Élet-Stílus

BL: „újrajátsszák” a 1999-es, drámai finálét

Az 1999-es mellett a 2006-os finálé is „megismétlődik" a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében , miután összekerült Bayern és a Manchester United, illetve az Arsenal és címvédő Barcelona.

Az 1998/1999-es kiírásban volt utoljára ilyen színes a legjobb nyolc mezőnye, azóta először képviselteti magát hat ország a sorozat negyeddöntőjében. A Nyonban megejtett sorsolásnál bábáskodó korábbi Real Madrid-legenda, a spanyol fővárosban esedékes döntő nagykövete, Emilio Butragueño – mielőtt a gömbökbe nyúlt volna – elmondta, hihetetlen párharcokra lehet számítani, alakuljon bárhogy a sorsolás.

1999: Manchester United-Bayern 2-1

Aztán belehúzott… Azonnal összesorsolta a versenyben lévő két francia csapatot, a Real Madridot búcsúztató Lyont és a Bordeaux-t, majd egymás mellé „rendelte” a Bayern Münchent és a Manchester Unitedet. A német és az angol rekordbajnok a Bajnokok Ligája történetének legdrámaibb döntőjét vívta 1999-ben. Ki ne emlékezne arra, hogy a Bayern a 90 perc során lefutballozta a pályáról az angolokat, 1-0-ra vezetett, ám háromperces ráadásban két gólt is kapott, így vert seregként távozott Barcelonából. Más kérdés, hogy a 2001-es egymás elleni negyeddöntőből a Bayern ment tovább, miután 1-0-ra és 2-1-re legyőzte a „vörös ördögöket”, és végül BL-győztes lett.

Egy másik finálé, jelesül a 2006-os „aranycsata” visszavágójára is sor kerül majd a negyeddöntőben, miután összekerült az Arsenal és a trófeát akkor 2-1-es sikerrel – emberelőnyben – elhódító Barcelona. Ez egyben azt is jelenti, hogy a katalánokat erősítő Thierry Henry, az „ágyúsok” legendás játékosa ellenfélként tér vissza Észak-Londonba.

2006: Barcelona-Arsenal 2-1

A legjobban az Inter járt, hiszen a mezőny leggyengébb csapatának tartott, a kieséses szakaszban először jeleskedő CSZKA Moszkvával került szembe. Amennyiben José Mourinho alakulata sikerrel veszi az újabb akadályt – márpedig erre a papírforma alapján jó esélye van -, úgy vagy a Barcelonával, vagy az Arsenallal csap össze a május 22-én, a hagyományokkal szakítva ezúttal szombaton esedékes döntőért. A Bayern-MU párharc győztesének pedig bizonyosan Franciaországon keresztül vezet(het) az útja Madridig.

A negyeddöntőben az első mérkőzéseket március 30-án és 31-én rendezik, míg a visszavágók egy héttel később esedékesek. Az elődöntős párharcok odavágóit április 20-án és 21-én, majd a visszavágókat ugyancsak egy héttel később rendezik.

Reakciók

Txiki Begiristain, a Barcelona sportigazgatója:
„Úgy gondolom, a negyeddöntők közül ez a párharc hozza majd a leglátványosabb futballt. Mindkét csapat nyílt stílusban játszik, és legfőbb erénye a labdatartás.”

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere:
„Biztososan érdekes, izgalmas párharc lesz. Jó csapat a Barcelona, de a miénk is az. A legjobb játékunkkal megverhetjük a katalán csapatot. Hinnünk kell a sikerben.”

Ernesto Paolillo, az Inter igazgatója:
„Nehéz párosítás. Elsősorban azért, mert Oroszországban még csak most kezdődött el a bajnokság, így a CSZKA futballistái sokkal pihentebbek, másodsorban pedig hazai környezetben ők műfüvön játszanak, ami kedvezőbb a kevésbé technikás csapatnak.”

Luis Figo, az Inter nagykövete:
„Ebben a szakaszban már nem lehet válogatni, de számunkra azért nyilvánvalóan jobb, hogy nem a Manchester Uniteddel vagy a Barcelonával találkozunk.”

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke:
„Rendkívül nehéz, de vonzó párosítás. A Manchester United jelenleg az egyik legjobb formában lévő csapat. A legjobb játékunkat kell majd nyújtanunk a továbbjutáshoz.”

Ken Ramsden, a Manchester United titkára:
„A Bayern egy különleges klub. Jó kapcsolatot ápolunk a bajor csapattal, ilyesformán szeretünk vele találkozni. A magunk részéről két nagyon jó mérkőzésekre számítunk.”

Jean-Louis Triaud, a Bordeaux elnöke:
„A sorsolás előtt beszélgettem Jean-Michel Aulas elnökkel, és abban mindketten egyetértettünk, hogy nem szeretnénk egymás ellen játszani. A mi előnyünk, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót, az övék pedig a jóval nagyobb tapasztalat.”

Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke:
„Nagyon furcsa ez a párosítás, ugyanakkor legalább elmondhatjuk, hogy 2004 után biztosan lesz francia csapat a legjobb négy között a Bajnokok Ligájában.”

A negyeddöntő párosításai:
Lyon (francia)-Bordeaux (francia)
Bayern München (német)-Manchester United (angol)
Arsenal (angol)-Barcelona (spanyol)
Inter (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz)

Az elődöntő párosításai:
Bayern München/Manchester United-Lyon/Bordeaux
Inter/CSZKA Moszkva-Arsenal/Barcelona

Jól megy a FIFA-nak

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 196 millió eurós profittal és – története során először – egymilliárd euró feletti bevétellel zárta a 2009-es esztendőt. Joseph Blatter elnök gazdasági és kereskedelmi szempontból jó döntésnek nevezte, hogy a vb-k történetében először 2010-ben Afrikában rendezik meg a világbajnokságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik