Élet-Stílus

Doppingügyek itthon és az olimpián

A B próba is igazolta, hogy doppingolt Kornelia Marek lengyel sífutó, akinek vancouveri olimpián vett mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak. Két magyar jégkorongozó is megbukott.

Kornelia Marek a hatodik helyen végzett női 4×5 kilométeres váltó tagjaként produkált pozitív mintát, és – ugyan korábban történtek kisebb „kihágások” – hivatalosan ő a vancouveri téli olimpia első lebukott sportolója, aki komoly eltiltással néz szembe.

Marek állítása szerint intramuszkuláris és intravénás injekciókat kapott, de nem tudta, hogy azok meg nem engedett összetevőket tartalmaznak. A lengyel síszövetség azonnal felfüggesztette a sportolónő versenyzési jogát, s vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy kitől kapta Marek a „szert”, és egyáltalán hogy miképpen kerülhetett tiltott anyag a lengyel csapat birtokába Vancouverben. A NOB ugyancsak vizsgálódik az ügyben.

Két magyar jégkorongozó is fennakadt a rostán

Két magyar – nem válogatott! – hokis is fennakadt a doppingvizsgálaton – erről a Magyar Antidopping Csoport szerdán tájékoztatta a sportági szövetséget. A két élvonalbeli játékos – akiknek játékjogát azonnal felfüggesztették – nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy azt sem, hogy milyen szerrel buktak meg.

A Magyar Antidopping Csoport munkatársai két, február 16-án ljátszott ob I-es mérkőzésen jártak, és az ott vett minták közül kettő hozott pozitív eredményt. Azon a napon Újpest-Dunaújváros és Vasas Bp. Stars-Miskolc találkozókat rendeztek, vagyis nem ferencvárosi és nem fehérvári hokisok akadtak fenn a vizsgálaton.

Azari Zsolt, a dunaújvárosi klub ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a szövetségtől szerdán kapott egy levelet, hogy az egyik hokisukat játékjogát – indoklás nélkül – azonnali hatállyal felfüggesztette, és csütörtökön tárgyalja a fegyelmi ügyét. A Miskolc és a Vasas jelezte: nincs tudomása arról, hogy bármely játékosa érintett lenne, míg az Újpest csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik