Élet-Stílus

Jogsértésre kényszerít az új eredetvizsga

Jogszabálysértésre kényszeríti az autósokat az "új", eredetiségvizsgálati eljárások alapjául szolgáló KERT informatikai rendszer – állítja egy civilszervezet az „Eredetiség ellenőrzés gépjárműbűnözés ellen Egyesület".

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. által fejlesztett és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által biztosított, a járművek előzetes eredetiségvizsgálatát támogató KERT rendszer hamis nyilatkozat megtételére kényszeríti az autósokat.

A használt járművek első fogalomba helyezésekor végzendő vizsgálatkor a jármű tulajdonosának nyilatkoznia kell a származás-ellenőrzés meglétéről, de a rendszer, amelyet közel ötmilliárd forintért fejlesztettek, csak az igen nyilatkozat befogadására alkalmas, holott EGT, vagyis a nem uniós, azonban az európai gazdasági térség (Norvégia, Liechtenstein és Izland) államból származó járművekre nem is kell származás ellenőrzést végezni. Így a járműtulajdonos vagy hazudik, vagy nem tud eredetiségvizsgálatot végeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik