Élet-Stílus

Luxusbutik a transzformátor árnyékában

Könnyed és leleményes épületeivel Kazuyo Sejima és építésztársa idén lenyűgözte a Pritzker-díj zsűrijét. A Tokió egyik legismertebb negyedébe tervezett Carina-bolt egy a remekműveik közül.

Az elegáns Ginza negyed, Tokió talán legismertebb negyede, egy ideje már nem a stílus és a divat központja, mégis számos sztárépítész tette már le itt a névjegyét. Többek között Kazuyo Sejima is, aki a Carina számára tervezett luxusbutikot. Az épületet néhány hónapja adták át és jócskán eltér a környező – egyedinek egyáltalán nem nevezhető – divatházaktól.

A Carina butik – raktárral együtt sem gigászi – mindössze 136 négyzetméter. Az acélvázas épületet egy perforált alumíniumpanel-köpeny borítja, ami megakadályozza az akvárium hatást. A butik alsó szintjén gyerekruhákat, míg a felsőn elegáns, női ruhákat kínálnak. Az üvegépületet borító alumínium-köpeny csak sejteti az árut, kellemes szűrt fényt áraszt és intim hangulatot teremt és remekül illik a városok gyors fejlődési üteméhez. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokban látta az 1980-as években „új hullámnak” nevezett generáció, a hagyományos, favázas japán építészet átültetését a modern közegbe.

Ajánlott linkek:

Luxusbutik a transzformátor árnyékában (Építészfórum)
Kazuyo Sejima: Carina Shop (designboom.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik