Élet-Stílus

Klicsko: egy kiütés, és más semmi

Az ukrán szupersztár valamit nagyon jól csinál. A fiatalabbik Klicsko-testvér szombat este úgy győzte le kihívóját, hogy komoly, igazán veszélyes ütést egyáltalán nem kapott, vagyis a küzdelem során egyetlen pillanatig nem volt kétséges a győztes személye.

Ha eddig nem törte össze magát az HBO, hogy Vlagyimir Klicsko mérkőzéseit közvetítse, akkor ezentúl sem fogja.

Az ukránok sztárja ugyan simán nyert szombat este, ám újra azt az óvatos ökölvívást produkálta, amellyel képtelen kitörni Európából, hiszen a színtelen-szagtalan, a kockázatos szituációkat messziről elkerülő stílusával az igényesebb tengerentúli közönséget nem tudja megfogni.

A közelmúltban igen nagy visszhangot kapott az HBO azon döntése, miszerint a továbbiakban nem közvetítik az ifjabb Klicsko meccseit, noha ehhez egy egészen „parádésra” sikerült indoklás is hozzájárult. Ross Greenburg tudniillik azt találta mondani, hogy az ukrán testvérpár párhuzamosan folyó karrierje csak összezavarja az amerikai „fogyasztókat”, vagyis képtelenek odaát megkülönböztetni a két Klicskót.

Persze ez butaság, és pont az indoklás képtelensége miatt kapott a szokottnál nagyobb médiafigyelmet a megszólalás ezen része, holott Greenburg mondott azért értelmesebb dolgokat is. Egyrészt azt, hogy Amerikában kevesen ismerik Klicskóékat, másrészt a németországi gálákat nem lehet jól illeszteni az amerikai tévéprogramba, és harmadrészt, de nem utolsósorban, mert a meccsei nem elég izgalmasak ahhoz, hogy mindent félresöpörjenek Vlagyimir Klicsko kedvéért.

A szaksajtó Klicsko szombati ellenfelét sem tartotta túlságosan veszélyesnek, ám azt le kell szögezni, Eddie Chambers a WBO-eliminátor meccsén nem csak azt bizonyította be, hogy ragyogó bokszoló, hanem azt is, hogy képes megoldani egy Klicsko-méretű ellenfelet is.

Tény, hogy Alexander Dimitrenko legyőzése szép fegyvertény volt, azonban Dimitrenko és Vlagyimir Klicsko között ég és föld a különbség – természetesen nem a testméretük szempontjából. Hisz amíg Dimitrenko képtelen volt távol tartani az amerikait, addig Klicsko 12 meneten át elérte azt, hogy Chambers egyszer se kerüljön olyan helyzetbe, hogy tisztán támadhassa védtelenül hagyott fejét.

Chambers nem tudott közel kerülni az ukránhoz (MTI/EPA)

Chambers nem tudott közel kerülni az ukránhoz (MTI/EPA)

És ez az, ami miatt túl sokat nem is szabad elemezni a Klicsko-Chambers meccset. Mert, főleg a meccs első felében, volt az amerikainak egy-egy jelzésértékű jobbkezes találata, de az ukránnak egyik szituáció sem okozott észlelhető gondot. Az amerikai jobb esetben Klicsko gyomrát püfölte, rosszabb esetben, mintha edzésen lenne, ellenfele kinyújtott baljába ütött bele – pedig a világbajnok kezén nem is pontkesztyű volt. Így aztán legfeljebb azokat a „pankrációra” emlékeztető jeleneteket jegyezhetjük le Chambers-szel kapcsolatban, amikor a ránehezedő Klicskót a hátára kapta, mit több, egyszer el is dobta. De ahogy fogyott az amerikai ereje, ez a kis izgalom is elmaradt.

Viszont nem kellett sok ahhoz, hogy már a második menetben befejeződjön a küzdelem, amikor Klicsko egy óriási jobbosa utat talált Chambers kesztyűi között. Chambers megbillent ugyan, de végül nem ment le. A fáradó Chambers a 9. menet után kicseréltette a jobbján a kesztyűt, s ezzel értékes plusz két perc pihenőhöz jutott.

Látszólag kellett is neki egy kis oxigén! Azonban mindez nem volt elég ahhoz, hogy kihúzza a meccs végéig, ugyanis a 12. menetben teljesen elkészült erejével, összezuhant, és már csak ahhoz volt ereje, hogy elmozogjon a WBO/IBF világbajnok elől. Klicsko amikor utolérte, egy balhoroggal nyitott, ami látszólag egy könnyed, laza mozdulat volt, és aminél ellenfele sokkal nagyobbakat is elviselt már – Chambers mégis eszméletlenül feküdt el, alig 10 másodperccel a meccs végét jelző gongszó előtt. Csak a visszajátszásból derült ki, hogy mindez egy nagyon dinamikus, és pontos találat volt.

Vlagyimir Klicsko hivatalosan TKO-val nyert a 12. menet vége előtt öt másodperccel, egy olyan mérkőzésen, aminek az összefoglalóját akár öt másodpercben is el lehetne készíteni. A 34 éves ukrán legközelebb az olimpiai bajnok Alexander Povetkinnel (19 győzelem – 0 vereség) fog bokszolni, ám a mostani, valamit a Povetkin-Chambers meccsből kiindulva, az sem lesz megoldhatatlan feladat a címvédő számára.

Vb-címmérkőzés, Düsseldorf
Nehézsúly, az IBF, WBO, és IBO övéért:
Vlagyimir Klicsko (ukrán)-Eddie Chambers (amerikai) – TKO a 12. menetben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik