Élet-Stílus

Operát készítenek a Vágy és vezeklésből

Összeállt Ian McEwan és Micheal Berkley zeneszerző, akivel legutoljára 1982-ben dolgozott együtt. Most a Vágy és vezeklés megzenésítésén dolgoznak.

A librettót ezúttal nem McEwan jegyzi, a feladatot ugyanis átadta Craig Raine költőnek, aki a regény szövegét valószínűleg könnyebben szedi majd kötött formába. A bemutató 2013-ra tervezik, az ötletet pedig egy német operaház vetette fel, ám a produkcióban a New York-i és londoni operaházak is közreműködnek. A darabban Robbie és Cecilia szerelmét domborítaná ki jobban Micheal Berkeley, ez a regényben háttérbe szorul, hiszen csak levelekben és a szereplők belső monológjaiban jelenik meg.

Az operában az a nagyszerű, hogy olyan jelenetet is színpadra állíthatnak, amit más műfajban lehetetlen lenne, így az operában az is megvalósulhat, hogy a két szerelmes duettet énekel a színpadon, míg az egyik a történet szerint épp Franciaországban harcol a háborúban a másik nővérként dolgozik Angliában. “Ne egy kis kamaradarabot képzeljenek el, egészen nagy, drámai megvalósítása lesz ez a regénynek. Nagyszabású operát tervezek, képzeljük csak el a regény nagy jelenetét, a Durkirk partjainál megjelenő 380 ezres hadsereget, micsoda kórusbetétet lehetne ebből csinálni! – lelkesedett McEwan.

Ajánlott linkek:

Opera készül a Vágy és vezeklésből (KönyvesBlog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik