Élet-Stílus

Jön a szupergyors inzulin

Amint sikerül engedélyeztetni, piacra dobhatják az új inzulin gyógyszert, ami belélegezhető, gyorsabban hat és kevesebb mellékhatása van, mint a korábbi gyógyszernek.

Az Afrezza újfajta, belélegezhető inzulin, ami kevesebb mellékhatással segíthet az inzulinra szoruló cukorbetegek kezelésében. A gyógyszer, ami Amerikában már csak az engedélyeztetésre vár, segít szinten tartani a normális vércukor szintet és ellentétben elődjével, az Exuberaval nem károsítja a tüdőt. A gyógyszert kifejlesztő cég igazgatóhelyettese elmondta, hogy az Afrezza gyökeresen megváltoztatja majd a cukorbetegség kezelését.

A száraz por belélegzés után 12-15 perc alatt kerül a tüdőből a véráramba, vagyis bizonyítottan gyorsabban hat konkurensénél, ami 45-60 perc múlva jut el a véráramba. A korábbi inhalációs készítményt, az Exuberát azért vonták ki 2007-ben a forgalomból, mert rontotta a tüdő légzésfunkcióját és növelte a tüdőrák kockázatát. Az új gyógyszerrel kapcsolatban elvégezték az erre vonatkozó állatkísérleteket és úgy tapasztalták, hogy még nagyobb dózisban sem okoz tüdőrákot. Az Arezzera ezzel együtt is csak az étkezés mellé adagolt inzulint válthatja ki, hiába gyors, az ezek közötti bazális inzulint továbbra is injekcióval kell pótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik