Élet-Stílus

Biztosra mentek a nyári fesztiválok

Nem sokat kockáztattak idén a Sziget, a Volt és a Balaton Sound szervezői, olyan jól bevált sztárok vonulnak fel nagyszínpadjaikon, akikkel ma nem nagyon lehet bukni.

Az Iron Maiden hazai rajongóitól 2008-ban alig lehetett megmozdulni, a Faithless és a Prodigy is rendre hozta a teltházat, de olyan nevekkel is találkozhatunk, mint a Muse, a Pet Shop Boys, a Hives, A Specials vagy Tricky.

Ha csak ezeket a neveket nézzük, akkor óhatatlanul a nosztalgia szó jut eszünkbe, még ha szinte minden zenekar és előadó az utóbbi időben jelentkezett is aktuális anyaggal, és talán a Muse esetében azt is elmondhatjuk, hogy a zenekar a felszálló ágban látogat el Magyarországra. Bár felléptek már 2002-ben is a Szigeten, de tavaly igazán sikeres évet írhattak a The Resistance című albumukkal, amelyet a szakma és a közönség is egyöntetű hurrával fogadott.

Ahogy azt Vető Viktória a Sziget iroda sajtófőnöke az fn.hu-nak elmondta, még több zenekarral,és előadóval tárgyalnak, így csak a biztos fellépőkről adtak hírt, így a fesztiválok kezdetéig további bejelentések várhatóak.

Addig is a plakátok legnagyobb méretű betűi mellett, alatt pedig olyan zenekarok is szerepelnek, amelyek nem csak a hazai zenerajongókat képesek mozgósítani. Jön például a Kasabian, amely 2009 egyik legsikeresebb brit lemezével, a Q magazin és az NME által is az év albumának választott West Ryder Pauper Lunatic Asylummal érkezik az idei Szigetre.

Bár nosztalgia, de kihagyhatatlannak tűnik a kultikus skazenekar, a brit Specials, amely tavaly néhány exkluzív koncerttel ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját. Tavalyi nagyszínpados sikerkoncertje után ismételten a Szigeten szervez nemzetközi skatalálkozót a baszk Ska-P, érkezik a fehérorosz és ska-punkban utazó Lyapis Trubetskoy és fellép Németország legnevesebb reggae-művésze is: a Gentlemanként közismert kölni Otto Tilmann legújabb, Diversity című stúdióalbumával jön Budapestre.

Papa Roach a Sziget nagyszínpadán mutatja be ötödik nagylemezét, a Metamorphosist, és jön a Juno-díjas kanadai rockbanda, a Billy Talent is; a poszt-hardcore-ban, alternatív rockban és punkban egyaránt otthonos és elismert együttes monstre európai turnéján jön el hozzánk. A Blurből ismert Damon Albarn legsikeresebb projektje, a Gorillaz a Gorillaz Sound System dj-szettel érkezik a Szigetre. Fellép a 2000-es évek poszt-hardcore hullámát képviselő Enter Shikari zenekar, és látványos show-val készül a Szigetre az Infected Mushroom is.

Tavalyi nagy sikerű koncertje után újra itt lesz a kanadai Danko Jones és visszatérő vendég Svédország egyik legnépszerűbb rockbandája, a Hives is. Korábban szintén járt már az óbudai fesztiválon az Olga művésznéven fellépő Michael Algar énekes-gitáros vezette legendás punkcsapat, a Toy Dolls. És jön a kaliforniai punklegenda Bad Religion is.

A szintén a keményebb zenét képviselő Cribs tavaly megjelent Ignore The Ignorant albumát népszerűsíti a Szigeten, a fellépők között lesz a heavy metallal kísért vizuálorgiát bemutató GWAR, amelyet Phallus in Wonderland című lemeze után sokan a világ legőrültebb metalzenekarának tartanak, és jön az Ill Nino, valamint a goth’n’rock-ot játszó 69 Eyes is.

A doom metal brit alapcsapata, a Paradise Lost tavaly megjelent, és remek kritikákat kapott albumával, a Faith Divides Us/Death Unites Us-szal érkezik Budapestre – ők az idei Sziget egyik favoritjai, nemcsak a fémzene-fanatikusok számára. Fellép minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttese, a Children of Bodom is. A legfrissebb hírek szerint a Monster Magnet az utolsó simításokat végzi 2010-es albumán, majd turnéra indul, amelynek egyik állomása a Sziget lesz.

Jön a dance-t, az elektronikát és a pop-rockot vegyítő torinói Subsonica, a legutóbb 2009-ben Sexismus gegen Rechts címmel battle-rap lemezt megjelentető K.I.Z., és a nu-reggae-t képviselő Skindred is, amelynek tavaly jött ki harmadik stúdióalbuma Shark Bites And Dog Fights címmel.

Tricky érkezik a Balaton Soundra

Tavaly Tricky a óriási sátorban nyilatkoztatott ki a Szigeten. Most egy nagy színpadot kap a zamárdiban. Az elektronikus zene sámánkirálya súlyos élményt ígér, de a lényeg a Balaton partján inkább a könnyedebb műfajon lesz. A világ legnépszerűbb, mára popsztári magaslatokba emelkedett DJ-jét a Heineken Balaton Sound közönsége is megkülönböztetett figyelemmel várja. Rajongók ezrei követelték a francia sztár visszatérését. Ezúttal a fesztivál nagyszínpadán, headlinerként áll a közönség elé szombat éjjel David Guetta.

Ugyancsak a Nagyszínpad főfellépője lesz – mindjárt a nyitónapon – a mindig megújulni képes, mára klasszikussá érett Pet Shop Boys csapata, amely élő koncertjeivel a legnagyobb elektronikus zenei fesztiválok csúcspontján tűnik fel mostanában, de nem mindennapi szabadstrandi őrületre számíthatunk a legnagyobb elektro zenei látókörrel bíró partiguruktól, a 2Many Dj’s-től.

Új nevekkel bővült a monumentális Aréna programja is. A tavalyi évben Madonna Sticky & Sweet turnéját kísérő Paul Oakenfold a világ legnagyobb fellépőhelyein megtartott teltházas koncertek után a Balaton Sound közönségét nyűgözi majd le partygenerátor képességeivel. De a maratoni house-partyk nagymestere, John Digweed, a világ leghíresebb dél-amerikai lemezlovasa, az argentin DJ fenomén, Hernán Cattáneo, és a new york-i Denis Ferrer is jelen lesz a zamárdi megapartyn.

A Progigyvel nem lehet befürödni a Volton sem

A két évvel ezelőtti emlékezetes és teltházas fellépésük óta rajongók ezrei követelik vissza a Lővérekbe minden idők legütősebb def-techno rombolásait előállító The Prodigy csapatát. A hangyás britek 2008 óta turnéznak, az idén is ott található a nevük a legtöbb rockfesztiválon. Mindenki számíthat arra, hogy jönnek a régi nagy slágerek, a Firestater, a Voodo People, de a legutóbbi lemezről is biztosan lenyomják majd az Invaders Must Die-t.

A Soprontól csak egy karnyújtásnyira lévő Bécs városából érkezik a Kruder & Dorfmeister páros. A bécsi lounge zene császárai ünnepi alkalomból álltak újra össze, és mindössze néhány, általuk igazán izgalmasnak ítélt fesztiválon vállalnak fellépést 2010 nyarán. A “The 16 F***king Years Anniversary Session“ címet viselő show egyszeri és megismételhetetlen, melyet MC Earl Zinger és Ras MC T-Weed szédületes színpadi MC-párbaja, valamint Fritz Fitzke vizuálművész koncertet kísérő médiainstallációja tesz majd még emlékezetesebbé.

A drum and bass rajongói idén naponta többször is elismerően bólogathatnak kedvenc ütemeikre. A korábban bejelentett Andy C és MC GQ mellett Sopronba látogat a világ egyik leghíresebb jungle DJ-je és producere, Shy Fx Stamina MC oldalán, valamint a műfaj sötét erőiből táplálkozó, techstep-, és neurofunk-dj, Ed Rush is.

Az eddigi Volt Fesztiválokon kialakult világzenei tradíciót idén nyáron az ukrán Haydamaky zenekar viszi tovább. Aki pedig minden érzékszervet megmozgató, punk-raggae-jazz-metál-arab zenei stíluskavalkádra vágyik, a Mano Negra-iskola jeles növendékeitől megkapja a magáét: jön az N&SK Franciaországból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik