Élet-Stílus

Világsztárjárás Budapesten

Mint azt már megszokhattuk, a világ zenei nagyjai egyre többször fordulnak meg a fővárosban. A következő hónapokban többek között a lovaggá ütött Elton John, az arculatott váltott Paul Anka, az újra az élvonalba került Kiss, és az új stílust alkotó Metallica zavarja fel Budapest nyugalmát.

Uriah Heep
május 4., Petőfi Csarnok,

A Deep Purple (ami egyébként szintén jön az új „szigetes” rendezvényre), és a Led Zeppelin mellett talán a hard rock harmadik számú csapata a Uriah Heep, amely már tavaly elkezdte fennállásának 40. évfordulóját ünnepelni. Celebration címmel kiadtak egy albumot, amely bizonyítja, hogy Mick Box aktuális csapata is abszolút frissen és lendületesen játssza az olyan klasszikus Heep számokat, mint a Sunrise, a Look At Yourself, a Stealin’, a The Wizard, a Gypsy, vagy épp a Free & Easy, és persze a July Morning. Hát, meglátjuk…

Metallica
május 14., Puskás Ferenc Stadion

11 év után ismét Budapestre jön a világ egyik legnagyobb hatású heavy metal zenekara. A World Magnetic Tour ’10 a tavaly elindult stadionturné folytatása, amelyet eddig már közel kétmillió ember látott világszerte. Idén a turné Dél-Amerikában kezdődött és tavasszal ér Európába. Magyarországon is jegyeladási rekordot döntött a koncert, az első fél órában az összes színpad előtti kiemelt hely elfogyott, mostanra már összességében is alig van pár belépő. A több mint 2 órás koncerten várhatóan az új, Death Magnetic album mellett olyan ismert számok is elhangzanak Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammett és Robert Trujillo előadásában, mint a Nothing else matters vagy az Enter Sandman.

Jean Michel Jarre
május 24., Papp László Sportaréna

Az elektronikus zene úttörője olyan erővel robbant be a köztudatba 1976-os Oxygène című lemezével, hogy áttörte még a kínai nagyfalat is: nyugati előadóként neki sikerült először Kínában fellépnie. Hatása olyan mai előadók zenéjén is érezhető, mint a Daft Punk, Moby vagy a Chemical Brothers. Egyedülálló hangzásvilága egyre több és újabb rajongót hódít meg, melyhez hozzájárul a legmodernebb színpadtechnika is. A koncerten a zenész teljes életművébe hallgathatnak bele a nézők.

Kiss
május 28., Papp László Sportaréna

Sokéves várakozás után – a Sonic Boom Over Europe – From the Beginning to the Boom elnevezésű turné során – ismét Magyarországra látogat a Kiss. Az ikonikus arcfestéséről és jelmezeiről ismert, még valamikor a hetvenes években feltűnt glam-rock zenekar Aréna-beli fellépése az év egyik legnagyobb szenzációjának ígérkezik. Koncertjeikről mind hangzás-, mind látványvilág szempontjából csak szuperlatívuszokban beszél a nemzetközi szakmai sajtó. A zenekar jelenleg Amerikában futó, Alive 35 című koncertsorozata kimagasló kritikákat kapott, de Paul Stanley, a zenekar tagja szerint a Sonic Boom Over Europe még azt is le fogja körözni. A zenekar magyar származású tagja, Gene Simmons így nyilatkozott nemrégiben magukról: „A Kiss egy négykerék-meghajtású, óriási gép. Mi a célunk? Felrázni a Földet. Elterjeszteni a Sonic Boom evangéliumát”. Profi showmanről van szó, úgyhogy a magyar közönség előtt valószínűleg újra megszólal majd magyarul, mint tette azt nemrégiben egy interjú során.

Paul Anka
június 3., Papp László Sportaréna

A tavalyi teltházas bulit megismételve, Paul Anka újra visszatér Budapestre. A libanoni felmenőkkel rendelkező egykori tinibálvány azon kevés előadó közé tartozik, aki zenéjével tényleg minden korosztályhoz szól. Ugyanúgy képes megszólítani a hatvanéveseket mint a tiniket. Az előbieknek azért lábad könnybe a szemük, mert a rock and roll korszak olyan meghatározó slágerei kötődnek a nevéhez, mint a Diana és a You Are My Destiny. 2005-ben azonban félfordulatot vett, és egy váratlan húzással mai vezető rockzenekarok ismert dalait dolgozta át swing-stílusba. A Rock Swings című albumán többek között a Nirvana Smells Like Teen Spirit-je és a Soundgarden Black Hole Sun című száma is új értelmet nyert a bigband-hangzással. Paul Anka egyébként nemcsak magának ír dalokat. Az ő nevéhez fűződik például Frank Sinatra My Way-je, Tom Jones She’s a Lady-je és mint utóbb kiderült, Michael Jackson utolsó, posztumusz slágerébe, a This is it-be is besegített a tavaly elhunyt énekesnek.

Elton John
június 8., Papp László Sportaréna

Alighanem sokaknak a nyár egyik legnagyobb eseménye lesz Sir Elton John budapesti látogatása. A brit popsztár büszkélkedhet a leghosszabb koncertlistával, leghosszabb albumlistával, a leghosszabb kislemez-listával és a legnagyobb napszemüveg-gyűjteménnyel. A Reginald Kenneth Dwight-ként született énekes 1970-ben szerzett elismerést magának a Your Song című slágerrel, és ezt követően nem volt megállás. Sir Elton 60. születésnapján saját rekordját is megdöntötte egy Madison Square Garden-beli koncerttel, és azóta is egyfolytában turnézik zenekarával.

Mark Knopfler
július 4., Papp László Sportaréna

Mark Knopfler, a Dire Straits egykori frontembere a tavaly megjelent, Get Lucky című albumát vezeti elő ezúttal. A hasonló című turné 60 koncertet foglal magába 20 országon keresztül. Legutóbb tavaly járt Budapesten a Kill To Get Crimson turnéja kapcsán, egyessek szerint azért tünteti ki a honi rajongókat ilyen gyakran a figyelmével, mivel az ő ereiben is csörgedezik magyar vér miskolci édesapja révén. A többszörös Grammy-díjas művész már a Dire Straitsben is sajátosan kombinálta a szokatlan szövegeket a virtuóz gitárjátékkal, így születtek legismertebb slágerei is, mint a Money For Nothing, a Sultans of Swing vagy a Walk of Life.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik