Élet-Stílus

BL: kicsik a papírforma ellen

Szerda este a Stuttgart megpróbálja a lehetetlent, továbbjutást érő eredményt elérni a címvédő Barcelona otthonában. A svábok mellett az Olimpiakosz is nehéz helyzetben van, hisz már Pireuszban hátrányba került.

A Stuttgart számára nem ígér sok jót a Barcelonával vívandó spanyolországi visszavágó, amelyen eldől, hogy ebből a párból melyik gárda lép tovább a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

A keretek „pénzben mérhető erőssége” egyértelmű katalán fölényt mutat: a felbecsülést tekintve mértékadónak mondható transfermarkt.de szerint a német bajnokságban hetedik VfB összértéke 110.440 millió euró (ez egy játékosra vetítve 3.94 milliót jelent) – ezzel szemben a Barca a 514 milliót érő játékosállománnyal büszkélkedhet, egy játékosuk átlagára 24.4 millió.

Természetesen nem a Barca-Stuttgart az első Dávid-Góliát párbaj, mint ahogy a papírforma sem mindig mérvadó (Real-Lyon, Sevilla-CSZKA), ám a két együttes formáját tekintve is inkább a katalánok felé billen a mérleg. Miközben a Stuttgart 2-1-re kikapott a Schalkétól a Bundesligában, a spanyol bajnok a Primera División harmadik helyére okkal pályázó Valenciát oktatta ki a futball tudományából Messi mesterhármasával (3-0).

Akiken minden múlhat: Messi és Hleb (MTI/EPA)

Akiken minden múlhat: Messi és Hleb (MTI/EPA)

A Barcelona az elmúlt években rendre sikerrel birkózott meg a német ellenfelekkel, utoljára 1999-ben az akkor BL-döntőig menetelő Bayern nyert ellene – a bajorok akkor Münchenben (2-1) és Barcelonában is diadalt arattak (1-0). A Stuttgartnak viszont legalább akkora sikerre lenne szüksége, mint amit bő tizenegy éve a svábokhoz képest papíron és játékban is lényegesen erősebb müncheni csapat elért.
Nagy csoda lenne, ha ez megtörténne.

A BL-nyolcaddöntő utolsó két párharca közül a másik szerdaira csekélyebb figyelem vetül – egyfelől a két résztvevőnek a nemzetközi futballmérlegen a többséggel szemben mutatkozó jóval kisebb súlya miatt, másfelől pedig azért, mert a csoportmeccsek alatt olykor káprázatos futballal előrukkoló, veretlenségét Torinóban és Münchenben is megőrző Bordeaux már az első meccsen, idegenben elintézte a görög Olimpiakoszt (1-0). Az “odavágós” sikeren túl az is a franciák mellett szól, hogy legutóbbi hat BL-meccsüket kivétel nélkül megnyerték.

bajnokok ligája

Nyolcaddöntő, visszavágók:

Barcelona (spanyol)-Stuttgart (német)
Camp Nou. Vezeti: Hamer (luxemburgi)
Várható kezdőcsapatok
Barcelona: Valdes – Dani Alves, Piqué, Puyol, Maxwell – Xavi, Busquets, Iniesta – Messi, Ibrahimovic, Pedro. Szakvezető: Josep Guardiola
Stuttgart: Lehmann – Celozzi, Tasci, Delpierre, Molinaro – Träsch, Khedira – Gebhart, Hleb – Cacau, Pogrebnjak. Szakvezető: Christian Gross
Az első mérkőzésen: 1-1

Bordeaux (francia)-Olimpiakosz (görög)
Chaban-Delmas (Parc de Lescure). Vezeti: Benquerença (portugál)
Várható kezdőcsapatok
Bordeaux: Carrasso – Chalme, Ciani, Sane, Tremoulinas – Diarra, Fernando – Plasil, Gourcuff, Wendel – Chamakh
Olimpiakosz: Nikopolidisz – Mellberg, Toroszidisz, A. Papadopulosz, Raul Bravo – Ledesma, Maresca, Zairi – LuaLua, Derbyshire, Mitroglu
Az első mérkőzésen: 1-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik