Élet-Stílus

Olasz és orosz öröm a BL-ben

A Milan és a Fiorentina kiesését valósággal meggyászoló olaszok becsületét megmentette a Londonban formás játékkal előrukkoló Inter, míg a CSZKA Moszkva a nyolcaddöntő eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

A Stamford Bridgre „hazatérő” Jose Mourinho elégedetten csaphatott a levegőbe azok után, hogy csapata a milánói 2-1-es győzelmével remekül sáfárkodva megőrizte előnyét, sőt, kettős győzelemmel búcsúztatta az angol bajnokság egyik topcsapatát.

A lombardok már az első félidőben is kiválóan szűrték a kék mezesek támadásait – a Chelsea az első játékrészben csupán a hajrában tűnt jobbnak a vendégeknél -, szünet után viszont több gyors kontratámadásának köszönhetően veszélyesebbek is voltak a vendéglátóknál. A Chelsea támadásszövései az indiszponált Lampard-Ballack középpályás-kettős jóvoltából nem értek célt, a körülményes építkezést az olaszok legtöbbször csírájában elfojtották. A három támadóval (Eto’o mögött Milito és Pandev igyekezett zilálni a kékek védelmét) felálló olasz bajnok ugyanakkor Sneijder személyében rendelkezett egy príma katalizátorral.

A holland jobbnál jobb passzokkal tömte a társakat, s bár Eto’o, majd a kameruninál is jobb helyzetben talált Pandev és a Turnbullal egyedül maradó Milito is ziccerben hibázott, Eto’o végül megszerezte a vezetést.

Eto'o és Ivanovics párharcai meghatározták a találkozó kimenetlét is (MTI/EPA)

Eto’o és Ivanovics párharcai meghatározták a találkozó kimenetelét is (MTI/EPA)

A 78. percben Sneijder keresztpasszával a csatár remekül ugrott ki, Ivanovicsot faképnél hagyta, s 15 méterről elgurított a Chelsea kapusa mellett. A folytatásban erőlködött a londoni gárda, de komoly egyenlítési lehetőséget nem tudott kiharcolni. Miután a sokadik Motta-Drogba affér közben a támadó törlesztett, a londoni együttes tíz emberre fogyatkozott – a meccs és a továbbjutás eldőlt. A hajrában még Eto’o puskázott el egy komoly lehetőséget, de ez mit sem változtatott a végeredményen: a Chelsea négy év után először nem jutott a negyeddöntőbe a BL-ben, míg az Inter 2006 után először tagja a legjobb nyolcnak.

A Sanchez Pizjuan stadionban a Sevilla nekiesett ellenfelének, de az UEFA-kupagyőztesek kevésbé dekorált tagja (a CSZKA 2005-ben, míg a spanyolok 2006-ban és 2007-ben hódították el a kupát) remekül helytállt, s az első hazai kihagyást góllal büntette: a 39. percben egy baloldali akció során Honda a tizenhatos előterében ügyesen tálalt Necid elé, s a cseh légiós egy testcsel után 15 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Nem telt el két perc, s a csapatok a moszkvai 1-1 miatt kezdhették újra a tusát. Palop hosszú kirúgását követően a védőjét lebirkózó Jesus Navas játszott középre, s az üresen érkező Perotti hat méterről egyenlített.

Ignasevics ölelgeti Hondát. A japán játékmester gólpassza után maga is betalált (MTI/EPA)

Ignasevics ölelgeti Hondát. A japán játékmester gólpassza után maga is betalált (MTI/EPA)

A szünetben Diego Capelt váltó Kanoutével erősödő spanyol együttes a második félidőt is motiváltabban kezdte, ám mégis az oroszok szereztek újabb gólt. Honda végezhetett el szabadrúgást a kaputól jobbra, bő 26 méterre. A japán légiós nemes egyszerűséggel, ballal kapura csavart, s az öklözni akaró Palop bevédte a lövést. A gól megfogta a hazaiakat, akik a hajrában egy Luis Fabiano-helyzeten kívül nem sokat tudtak felmutatni, a sevillai közönség így a szakvezetőnek szánt „Jimenez, takarodj!” rigmussal búcsúztatta saját csapatát.

bajnokok ligája

Nyolcaddöntő, visszavágók

Chelsea (angol)-Inter (olasz) 0-1 (0-0)
Stamford Bridge, 38 ezer néző. Vezette: Stark (német)
Gól: Eto’o (78.)
Kiállítva: Drogba (86.)
Sárgalap: Malouda (55.), Drogba (57.), Alex (83.), Terry (89.), illetve Eto’o (17.), Motta (47.), Lúcio (54.), Julio Cesar (82.)
Chelsea: Turnbull – Ivanovics, Alex, Terry, Zsirkov (Kalou, 73.) – Mikel – Ballack (Joe Cole, 62.), Lampard – Anelka, Malouda – Drogba.
Inter: Julio Cesar – Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti – Cambiasso, T. Motta (Materazzi, 92.) – Sneijder (Mariga, 85.) – Pandev (Sztankovics, 75.), Milito – Eto’o.
Lövések (ebből kapura): 7(3), illetve 8(4)
Szögletek: 7, illetve 4
Szabálytalanságok: 22, illetve 12
Labdabirtoklás: 49%, illetve 51%
Az első mérkőzésen: 1-2
Továbbjutott: az Inter, kettős győzelemmel, 3-1-es különbséggel

Sevilla (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz) 1-2 (1-1)
Sanchez Pizjuan, 45 500 néző. Vezette: Kassai (magyar)
Gól: Perotti (41.), illetve Necid (39.), Honda (55.)
Sárgalap: Luis Fabiano (52.), illetve A. Berezuckij (20.), Scsennyikov (61.), Mark Gonzalez (70.), Semberas (71.)
Sevilla: Palop – Stankevicius, Dragutinovics, Fazio, F. Navarro (Adriano, 75.) – Jesus Navas, Renato (Negredo, 71.), Zokora, Capel (Kanouté, 46.) – Perotti – Luis Fabiano.
CSZKA: Akinfejev – A. Berezuckij, V. Berezuckij, Ignasevics, Scsennyikov – Aldonyin, Semberas – Krasics (Odiah, 72.), Honda (Rahimic, 82.), Mark Gonzalez (Mamajev, 87.) – Necid.
Lövések (ebből kapura): 12(6), illetve 7(5)
Szögletek: 6, illetve 2
Szabálytalanságok: 15, illetve 21
Labdabirtoklás: 56%, illetve 44%
Az első mérkőzésen: 1-1
Továbbjutott: a CSZKA, 3-2-es gólkülönbséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik