Élet-Stílus

Bayern-MU: visszaköszönt 1999 – videó

Megszakadt a Manchester United remek szériája a Bajnokok Ligájában. Az idegenben 16 mérkőzés óta veretlen angol bajnokot – hol máshol? – Münchenben érte utol a végzete. A francia derbin a Lyon volt a szerencsésebb.

Óriási iram, kemény harc és dráma – a Bayern és a United méltó maradt a hagyományokhoz, ám ezúttal, egy mérkőzés erejéig legalábbis, megváltozott a szereposztás. A tizenegy évvel korábbi finálétól eltérően ezúttal az angol együttes szerzett vezetést, s a bajoroké volt a slusszpoén – Olic a 92. percben döntötte el a találkozót.

A meccs nem is kezdődhetett volna jobban Sir Alex Ferguson csapata számára. A 2. percben egy alapvonalhoz közeli szabadrúgás nyomán Nani megpattanó ívelése Rooneyt egyedül érte a statisztáló müncheni bekkek gyűrűjében, s az angol klasszis ballal lezserül a kapu üres oldalába lőtt. Ezt követően egy Rooney-ziccer és egy cselsorozatot követő Nani-lövés nyomatékosította a MU fölényét, az éledező bajorok elgondolásait egy megpattanó Ribéry-kísérlet és Altintop lövése jelezte.

Rooney mindvégig rettegésben tartotta a müncheni védőket (MTI/EPA)

Rooney mindvégig rettegésben tartotta a müncheni védőket (MTI/EPA)

A félidő derekára viszont fölénybe került a Bayern. Egy Ribéry-Altintop-Olic összjáték után a horvát hibázott, majd a horvát támadót gyanús körülmények között vitték földre – De Bleeckere azonban nem avatkozott közbe. Ahogy Rooney – szintén tizenhatoson belüli – lebirkózásakor sem; a müncheni szurkolók idegeit borzolta továbbá a manchesteri gólnál hajmeresztő hibát vétő Demichelis újabb magánszáma; az argentin védő Fletcher baloldali beadásánál simán alászaladt a labdának, Rooney viszont azok után, hogy levette a labdát, erőtlenül Buttba lőtt.

A második félidő elején a Bayern valóságos tűzijátékot rendezett Van der Sar kapuja előtt. Olic majd percekkel később Müller lövésénél védett nagyot a holland. Szűk egyórányi játék után Altintop villant, majd Van der Sar előbb Van Bommel távoli bombáját, később Pranjic lefele csapódó lövését is hárította. A legnagyobb helyzetet viszont ismét Olic hagyta ki. A 72. percben Müller remek sarkazással tálalt a csatár elé, aki azonban nyolc méterről sem bírt a csapata legjobbjává előlépő holland kapussal.

Bayern-Manchester United – összefoglaló:

Öt perccel később egyenlített a házigazda – egy lényegesen ártalmatlanabb szituáció következményeként. Egy előreível labdába Neville ért kézzel a tizenhatos előterében. A szabadrúgást Ribéry végezte el, s a felugró sorfalon – épp Rooney-n – megpattanó labda becsapta Van der Sart. A hajrában Vidics átkozhatta balszerencséjét – a frissen beállt Giggs baloldali szöglete után a szerb hátvéd remek ütemben érkezett, fejese ellenben a lécről vágódott fölé.

A „majdnem gól” nem szegte a müncheniek támadókedvét. A 89. percben Lahm pontos jobboldali kanyarintása után Ferdinand mentett az utolsó pillanatban a berobbanó Gomez elől, majd a langaléta német válogatott fordulásból tornáztatta meg a kapust – a hosszabbítás utolsó pillanataiban érkezett a győztes gól.

Gomez minden elé lépő angol védőn átverekedte magát, ám hosszan szöktette magát. A keresztezni akaró Evráról viszont Olic elé pattant a labda, s a horvát egy lövőcsel után a kapu bal oldalába lőtt. A „Bayern-B” győzelemmel abszolválta otthoni mérkőzését, s nem esélytelen a visszavágón (pláne akkor, ha a hajrában rosszul lépő Rooney sérülése súlyos – miközben Robben jövő szerdán játékra jelentkezhet). A United 2007 májusa – a Milan elleni 0-3 óta – nem kapott ki idegenben a BL-ben.

Olic inti csendre a manchesteri szurkolókat. A horvát a harmadik tiszta ziccerét kihasználta (MTI/EPA)

Olic csendre inti a manchesteri szurkolókat. A horvát a harmadik tiszta ziccerét kihasználta (MTI/EPA)

A lyoni Gerland stadionban a két francia BL-résztvevő magas színvonalú játékkal igazolta miért is tagja a legrangosabb klubsorozat legjobb nyolc résztvevőjének. A mindvégig nyitott találkozón a hazaiak szereztek vezetést egy óriási védelmi hiba után. A tizenhatos előterében elvégzett szabadrúgás után a labda visszakerült a lyoniakhoz – az ismétlést Ciani elvétette, a labda pedig Lisandróhoz került, aki méterekről nem hibázott.

Az idei szezon egyik meglepetéscsapata, a Bordeaux nem adta fel, s négy perc múlva egyenlített. Gourcouff emelt tanárian középre, s a védőjét megelőző Chamakh nyolc méterről a kapuba helyezett. A két gól után is sorjáztak a helyzetek, előbb Lisandro maradt bántóan egyedül (nem sikerült), majd a másik kapu előtt még nagyobb lehetőség zárult gól nélkül. Gouffran kapott remek labdát, s a labda fölött átlépve sarokkal továbbított kapura, Lloris viszont elképesztő mozdulattal védett.

Lyon-Bordeaux – összefoglaló:

Momentumokkal később már ismét vezetett a bordeaux-iak újabb védelmi megingását kihasználó Lyon. A 32 percben Pjanic bal szélről emelt középre, ahol Tremoulinas csúnyán alászaladt; érkezett viszont Bastos, s ballal a kapu jobboldalába lőtt. Szünet után alábbhagyott a lendület, de Chamakh két alkalommal is közel járt az egyenlítéshez, míg a másik oldalon Makoun kapott kiváló passzt, ám Carrasso ölébe emelt. A 70. percben Wendel lőtt bődületes kapufát, míg a hajrába eldőlt a meccs. Cissokho lövésébe Chalme ért bele kézzel – a megítélt büntetőt Lisandro magabiztosan értékesítette. A Lyon közel megnyugtató előnyt szerzett a visszavágóra, a mutatott játék alapján viszont a Bordeaux is okkal reménykedhet.

bajnokok ligája

Negyeddöntő, 1. mérkőzések:

Bayern München (német)-Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
Allianz-Arena. Vezette: De Bleeckere (belga)
Gól: Ribéry (77.), Olic (92.), illetve Rooney (2.)
Sárgalap: Badstuber (60.), Olic (92.), illetve Neville (76.), Scholes (78.), Rooney (88.)
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Van Bommel, Hamit Altintop (Klose, 86.) – Pranjic (Timoscsuk, 89.), T. Müller (Gomez, 73.), Ribéry – Olic. Szakvezető: Louis van Gaal
MU: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Nani (Giggs, 82.), Fletcher, Carrick (Valencia, 70.), Scholes, Pak (Berbatov, 70.) – Rooney. Szakvezető: Alex Ferguson
Lövések (kapura): 19 (13), illetve 11 (6)
Szögletek: 8, illetve 2
Szabálytalanságok: 17, illetve 22
Labdabirtoklás: 60%, illetve 40%

Olympique Lyon (francia)-Girondins Bordeaux (francia) 3-1 (2-1)
Stade de Gerland. Vezette: Brych (német)
Gól: Lisandro (10., 77. – a másodikat 11-esből), Bastos (32.), illetve Chamakh (14.)
Sárgalap: Govou (74.), Lisandro (80.)
Lyon: Lloris – Reveillére, Cris, Bodmer, Cissokho – Makoun, Toulalan – Delgado (Gonalons, 86.), Pjanic (Govou, 66.), Bastos (Kallström, 66.) – Lisandro. Szakvezető: Claude Puel
Bordeaux: Carrasso – Chalme (Henrique, 82.), Sane, Ciani, Tremoulinas – Plasil, Fernando – Gouffran (Bellion, 84.), Gourcuff, Wendel (Jussié, 72.) – Chamakh. Szakvezető: Laurent Blanc
Lövések (kapura): 11 (7), illetve 12 (7)
Szögletek: 6, illetve 4
Szabálytalanságok: 19, illetve 15
Labdabirtoklás: 45%, illetve 55%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik