Élet-Stílus

Dopping: nincs döntés a hokisok ügyében

Várhatóan csak jövő szerdán születhet döntés a doppinggyanúba keveredett két magyar jégkorongozó ügyében. Csütörtökön kiderült, hogy a dunaújvárosi Erdélyi Péter és az újpesti Hetler Ádám akadt fenn a vizsgálaton.

A magyar szövetség által felállított bizottság csütörtökön nem tudott dönteni, mivel a vonatkozó kormányrendelet értelmében a sportolók értesítése után a doppingeljárás megindítására három napot kell biztosítani, és a két hokist a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szerdán tájékoztatta arról, hogy az első próbájuk pozitív eredményt hozott.

A szövetségi bizottság a két érintettet meghallgatta. Ők elismerték, hogy hibáztak, nem voltak elég körültekintőek, és jelezték, nem kérik a második, úgynevezett B próbát. Erdélyi és Hetler (képünk) nem tagja a válogatott keretnek. Hetler egyébként táplálék-kiegészítőt fogyasztott, s ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szer megvásárlása előtt utánajárt annak, hogy a készítmény tartalmaz-e tiltott anyagot, de a termék prospektusa szerint a hatóanyagok legálisak. Erdélyi esetében annyi bizonyos, hogy nem teljesítményfokozót szedett.

“Szó sincs arról, hogy hátsó szándékkal szedtem volna a táplálék-kiegészítőt. Most egy életre megtanultam, hogy milyen könnyen lehet hibázni. Igyekszem tanulni az esetből. Amikor mintát vettek tőlem, akkor is jeleztem, hogy mit használok” – mondta Hetler.

“Nem vagyok tisztában vele, hogy miként és hol kerülhetett a szervezetembe a tiltott szer. Gyaníthatóan egy szórakozóhelyen történt” – jegyezte meg Erdélyi.

Abban mindketten egyetértettek, hogy szerencsés lenne, ha az élvonalbeli sportolók – akik nem tartoznak a világ közvetlen élvonalába – a jövőben komolyabb felvilágosítást kapnának a doppingellenes ügyekben, mert meggyőződésük, hogy a tudatlanságuk miatt akadtak fenn az ellenőrzésen. A két hokistól a február 16-i Újpest-Dunaújváros bajnoki mérkőzés után vettek vért és vizeletet a MACS munkatársai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik