobbak átismételhetik a „lemeztektonikai mozgás” és egyéb földrajzi kifejezések fogalmát.

Április 2. és 4. között hét alkalommal látható a Budapest Sportarénában a Séta a Dinoszauruszokkal című show.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik