Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Matt Bianco vagy A Sakál napja

Menjek…

Péntek, március 19.

A Cabaret Medrano újonnan megjelenő „Ez mind nem volt” című lemezének apropójából egy nagyszabású mutatványra készül 2010 március 19-én pénteken a Fővárosi Nagycirkuszban. Az új album az együttes ígérete szerint az előzőhöz képest jóval szélesebb spektrumon mozog, a színházias légkört elhagyva egy modernebb hangzásvilágot tárva elénk. Emellett a lemezen található 12 szám jól reprezentálja a Cabaret Medrano sokszínűségét. – Megtalálható benne a Kusturica filmekből már jól ismert Boban Markovic-féle balkáni vonal és a kubai zene jellegzetességeit játszó, veterán tagokból álló Buena Vista Social Club könnyed havannai szivarfüsttel fűszerezett atmoszférája is. A programot színesíti a majd hogy nem életnagyságú bábok játéka, melyek tulajdonképpen a zenekar tagjainak karikaturisztikus alteregói.

A Beethoven által utolsóként bemutatott zongoraverseny és utolsó szimfóniája az emberi szellem legmagasztosabb kinyilatkoztatásaként él Európa kulturális emlékezetében. A zongoraverseny vendégszólistája a bécsi születésű Kanadában élő legendás pedagógus, zeneszerző és Beethoven-specialista zongoraművész, Anton Kuerti lesz a Művészetek Palotájában. A szimfónia fináléjának szólóit nemzetközi (vagy nemzetek feletti?) kvartett, a skót Lisa Milne, az amerikai Kelley O’Connor, a finn Jorma Silvasti és az izlandi Kristinn Sigmundsson énekli, valamennyien a világszínház ünnepelt művészei.

Bár Szent Patrik napja Szerdán volt, de az ír kultúra magyar rajongói pénteken ünnepelhetik a kelták nemzeti ünnepét egy kis zenével, és vélhetően pár korsó Guinness sörrel a Fővárosi Művelődési Házban. A nálunk már több mint tíz éve futó Szent Patrik Napi Ír Fesztivál társszervezője az Eclectica együttes és a Greenfields zenekar, de koncertet ad az Ister, és a Blackbird Tánciskola is fellép.

—- Szombat, március 20.—-

A 25 évvel ezelőtt alapított 100 tagú Cigányzenekar először a Tavaszi Fesztiválon mutatkozott be, 1986-ban. A zenekar megalapításának ötletét id. Járóka Sándor, az akkori prímáskirály temetése adta, ahol több száz zenész alkotta zenekar kísérte végső útjára a felejthetetlen prímást. Néhány muzsikus úgy gondolta, hogy ne csak ez a fájdalmas esemény hozza össze az ország több városából és a fővárosból összegyűlt kiváló zenészeket, hanem megszervezve, nagy létszámú koncertképes zenekart lehetne összehozni. A zenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ennek méltó megünneplésére a koncerten közreműködik Boross Lajos is, a zenekar örökös tiszteletbeli főprímása, Kossuth díjas művész.

Pécs felébredt a téli álomból, és ettől a hétvégétől már észrevehető programokat nyújt a nagyérdeműnek. Most például március 20-án, a frankofónia világnapján a francia vonalon erősít. Ceux Qui Marchent Debout – A Ceux Qui Marchent Debout, avagy a Francia Mardi Gras BB, egy a tipikus bohém-vidám francia vonalat képviselő párizsi banda különleges hangszerelésük által vált világszerte ismertté. A sokféle ütős és fúvós hangszert bendzsóval és a klasszikus rockzenei hangszerekkel (gitár, basszusgitár) ötvözik, mely bármikor felismerhetővé teszi zenéjüket. A groove-os progresszív tánczenén át a laza jazzen keresztül a rézfúvós szekcióig mindenfajta zenei elemre számíthatunk tőlük.

Pécs ezen a hétvégén nemcsak francia vonalon erősít. Kicsit olyan, mintha a nyolcvanas évek végének nyálverő diszkóját, a Fortunát keltenék életre. Most már azonban talán nem akkora kaland elhívni hozzánk a Mezzofortét (pénteken) és a Matt Biancót, aki szombaton látogat el Európa kulturális fővárosába. A brit latin jazz/pop sztárjai, a Matt Biancóról már jó edeje nem lehetett hallani semmit, pedig élnek és virulnak. Új “Hifi Bossanova” album hangzásvilágáról azt állítják, hogy finoman hangszerelt: a bossa nova ritmusa fölött egybesimulva lüktet a zongora, gitár, fuvola, trombita, szaxofon, konga és a sűrű vokálokkal megtámogatott ének.

—-Vasárnap, március 21.—-

Talán még van, aki emlékszik a Sziget nulladik napjára, amikor is rendkívül alacsony érdeklődés mellett zajlott a Zene a Rasszizmus Ellen programja. Hát mit is mondjunk: úgy tűnik, erre mostanában nem ilyen előjellel van nagy igény. Ennek ellenére, vagy pont ezért Március 21-én, az Antirasszizmus Világnapján a Gödörben az ordas eszme ellen kiáll és fellép az Anima Sound System., Animal Cannibals, Harcsa Veronika, HétköznaPI CSAlódások, HS7, Karaván Familia, Kowalsky, Neo, PASO, Subscribe, Supernem, Superbutt, Turbo, DJ Clairvo és még sok más zenekarok tagjainak különleges formációi.

Vasárnap különleges kulturális csemege lehet a dán Arvo Pärt kórus, és a Tudor-kor zenéje. A régi (középkori és reneszánsz) és a kortárs zenét inspiráló közelségben megszólaltató csapat a leghíresebb énekegyüttesek sorába tartozik. 2002 óta a világhírű brit karnagy, Paul Hillier irányítja munkájukat. A régi korok nagyhírű mesterei közül elsősorban Josquin, Tallis, Lasso, Palestrina és Taverner életműve áll a repertoár centrumában, de felfedeztetik közönségükkel Pierre de la Rue, Nicolas Gombert, Philipe de Magalhaes, Giaches de Wert vagy Jacob Obrecht művészetét is. A kortárs zeneszerzők között a skandináv komponisták (Per Nørgård, Ib Nørholm, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Sven-David Sandstrøm, Poul Ruders, Hans Abrahamsen) és világhírű szerzők (Takemitsu, Gorecki, Pärt, Terry Riley, John Cage) egyaránt megtalálható, több új mű világpremierjét köszönhetjük az Ars Nova Copenhagen-nek. A műfajközi kísérletektől sem idegenkedő énekkar híres jazz zenészekkel (például Jan Gabarek, Palle Mikkelborg, Pierre Dørge, Marilyn Mazur és Egberto Gismonti) is dolgozott már.

Ugyancsak csemegét jelent a családoknak, de már nem csak kulturális értelemben a Millenárison rendezett zenei program. A „Csoki koncertek” programsorozat idén Erkel Ferenc, Gustav Mahler és Frédéric Chopin műveivel, illetve korával ismerteti meg a kisközönséget. Bogányi Gergely pedig – aki zongorázni fog e délelőttön – bemutatja Chopint és a 19. századi romantikát. A kifejezetten gyerekeknek szóló történeteket zenei betétek színesítik, így kel életre a történelem. A rövid koncertek során a gyermekeknek lehetősége nyílik arra, hogy a három zeneszerző – valamint kortársaik – művein keresztül alaposabban megismerkedjenek a nemzeti romantika korával, és egyúttal betekintést nyerjenek a klasszikus zene csodálatos világába.

—-maradjak… …tévézni—-

Péntek, március 19.
m1
21:30

Maraton életre-halálra

Menjek vagy maradjak – Matt Bianco vagy A Sakál napja 1

Ha valaki retteg a fogorvosoktól, ne nézze meg ezt a filmet, mert Dustin Hoffman tágra nyitott szájával és egy szóval fog álmodni: „Biztonságos?” Aki azonban ezt bevállalja az nem csalódik. A maratoni futás megszállottja az egyetemista Babe. A bátyja, Doc, akiről azt hiszi, hogy olajügynök a titkosszolgálat megbízásából beépült a volt nácik titkos szervezetébe, hogy adatokat szerezzen annak vezetőiről. Így bukkant Dr. Zell, a hírhedt náci nyomára, aki az egyik koncentrációs tábor orvosa volt. A férfi a világháború alatt összeharácsolt gyémántokat az Egyesült Államokból Dél-Amerikába akarja csempészni. Amikor Docot a náci megsebesíti, a halála előtt még átadja titkát az öccsének…

Szombat, március 20.
m1
22:25

Szigorúan piszkos ügyek 3.
Menjek vagy maradjak – Matt Bianco vagy A Sakál napja 1

Akinek tetszett Scorsese A Tégla című filmje, most megnézheti honnan vette a rendező az ötletet. Ez ugyan már a harmadik rész, de a feszültség nem enyhült semmit. Yan (Tony Leung) meggyilkolása után Ming (Andy Lau) ellen vizsgálat folyik és ezért lefokozzák. Nem csak karrierje, de magánélete is romokban hever, mert felesége elköltözik és magával viszi kislányukat is. Lelkileg és testileg is összeomlik. Monoton és üres napjai akkor szakadnak véget, amikor felfigyel a rendőrség új sztár nyomozójára…

Vasárnap, március 21.
TV2
00:05

A Sakál napja

Menjek vagy maradjak – Matt Bianco vagy A Sakál napja 1

Bár nem egészen emberi fogyasztásra alkalmas időpontban adják, azért mindenképp érdemes megnézni ezt a jó kis régimódi konspirációs alapművet. Egy földalatti félkatonai szervezet merényletet tervez a francia elnök ellen, tiltakozásul az algériai háborúban játszott szerepe miatt. A profi testőrség által kiemelten védett De Gaulle meggyilkolása lehetetlen feladatnak tűnik, de akad egy bérgyilkos, aki ennek ellenére vállalja a munkát. A titokzatos Sakált senki nem látta még, igazi személyazonosságát senki nem ismeri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik