Élet-Stílus

Magyar siker a washingtoni nagykövetségi séfversenyen

Összetettben a belga séfé a zsűri díja.

Confittált lazacderék, füstölt fokhagymás burgonyapürével, káposzta és tarlórépa terrine-nel körítve, bodzával ízesített kék kagylóval – ezt alkotta a magyar külképviselet szakácsa az Egyesült Államokba akkreditált külképviseletek séfeinek versenyén.

Az amerikai főváros idegenforgalmi szervezete, a Cultural Tourism DC által a héten megrendezett kétfordulós verseny célja nem csak a szakácsok szakmai tudásának összemérése volt, hanem a nemzeti konyhák bemutatása is a zsűri tagjainak és a nagyközönségnek.

Az első fordulóban a házigazda svéd nagykövetségen a skandináv ország konyhájának legfontosabb hozzávalóit középpontba állító melegkonyhás főzőversenyen egy meglepetéskosárból két óra leforgása alatt kellett főételt készíteni. Ebben bizonyultt a legjobbnak Merényi Viktor, aki – mint az MTI-nek elmondta – több napon át “edzett” a versenyre, gyakorolva néhány ritkán alkalmazott fogást.

Az ízek kreatív harmóniáját, a készételek tálalást és a munka precizitását külön pontokkal értékelte a zsűri. A The Washington Post szerint Merényi Viktor “kiemelkedő gondossággal dolgozott asztalánál.”

A második fordulóban, előétel-versenyen kellett felvonultatni a nemzeti konyha jellegzetességeit. A magyar séf füstölt harcsát készített csirkés zellersalátával, kelvirág-rózsa pürével és céklakaviárral. Csak pár ponttal maradt le Jan Van Haute belga séf mögött, aki hagyományos belga “sörben sült sertést” készített.

Összetettben végül a belga séf győzött. A második forduló közönségdíját a tizenegy versenyző ország (Bahrein, Belgium, Dél-Korea, Ghána, Izrael, Magyarország, Marokkó, Nepál, Panama, Katar és Szerbia) nagykövetségi séfje közül az izraeli szakács kapta, aki “csicsókával sűrített gesztenyelevessel” bűvölte el a rendezvény látogatóit.

A szakácsverseny az ősszel Washingtonba érkezett Merényi Viktor séf és a modern magyar gasztronómia látványos bemutatkozásával a magyar konyhaművészet újabb nemzetközi sikerét jelentette – fogalmazott a nagykövetség közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik