Élet-Stílus

Júliustól kötelező a chip a kutyáknak

Februárban fogadták el azt a kormányrendeletet, ami kimondja, hogy forgalmazni, vagy ajándékozni is csak chippel ellátott kutyát lehet.

A chip tulajdonképpen nem más, mint egy rizsszemnyi méretű állatazonosító eszköz, melyet tűszúrással juttatnak az állat testébe, rendszerint a nyak bal oldalába. A művelet nem jár nagyobb fájdalommal, mint a kötelező oltás, a chipben pedig nincs mozgó alkatrészt, vagy elem, ami lemerülhetne. A kis eszköz tulajdonképpen egy apró szénszál, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak a gazda adataival.

A chip az állatok azonosítását könnyítené meg, hiszen ha minden kutyát ellátnak egy ilyen azonosító csippel, akkor az elszökött állatokat napokon belül vissza tudják juttatni az eredeti gazdihoz. Emellett a chipek segítségével egy pontos nyilvántartás készülhet az országban élő összes kutyáról, az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett elengedhetetlen a chip megléte is. Egy ilyen mikrochip beültetése 3000-6000 forintba kerülhet, ám ez még mindig sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát kerestetni, vagy egy balesetes állatot kezeltetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik