Élet-Stílus

Arsenal-Barca: varázslat és feltámadás

Az angol és a spanyol sajtó egyaránt hozsannázik, de még Arsene Wenger, az Arsenal szakvezetője is megemeli a kalapját a Barcelona előtt. A címvédő amúgy még edzőjét is elkápráztatta.

A Barcelonával aligha elfogult, madridi AS szerint varázslatos mérkőzést játszottak Londonban – s ez elsősorban a katalánoknak köszönhető. Az angol lapok is kiemelik, hogy a Barcelona kiválóan játszot A BBC internetes kiadása például azt írja, vendégcsapat megmutatta, milyen is művészi labdarúgás, hogyan kell tökéletesen támadni, passzolni.

A The Sun már sarkosabban fogalmaz. A bulvárlap cikkírója úgy véli, a labdarúgásban olykor nincsen logika, mivel az Arsenal úgy játszott 2-2-es döntetlent hazai pályán, hogy „a meccs nagyobb részében viharvert volt, a félidőben 0-5 is lehetett volna.”
Kétségkívül az első félidőben, főleg az első húsz percben klasszis különbség volt a két csapat között. A gránátvörös-kékek 70 százalékban birtokolták a labdát, akkor kerültek helyzetbe, amikor csak akarták, de sokáig képtelenek voltak kifogni Manuel Almunián.

A Barcelona őrült tempójától megszédült „angolok” a labdát is alig tudták megtartani, olykor már azt is sikerként könyvelhették el, ha háromszor társhoz tudtak passzolni.

„Miért olyan, mintha a Barca emberelőnyben lenne? Nos, a katalánok feltolják a védekezésüket, és a középső védők is jól lépnek be a játékba, így létszámfölényt alakítanak ki a pálya középső részén. Ráadásul nagyszerűen támadnak le, már a labda átvétele előtt megzavarják az ellenfelet, amelynek esélye sincs kibontakozni” – mondta a meccset közvetítő DigiSport szakkommentátora, Bozsik Péter volt szövetségi kapitány.

A Barcelona támadójátéka még lenyűgözőbb, hihetetlenül gyors és kombinatív, a katalánok apró és pontos passzokkal őrületbe kergetik a védőket, nem beszélve Xaviról, Lionel Messiről, valamint a második félidőben duplázó Zlatan Ibrahimovicról, hiszen mindannyian nagyon értenek ahhoz, miképp kell szétcincálni a rivális hátsó alakzatát.

„Kiváló csapat ellen játszottunk. A Barcelona nagy fölényben volt a találkozó elején, szerencsére azonban nem kerültünk nagy hátrányba, pedig az ellenfélnek számtalan helyzete volt, miközben mi bőkezűen elszórtuk a labdákat, nem is értem, miért…” – értékelt Arsene Wenger, az „ágyúsok” szakvezetője, aki a lefújást követően dühös volt amiatt, hogy csapata „olcsó”, azaz elkerülhető gólok miatt került jelentős hátrányba.

Más kérdés, hogy az Arsenal 0-2-nél sem adta fel, és poraiból feltámadva legalább döntetlenre hozta a meccset, amelyet egyébként gólokkal kellett volna elbuknia. A végére ugyan az angol csapat a labdabirtoklás tekintetében feljött 38 százalékra, ám a kapuralövésekben óriási volt a különbség: az Arsenal ötször, a Barcelona 21-szer vette célba a „ketrecet”. Az „ágyúsok” három tüzeltek pontosan, és abból két gólt szereztek.

A második nem jött volna össze Massimo Busacca közreműködése nélkül. A derék svájci, mintha finom alpesi tejből készült csokival kínálták volna, „megette” a Carles Puyol mellett összeeső Cesc Fabregas alakítását, mindezt azzal tetézte, hogy kiállította a védőt. A Barcában nevelkedett Fabregas belőtte a büntetőt, majd a nagy ünneplésben a lábát törte, igaz, eltiltása miatt amúgy sem játszhatna a jövő keddi visszavágón.

Amelyen „megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást. Ez nagy bravúr lenne, de mi hisszük, hogy képesek vagyunk rá” – így Wenger, aki Fabregas mellett William Gallasra sem számíthat a Camp Nouban.

Thierry Henry hazatért (MTI/EPA)

Thierry Henry hazatért (MTI/EPA)

Pep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője sok csodát látott már csapatától, de olyat még nem, amit Messiék az első 45 percben produkáltak. „Az előző szezonban mindent megnyertünk, ugyanakkor egyetlen egyszer sem játszottunk olyan jól vendégként a Bajnokok Ligájában, ahogy most. Soha. Az első félidőben mutatott játékhoz foghatót én még nem láttam a csapatomtól. Nagy dolgot cselekedtük ma, és jó esélyünk van arra, hogy bejussunk a következő körbe” – nyilatkozta a meccs után a 39 éves szakvezető.

Ugyanakkor a tréner szerint a Barcának a visszavágón jobban kell koncentrálnia, azaz nem puskázhat el annyi helyzetet, mint tette azt Londonban. „Számtalan gólszerzési lehetőségünk volt, könnyen ‘megölhettük’ volna a meccset. Ezzel együtt az eredménnyel elégedett vagyok, a 2-2-es döntetlen nem rossz idegenben” – tette hozzá Guardiola.

A londoni döntetlenek feltehetően Thierry Henry örült a legjobbnak, hiszen nem kellett egykori csapata szurkolóinak bánatával szembesülnie, miközben mostani klubja kedvező helyzetbe került. „Nagyszerűen kezdtünk, de az Arsenal a második félidőre feljavult. Bár nyerhettünk volna, a 2-2 jó eredmény egy idegenbeli BL-meccsen” – mondta az Arsenal történetének legeredményesebb góllövője, a Barcelonába szerda este csereként beállt francia támadó, akit nagy szeretettel és vastapssal köszöntött a londoni közönség.

A taps a varázslatosan futballozó Barcának, és a mélyről felkapaszkodó Arsenalnak is jár.


Emlékeztető

BL-negyeddöntő, 1. mérkőzés:

Arsenal (angol)-Barcelona (spanyol) 2-2 (0-0)

London, Emirates Stadion. Vezette: Busacca (svájci)

Gól: Walcott (69.), Fabregas (85., 11-esből), ill. Ibrahimovic

Arsenal: Almunia – Sagna (Walcott, 66.), Gallas (Denílson, 45.), Vermaelen, Clichy – Song – Fabregas, Diaby – Nasri, Arsavin (Eboué, 27.) – Bendtner

Barcelona: Victor Valdes – Dani Alves, Piqué, Puyol, Maxwell – Busquets – S. Keita, Xavi – Messi (G. Milito, 86.), Pedro – Ibrahimovic (Henry, 76.)

Lövések (kapura): 5 (3), ill. 21 (14)

Szögletek: 0, illetve 4

Szabálytalanságok: 18, illetve 11

Labdabirtoklás: 38%, illetve 62%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik